La manifestació per al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere envers la Dona ha comptat amb un total de 2.500 persones
Castelló de la Plana s’ha sumat hui a la lluita contra la violència masclista amb una multitudinària manifestació que ha començat a les 19:00 hores en la Plaça Maria Agustina. Així doncs, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere envers la Dona ha emplenat hui els carrers de Castelló i també els de 50 ciutats diferents d’Espanya per fer front a la violència masclista. Unes 2.500 ànimes han deixat la seua veu en Castelló, segons fonts de la Polícia Local. L’ambient festiu de la manifestació continúa contrastant amb la vertadera raó per la qual tantes persones es manifesten: “En el moment que m’he posat el cartell al coll, no podia parar de pensar en el seu simbolisme”, ha manifestat Paula Florentino, una de les participants organitzadores que duien al coll un cartell amb el nom de totes les assasinades durant els últims anys.
Társila Beltrán/Castellón Información
Han sigut moltes les associacions de molts pobles diferents de la província les que han participat en aquesta manifestació. Pancarta en mà, les i els militants d’aquestes associacions cridaven per fer-se sentir i una vegada més, condemnar el masclisme.
Entre aquestes associacions socials poden destacar Subversives de Castelló, Intersindical de Dones, Intermón Oxfam, els iaioflautes, Grup de dones de Vila-real i de Castelló, Xarxa de Dones, Grup feminista de Moncofa, Dones en lluita, Comissions Obreres, la plataforma del 8 de març i les organitzadores, Plataforma per la igualtat, entre altres.
La manifestació, tot i reunir tanta quantitat de persones, ha aconseguit arrancar puntual. De fet, sobre les 19:30 hores la marxa ja havia començat. El recorregut, que ha estat marcat per la Policia Local en tot moment, ha passat per Plaza M. Agustina, l’Avinguda Rei Don Jaume, la Porta del Sol, la Plaça de la Pau, el Carrer Major i, finalment, la Plaça de l’Ajuntament.
Aquest recorregut, tot i haver estat marcat per la tranquil·litat i la festivitat per part de les manifestants, sí que ha produït alguns problemes de trànsit. Dos cotxes que sortien d’un pàrquing de l’Avinguda Rei Don Jaume han hagut d’esperar a que passara tota la manifestació per poder sortir. També la Policia ha hagut d’aturar la manifestació a causa d’un autobús. A banda d’això, no s’han detectat grans incidents durant el transcórrer d’aquesta.
Sense cap dubte, moltes seran les manifestants qui demà no tindran quasi veu al treball, a l’escola, a l’institut o bé, a la universitat. Han sigut diversos els lemes abogant pel respecte, la reivindicació i el dret a viure que s’han corejat en una llarga marxa en la que no es podia veure, pràcticament, el final.
L’ambient festiu s’ha contagiat també als nens i nenes en una manifestació caracteritzada per acollir a persones de totes les edats. Amb molt d’orgull una nena cridava “La vida és nostra” mentre la seua mare sostenia una pancarta. Els vianants també s’han quedat embobats admirant la llarga marxa. Dues ancianes que sortien d’una tenda han exclamat que aquesta lluita és “elemental”. Altra dona més jove que ha sortit de la farmàcia en la que treballava ha explicat que només volia “curiosejar”.
També els més petits s’han quedat sorpresos davant la força de la manifestació: “si me parece muy bien”, ha explicat un nen que anava acompanyat de dos més amb patinets. Les reaccions per part d’aquestos vianants ha sigut diversa: uns es dedicaven a gravar per tal d’immortalitzar el moment, altres simplement han observat i altres decoraven el seu rostre amb un somriure de satisfacció.
Per altra banda, la música, de nou, ha estat protagonista en la manifestació. A ritme dels tambors, la marxa avançava. Altre aspecte que es pot destacar d’aquesta manifestació feminista del 25 N és la seua originalitat: la plataforma del 8 M ha continuat la marxa amb dues fileres de voluntàries que duien al coll un cartell amb el nom de les assassinades de cada any.
Les xifres sorprenien: 100 dones assassinades aquest any segons fonts d’una de les webs de referència, feminicidio.net. Les dones, totes vestides de negre, marxaven al ritme dels tambors. Només en aquesta part de la manifestació l’ambient era més seriós, quasi pesat.
La marxa de la manifestació ha acabat a les 20:00 hores a la plaça de l’ajuntament i en poc temps (deixant un cercle al mig d’aquesta per deixar lloc a les organitzadores) ni tan sols tota la gent assistent ha pogut entrar. Les organitzadores del 25 N han preparat tota una actuació per reivindicar aquest dia. De fet, les organitzadores han llegit un petit manifest a dues veus primer i després han fet una ‘performance’ en la qual han simulat la crema d’algunes injustícies al foc.
Una vegada realitzada aquesta ‘performance’ diverses associacions s’han pujat dalt de l’escenari per parlar. Un dels moments més emotius de la manifestació ha sigut quan un un coro ha interpretat en directe diverses cançons. Totes les assistents han rebut amb simbolisme aquestes interpretacions com ara de Maria del Mar Monet o bé, ‘We are de world, we are the children’.
Finalment, després, les organitzadores han llegit un últim manifest denunciant tot allò que reivindiquen com ara la violència a tots els nivells com ara els matrimonis forçosos o la mutilació genital en altres països. També han destacat la violènca a les llars, al treball i a l’espai públic.
Entre les reivindicacions més aplaudides s’han trobat la del avortament gratuït i la de la creació de nous jutjats especialitzats en aquest tipus de violència. Finalment, des d’algunes associacions s’ha denunciat la “falsedat de les institucions envers el feminisme” i han rebutjat “els seus actes”.
El 25 N TAMBÉ A LES INSTITUCIONS I FORMACIONS POLÍTIQUES
Per la seua banda, la Diputació de Castelló s'ha sumat també a la condemna de la violència masclista per demostrar el seu “compromís contra la barbàrie masclista”. A les 18:00 hores de la vesprada diferents representants polítics s’han reunit a la Plaça de les Aules, com ara el president de la institució provincial, José Martí; la vicepresidenta, Patricia Puerta, i membres de la corporació.
Tots junts han guardat un minut de silenci en memòria de les víctimes de la violència masclista. El President de la diputació ha donat lectura a la declaració institucional aprovada per tots els grups en el ple ordinari del 19 de novembre, text similar al que va ratificar el passat 21 de setembre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.
Cal destacar en aquest context que la Diputació s'ha integrat enguany per primera vegada en la Plataforma Ciutadana per la Igualtat de Castelló, encarregada de coordinar tots els actes que es desenvolupen a la capital de la Plana entorn del 25N.
Per la seua banda, el secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló, Ernest Blanch, ha manifestat que porten anys treballant per a posar fi a les agressions masclistes: “però les xifres ens diuen que hem de dedicar més recursos i esforços per a erradicar aquesta xacra".
Blanch ha recordat que des que es va iniciar el registre oficial de víctimes l'any 2003 s'han assassinat a 1.027 dones, a desenes de menors i centenars de xiquets i xiquetes s'han quedat orfes.
Blnach ha denunciat el rebuig de l’ultradreta davant el masclisme: "i a les dretes i a la ultradreta, que neguen la violència de gènere, cal dir-los que no aconseguiran silenciar un dels principals problemes socials que tenim actualment”.