Cada aspirant ha d’acudir a l’hora exacta en què estiga convocat, i ha de mantindre sempre la distància interpersonal d’1,5 metres
Castellón Información
Educació de la Generalitat ha desplegat un dispositiu de seguretat en coordinació amb Sanitat i Emergències perquè les proves de coneixements de valencià del nivell C1 de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV), se celebren amb totes les mesures de seguretat necessàries contra la Covid-19. Les proves arranquen aquest dissabte 31 d’octubre amb 11.000 aspirants en 15 seus diferents.
Les proves disposen d’un pla de contingència que, entre altres mesures, inclou mascareta obligatòria per a tots els participants, ventilació natural i constant de les aules, distància interpersonal d’1,5 metres en tots els espais i moments, traçat d’itineraris d’entrada i eixida, així com l’entrada escalonada a les seus dels exàmens.
Per tot això, les persones aspirants el dia de la prova han de dur una mascareta higiènica, quirúrgica o FFP2 i, a més, es recomana portar-ne una altra de recanvi, ja que l’ús de la mascareta serà obligatori en tot moment.
Cada aspirant ha d’acudir a l’hora exacta en què estiga convocat, i ha de mantindre sempre la distància interpersonal d’1,5 metres.
La prova començarà a les 9.30 hores, però les seus obriran les portes a partir de les 8.00 hores per tal de facilitar l’entrada escalonada de les persones participants i evitar així aglomeracions. Per aquest motiu, és necessari que les persones aspirants, abans d’acudir a la prova, consulten l’enllaç que ha habilitat la JQCV en Internet perquè coneguen amb exactitud la ubicació del centre on han d’examinar-se (http://www.jqcv.gva.es/va/centres-examen). A més, en la pàgina d’inici de la JQCV (http://www.jqcv.gva.es/va/) hi haurà un enllaç a la consulta de l’aula i l’hora d’entrada que correspon a cada aspirant segons la inicial del primer cognom.
A més, els candidats i candidates han de portar el material necessari per a efectuar la prova, ja que en cap cas es permetrà compartir materials amb altres participants, per això és important que porten més d’un bolígraf (negre o blau).
Es demana també responsabilitat a tots i totes a l’hora d’evitar les aglomeracions i punts de concentració de persones, i que es respecten sempre les mesures de seguretat establides, com la distància interpersonal d’1,5 m.
També es recomana, per a la pausa entre les proves, portar menjar i aigua, ja que no es disposa de servei de restauració, així com dur roba d’abrigar, perquè que els espais on es realitzarà la prova han d’estar ben ventilats i, per tant, les portes i finestres obertes romandran obertes.
Hi haurà un control de temperatura previ a l’accés a les proves per a tots els participants i les persones que superen els 37,5 ºC no hi podran entrar. Així mateix, també es recorda que no està permés l’accés a les seus a cap acompanyant llevat del cas d’aspirants amb diversitat funcional que necessiten una persona de suport.
A les comarques d’Alacant s’examinen 2.300 persones en 4 seus: Alacant (1.000), Alcoi (500), Elx (500) i Orihuela (300). En el cas de les comarques de Castelló són 1.500 aspirants: 1.000 a Castelló i 500 a Vinaròs.
Les comarques de València sumen 7.200 candidats repartits en 9 seus: Alzira (500), Buñol (500), Gandia (500), Llíria (500), Ontinyent (500), Sagunt (500), Torrent (700), València (3.000) i Xàtiva (500).
La seu més gran és la de la ciutat de València, amb 3.000 persones aspirants que s’examinaran a Fira València. S’ocuparan 8 pavellons del recinte firal perquè la capacitat d’aquests s’ha limitat en vora un 80 %, ja que amb un aforament de 1.800 persones cadascun passarà a només 375 per a garantir el metre i mig de distància interpersonal.
En aquest cas, per tal d’evitar aglomeracions en el transport públic, es recomana als aspirants que acudisquen en transport individual. Per això, Fira València posarà a disposició de les persones aspirants suficients places d’aparcament gratuït.
La convocatòria ordinària de 2020 de les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià es va suspendre el passat maig quan, a causa de la situació de crisi sanitària i l’estat d’alarma decretat el 14 de març, no s’havia arribat a obrir la inscripció.
Aquest dissabte 31 d’octubre es farà la primera part de la prova, que inclou les àrees de comprensió escrita, estructures lingüístiques i expressió escrita, i el dissabte 28 de novembre la part d’expressió i interacció oral. A causa de la limitació de places exigida per les mesures de prevenció contra la Covid-19, per tal d’accedir a la prova d’expressió i interacció oral del 28 de novembre s’exigeix que s’hagen aprovat les tres àrees examinades aquest 31 d’octubre i, per això, hi ha un mes de diferència entre una prova i l’altra.