Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 18:36

Vila-real iniciarà el dilluns els tràmits en el Ministeri d’Hisenda per a adequar els valors del cadastre als preus actuals

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 59 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información/Soumaia Nejjar

Els portaveus dels grups polítics amb representació en l’Ajuntament de Vila-real van reunir-se ahir per a debatre sobre la necessitat d’adequar els valors cadastrals als actuals de mercat, que es situen, segons ha assegurat l’alcalde Benlloch, “per dalt del qual correspondria a la situació econòmica actual”. La Junta de Portaveus va acordar de forma unànime l’inici del procediment per a revisar els valors i actualitzar-los, ja que l’última es va fer en 2006, “moment en el qual estaven molt per dalt dels actuals, encara que en aquells temps molts veïns i inclús el PSPV ens vam mobilitzar per a discutir els nous valors”. Per tant, ara és el moment, perquè després de deu anys és un dret que ens correspon”, ha manifestat.

Durant una reunió mantinguda recentment per part de José Benlloch amb la Direcció de Cadastre en la qual l’alcalde sol·licitava un estudi complet que permetera una baixada dels valors, l’oficina va respondre que no estaven segurs que aquesta disminució s’haguera produït i que com a molt el màxim del valor del cadastre se situaria un 20% per dalt als valors de mercat. Com a alternativa, des de la Direcció van proposar una baixada de 10% en 2018 i altre 10% en 2019. “Vaig traslladar aquesta proposta a la Junta de Portaveus i tots van decidir optar per tramitar una ponència general en el Ministeri i no una any per any”.

Com ha informat l’alcalde, una ponència general suposa que el Ministeri d’Hisenda faça una inversió per a realitzar un exhaustiu treball de camp per a comprovar els valors reials del cadastre al mercat. També comporta que l’Ajuntament invertisca en una oficina d’assessorament per als veïns, que “tindria un cost de 120.000 euros aproximadament i que assumirien tant el consistori com el Cadastre”, ha explicat Benlloch. “Si tot ix com esperem, la nova valoració actualitzada als preus de mercat podrà aplicar-se a meitat o finals del 2019”, ha afegit.

José Benlloch ha manifestat que encara que els valors de cadastre tenen una relació directa amb impostos com l’IBI, aquest romandrà igual.“La revisió afectarà els impostos derivats de la compra, venda o herència de béns, però no a l'Impost de Béns Immobles (IBI), que es quedarà com està estipulat a partir d'enguany, per a no incórrer en cap error que ens porte a incomplir la llei d'estabilitat pressupostària de Rajoy”. “Mentre el PP va aprofitar cada any de la seua legislatura per a pujar l'IBI un 20%, nosaltres ho congelem i rebaixem, fins que en 2016, i fruit de l'herència rebuda, ens vam veure obligats a prendre una decisió per a fer viable el model de ciutat, en el qual cada sentència urbanística del PP i cada vegada que pugen el preu del tractament de les brosses, ens afecten, no podem ser tan irresponsables com per a permetre'ns jugar amb l'estabilitat de la ciutat”, indica.

És necessari apuntar que per haver incomplit la Llei d’Estabilitat Pressupostària en 2016, principalment per no haver pagat els proveïdors a temps i per haver superat el sostre de despesa del 2015, el consistori s’ha vist en l’obligació d’elaborar un Pla Econòmic Financer 2016-2017 i presentar-ho al Govern, en el que s’explicava com anava a “recuperar-se la senda de l'equilibri”, en paraules de l’alcalde. Pel que respecta a la desviació econòmica d'1,8 milions d’euros que va provocar l’incompliment d’aquesta llei, Benlloch ha assenyalat que la xifra coincidia exactament amb el que va deixar de recaptar-se en l'exercici del 2014 quan van decidir una reducció de l’IBI i la contribució, i és per això que la baixada de l'Impost de Béns Immobles és un fet que no es contempla, “ja que pot dur a l'incompliment del Pla Econòmic Financer 2016-2017”.

Així mateix, “malgrat tots els empastres que trobem en arribar al govern local, hem pogut sanejar els comptes, reduir el deute, obrir nous espais i instal·lacions per als veïns, rebaixar l'atur del 27 al 17% i dels set impostos que es paguen en la ciutat, cinc s'han rebaixat (les plusvàlues, l'ICIO, l'IAE, l'impost de vehicles i el de les terrasses i mercats) i dos s'han congelat: el de l'IBI, que quedarà al nivell del 2011 i la taxa per a practicar esport”, conclou Benlloch.

Per últim, l’alcalde ha deixat caure, malgrat que no és una decisió ja presa sinó més aviat una idea en vies d’estudi, que un dels beneficiaris de la Vilabeca podria dedicar-se exclusivament a la revisió d’escriptures d'habitatges per a obtenir dades que permeten comprovar que els valors han disminuït.