Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 16:29

La Rompida de la Hora de l'Alcora una pas més prop de ser declarada Patrimoni Inmaterial de l'Unesco

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 59 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

Les tamborrades de L'Alcora i Alzira estan més prop de ser declarades patrimoni immaterial de la UNESCO, després que el Govern espanyol hi haja fet efectiva la presentació de la candidatura que s'avaluarà en 2019 en el Comité intergovernamental per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial.

S'ha presentat una candidatura conjunta amb altres comunitats autònomes que celebren rituals col·lectius de tocs del tambor i de bombo. A Andalusia: Baena (Còrdova); a Aragó: Albalate del Arzobispo, Alcañiz, Alcorisa, Andorra, Calanda, Híjar, la Puebla de Híjar, Samper de Calanda, Urrea de Gaén (Terol); a Castella-la Manxa: Agramón, Hellín i Tobarra (Albacete); a la Comunitat Valenciana: Alzira (València) i l'Alcora (Castelló) i en la regió de Múrcia: Moratalla i Mula.

Les tamborrades són rituals col·lectius basats en el toc simultani, intens i continuat de milers de tambors i bombos, que comparteixen i competeixen en virtuosisme en espais públics urbans en el marc temporal/ritual de la Setmana Santa. Es justifica la seua candidatura perquè els tambors creen un paisatge sonor tant individual com col·lectiu, identitari i singular.

S'utilitzen instruments de percussió que representen tipologies autòctones i són expressió d'artesanies locals lligades a la seua creació, manufactura i manteniment amb indumentària ritual lligada a una artesania i varietat local.

La Tamborada d'Alzira té el seu origen en les celebracions de la Setmana Santa, que remunten la seua primera notícia documental a 1539. Actualment, la Setmana Santa d'Alzira compta amb uns efectius humans entorn dels 7.000 membres, agrupats en 18 germandats i confraries.

En 1992 es va crear la Tamborada Local, amb el nom oficial de Jornada d'Exaltació del Tambor i el Bombo de la Ciutat d'Alzira, que ja compta amb 18 edicions realitzades, en un format de Tamborada de dotze hores, que propicia la participació de tots en una Exhibició. S'inicia a les 13.00 hores amb la Concentració de tamboriners a la plaça Major, on aniran arribant les Bandes de Tambors de forma ordenada, cadascuna amb el seu toc i per un carrer diferent que durant hores romandran sonant. A les 0.00 hores, se celebra la Trencada de l'Hora pels Clavaris Majors i la primera autoritat municipal fins a la 1 de la matinada que es clausura.

La Setmana Santa a l'Alcora es remunta al segle XVI, amb la fundació en 1576 de la Confraria del Dolç Nom i Puríssima Sang de Jesús. En en el si d'aquesta la 'Rompida de la Hora' és l'acte més atraient de la Setmana Santa. La tradició tamborí l'alcorina es remunta a 1939 on es va formar un grup de tambors i cornetes que van reaparéixer en 1976 amb la Germandat del Santíssim Crist del Calvari, que va ser la fundadora de la Rompida de la Hora.

S'ha creat una associació que agrupa tots els tamboriners alcorins i es denomina Associació Cultural l'Alcora Tambor que des de 2004 és l'encarregada de representar la vila en tots aquells actes tamboriners que es realitzen fora d'aquesta. La Rompida de la Hora s'ha convertit en un rés comú on centenars de tambors sonen a l'uníson esgarrant el cel alcorí, simulant amb redoblaments els trastorns i el cataclisme físic que va patir la terra quan Crist va morir, i així el tambor es converteix en lament, en oració, en desesperat crit que trenca el gèlid ambient del matí fúnebre. Cada confraria vesteix la seua túnica corresponent, però sense la capa. Així mateix, se li lleva la gala al tambor, tot respectant el dol de Divendres Sant.