Noticias Castellón
jueves, 19 de diciembre de 2024 | Última actualización: 15:40

Justícia estudia la disposició de les fosses del cementeri municipal de Castelló

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 6 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

La Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques ha mostrat el seu interès pel projecte del Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló per a dur a terme l'exhumació i identificació de les restes de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista soterrades al cementeri civil de Castelló en resposta a les demandes dels familiars que així ho desitgen.

El secretari autonòmic de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Ferran Puchades, acompanyat pel director general de Reformes Democràtiques, José García Añón, ha mantingut una reunió de treball amb el Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló de la Plana. En aquesta trobada, els representants del col·lectiu han plantejat la urgència de portar a terme les exhumacions de les fosses del cementeri municipal de Castelló i han explicat el treball desenvolupat per a informar els familiars de persones afusellades sobre la localització aproximada de les seues restes.

Puchades ha destacat l'enorme tasca d'investigació i difusió efectuada pels investigadors del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, nascut l'any 2004. A més, ha recordat que el col·lectiu ha sigut fonamental per a documentar i donar a conèixer que, entre els anys 1938 i 1947, un total de 969 persones van ser afusellades al llit del riu Sec, on eren traslladades des de la presó de Castelló, i els seus cossos eren carregats i transportats en carro fins a l'interior del cementeri.

Exhumació i identificació de les restes

Al mateix temps, Puchades i García Añón han explicat que el projecte de llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana, aprovat recentment pel Consell i que es troba actualment en tramitació parlamentària, preveu l'exhumació i identificació de restes de víctimes de la repressió franquista i, en aquest sentit, ha oferit la total col·laboració de la conselleria per a dur a terme, a partir de l'aprovació de la llei a les Corts Valencianes, la iniciativa prevista al cementeri de Castelló.

El projecte de llei preveu que la Generalitat realitze actuacions de recuperació i identificació de les restes de les víctimes desaparegudes a través de l'elaboració de mapes de localització, així com la localització, exhumació i identificació de restes, d'acord amb els protocols aprovats, i la construcció sobre terrenys o la remoció dels mateixos quan es presumisca l'existència de restes.

Al mateix temps, el Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica també ha plantejat a la conselleria de Justícia la necessitat d'adoptar una posició unitària respecte a la retirada de la Creu dels Caiguts situada al Parc de Ribalta de Castelló, la qual representa un dels vestigis més rellevants dedicat a l'enaltiment de la dictadura franquista a la capital de La Plana.

Al respecte, tant el secretari autonòmic com el director general de Reformes han explicat que la titularitat de la Creu dels Caiguts correspon a l'Ajuntament de Castelló de la Plana, per la qual cosa, aquesta és l'administració competent per a efectuar la retirada si així ho acorda. A més, han remarcat que, en el cas que ho consideren convenient i així ho sol·liciten, el consistori castellonenc comptarà amb l'assessorament del Comité Tècnic d'Experts per a la valoració de la retirada de vestigis relatius a la Guerra Civil i la Dictadura a la Comunitat Valenciana i dels supòsits determinants d'excepcionalitat, que va crear la Conselleria de Justícia en març de l'any passat.