Aquest informe i altres estudis es poden consultar en l’Observatori Valencià de la Cultura, un nou espai web que aglutina i distribueix informació relativa als sectors culturals i creatius valencians
Castellón Información
El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, acompanyat per la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha presentat l’informe executiu d’avaluació intermèdia del Pla estratègic cultural 2016-2020 'Fes Cultura', dut a terme per la Unitat d’Investigació EconCult del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València.
Segons el conseller Marzà, “el 87 % dels objectius de ‘Fes Cultura’ estan activats i els indicadors confirmen que hem passat de l’ocurrència de l’antic govern a l’estratègia cultural del Botànic”, i ha afegit: “En l’equador d’aplicació del pla, 61 de les 70 propostes que s’hi expliciten estan activades o acomplides”.
Respecte als valors relatius a la dimensió econòmica, l’informe ja fa preveure que aquests s’acompliran en 2020. Són els referits a l’ocupació, el nombre d’empreses i la dimensió mitjana per empresa. Els factors que ho expliciten són: la planificació cultural, que ha provocat que es genere un marc de certeses; les taxes de creixement d’ocupació dels sectors culturals i creatius, que són de l’1,2 %; l’ampliació de les ajudes directes en sectors com l’audiovisual o les arts escèniques; l’increment de la demanda pública en el camp de les arts visuals; les possibilitats de les empreses culturals i creatives valencianes d’obtindre finançament i suport a la internacionalització; la reactivació dels mitjans de comunicació públics valencians; l’activació de sectors com la construcció derivada de serveis d’arqueologia i arquitectura, i de la indústria manufacturera amb el disseny.
Objectius quantitatius del Pla 'Fes Cultura'
El responsable de Cultura de la Generalitat ha explicitat diferents objectius quantitatius del Pla estratègic cultural que indiquen l’evolució d’acompliment de les propostes.
Pel que fa a la recuperació de la despesa en cultura de les llars valencianes a escala autonòmica, ja s’ha incrementat en 135 milions d’euros la despesa dels valencians i valencianes en serveis culturals i llibres. Cal recordar que “Fes Cultura” marca com a objectiu incrementar en 200 milions d’euros en 2020 la despesa en cultura a les llars valencianes.
Quant a l’objectiu d’assolir els indicadors de la mitjana espanyola de lectura en 2020, en 2017, per primera vegada des de 2011, les taxes de persones lectores valencianes se situen per damunt de la mitjana espanyola. Estem en un 61 % de lectors i la mitjana espanyola està en el 60 %.
Respecte a la incorporació de nous usuaris a la xarxa de biblioteques, les dades són bianuals i, en finalitzar 2018, estaran actualitzades. No obstant això, les xifres indiquen que s’han incorporat 188.000 persones. La previsió d’avanç és clara i es preveu l’acompliment d’aquest objectiu per a 2020, moment en què s’hi vol haver incorporat 300.000 usuaris.
En referència a l’objectiu d’augmentar el nombre de visitants als museus valencians, fins a 2017 s’explicita un increment de 600.000 més. L’objectiu de “Fes Cultura” fixa passar dels 4,8 milions de visitants als 6 milions en 2020. En xifres de 2017, el nombre de visitants ha arribat als 5,4 milions.
Pel que fa a l’objectiu d’assolir 2 milions d’espectadors teatrals anuals i d’incorporar 8.000 persones en la pràctica ‘amateur’ en 2020, la xifra d’espectadors teatrals, sense comptar dansa ni circ, actualment és d’1,8 milions fins a 2017. El nombre d’espectadors teatrals està creixent, especialment per l’increment de l’oferta pública. L’increment d’espectadors de 2015 a 2017 ha estat de més de 227.000 persones. Pel que fa a la pràctica ‘amateur’ en 2017, ja s’hi havien incorporat 5.900 persones.
“Fes Cultura” marca també com a objectiu incrementar fins a 2,5 milions els espectadors de música en viu i augmentar els concerts de música dels 4.900 als 10.000. En xifres de 2017, s’han incorporat 265.000 nous espectador de música en viu, i s’ha arribat als 2,27 milions d’espectadors. Els concerts assoleixen la xifra de 8.716 espectadors en 2017, segons les dades estimades, per la qual cosa sembla plausible aconseguir els objectius declarats.
Finalment, respecte a recuperar la producció audiovisual almenys fins al 5 % de la producció estatal, si es consideren les dades de 2017, l’activitat del sector creix per damunt de la mitjana, la qual cosa implica que en termes de ocupació, estem prop del 5 % nacional.
Observatori Valencià de la Cultura
En el marc d’exposició de l’informe executiu dels dos primers anys de “Fes Cultura”, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha presentat l’Observatori Valencià de la Cultura.
Cal recordar que la creació de l’OVC estava entre els objectius del seminari de govern de Benicarló i acompleix la mesura 70 de la renovació de l’Acord del Botànic aprovat en 2017 sobre l’avaluació i seguiment del Pla “Fes Cultura”.
Segons Amoraga, “l’Observatori Valencià de la Cultura és un sistema de generació i distribució de dades que els sectors culturals, els experts en cultura i les institucions i entitats podran consultar per a modelar projectes i polítiques culturals”, i ha afegit: “Té seccions ben definides pel que fa a publicació d’enquestes, dades sectorials culturals autonòmiques, estudis, informes i articles, així com un apartat de participació”.
Espai web de l’Observatori Valencià de la Cultura: http://ovc.gva.es.