Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 12:50

19 exemplars de corbes marines grosses passen l'hivern als dormidors de la gola sud de la Desembocadura del Millars

Tiempo de Lectura: 1 minutos, 33 segundos

Noticias Relacionadas

El Consorci gestor del Paisatge Protegit ha participat en any més en el cens hivernal d'aquesta au marina

Castellón Información

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha participat en any més en el cens hivernal de corbes marines grosses (Phalacrocorax carbo) en els dormidors de la gola sud. Enguany el guarda rural encarregat del cens, Gonzalo Juan, ha pogut comptar fins a 19 exemplars d'aquesta au marina. La guarderia abans de fer el cens realitza diversos seguiments diaris per a localitzar com a primer pas, els dormidors. Una vegada han descobert els arbres on les aus descansen que solen ser xops i oms es planifica el cens. El guarda rural responsable de realitzar-lo s'ubica enfront dels llocs de descans i compta amb detall cadascun dels exemplars. El cens s'inicia aproximadament a partir de les 5 de la vesprada quan comença a posar-se el sol. El guarda s'ubica enfront y a certa distància dels dormidors i simplement va comptant les corbes marines grosses a mesura que van entrant als arbres i ocupant el seu lloc a les branques. El cens finalitza una vegada s'ha fet de nit. El cens s'ha realitzat durant 2 dies seguits.

 width=

El primer dia de cens es van comptar 16 corbes marines grosses i el segon 19. Les corbes solen triar arbres localitzats a les goles com a lloc per a passar la nit. Fa uns anys la corba marina grossa era una au únicament hivernant, però des de fa poc de temps s'ha establert com a reproductor principalment en embassaments de l'interior del Millars. Les corbes marines són especialistes pescadores que estan en expansió a tota Europa. Aquesta gran destresa que mostra l'au per a pescar peixos, alguns d'interés comercial, ha fet que siga perseguit i en alguns països considerat com a una espècie cinegètica, sobretot a països del nord d'Europa. Al Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades apareix com a au d'Interés Especial. L'any 2018 no va haver-hi corbes marines grosses en les dates previstes per fer el cens. L'any passat van tornar a aparèixer i enguany també han tornat als dormidors de costum. El motiu d'aquesta fluctuació pel que fa a la seua presència és una incògnita. Un any vénen, el següent desapareixen i es desconeix la raó. Pot ser per falta d'alimentació, per molèsties puntuals en les zones de descans o altres raons. Els censos serveixen per a conèixer la dinàmica de l'espècie a la desembocadura del riu Millars. El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars col·labora amb la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO-Birdlife). Totes les dades aconseguides en aquests censos hivernals de corbes marines grosses formaran part de l'Anuari Ornitològic de la Comunitat Valenciana.

 width=

 

Un cens escàs

El cens hivernal de la corba marina grossa es realitza a la desembocadura del riu Millars des de l'any 2013. Aleshores es van comptar 65 exemplars. Enguany, set anys després s'han comptat 19 exemplars, una davallada de l'espècie en els dormidors de la gola sud que encara no té una explicació clara. Caldrà esperar a nous censos d'anys vinents per a comprovar si l'escàs nombre d'exemplars d'enguany és una excepció o està passant alguna cosa important amb aquesta au marina gran, de presència feixuga i color negre.