Noticias Castellón
lunes, 25 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

Garcés defensa la interdisciplinarietat com a forma d'entendre la universitat, la recerca i les polítiques públiques

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 55 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

El professor doctor Jordi Garcés Ferrer ha sigut investit doctor honoris causa per la Universitat Jaume I per les contribucions que ha realitzat en el camp de les ciències socials des d'una perspectiva interdisciplinària, així com per la seua vinculació amb l’UJI. L'acte ha sigut presidit pel rector, Vicent Climent, l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. També han assistit el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el rector de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Jesús Tadeo, i el rector de la Universitat de Burgos, Manuel Pérez.

Puig saludando a Jordi Garces

El professor doctor Javier Sánchez García, catedràtic de Comercialització i Recerca de Mercats de l’UJI, ha sigut l'encarregat de realitzar la ‘laudatio’ de Jordi Garcés. Sánchez ha iniciat la seua intervenció destacant “els mèrits acadèmics i científics de Jordi Garcés, i els valors que, com a persona, han transcendit la seua activitat acadèmica i han honrat la institució on l'ha desenvolupada: la Universitat. Valors personals com són el seu humanisme, la seua inquietud intel·lectual, la seua constància i la seua solidaritat, que s'han reflectit en la seua activitat acadèmica i investigadora a través de la interdisciplinarietat, la innovació, l'excel·lència investigadora i la generositat en la transmissió dels seus coneixements científics”.

El catedràtic de l’UJI ha realitzat un repàs a la completa formació universitària de Garcés-Ferrer; ha abordat la seua faceta com a mestre i professor (ja que ha desenvolupat una activitat docent universitària continuada de 32 anys); ha destacat la seua labor al capdavant de l'Institut de Polítiques de Benestar Social (Polibienestar), un espai de recerca d'excel·lència, referent en l’àmbit internacional, i ha explicat la vinculació del doctor amb l'activitat acadèmica i investigadora de la Universitat Jaume I, que es va consolidar a l'abril de 2012 en constituir-se una unitat associada a l'Institut Polibienestar vinculada al grup de recerca IMK-Innovació en Màrqueting. Javier Sánchez també ha valorat la internacionalitat de Jordi Garcés, que, entre molts altres mèrits, va ocupar entre 2014 i 2016 la Càtedra Príncep d'Astúries de la Universitat de Georgetown.

Finalment, ha indicat que és autor o coautor de més de 200 publicacions científiques en espanyol, valencià, anglès i alemany, i ha sigut investigador principal de 36 projectes de recerca en la seua majoria europeus. “Sincerament, no conec cap investigador social amb un currículum investigador tan aclaparant i amb tanta capacitat de treball”, ha afirmat Javier Sánchez, qui ha conclòs la seua intervenció assegurant que “Garcés és un model i referent acadèmic i investigador a seguir en la nostra Universitat”.

Climent, Garcés y Puig

Discurs de Jordi Garcés

Per la seua banda, Jordi Garcés ha iniciat el seu discurs agraint la seua investidura com a doctor honoris causa a l’UJI. Garcés ha qualificat aquesta distinció com «un gran honor i un dels reconeixements més significatius de la meua vida acadèmica». En el seu discurs, que ha titulat “Carta a les Ciències Socials: el coneixement interdisciplinari com a generador de la innovació social», ha defensat que estem arribant a una nova forma d'entendre la universitat, la recerca i les polítiques públiques: la interdisciplinarietat. «Una manera d'investigar i analitzar la realitat, des d'un punt de vista teòric, a través de la cerca de la unitat i integració del coneixement de diferents disciplines i, des d'una perspectiva pragmàtica, per a trobar solucions complexes a problemes, naturaleses i mons complexos”.

El nou doctor honoris causa ha afirmat que “la nostra societat requereix un canvi d'enfocament en l'anàlisi dels fenòmens, els individus i les institucions en les quals es troben immersos, un nou tipus de coneixement social que integre diferents disciplines, per mitjà de la interdisciplinarietat, una nova estratègia per a comprendre els fenòmens socials, que haurà de permetre una manera diferent de dissenyar i desenvolupar la recerca i de reorientar les polítiques públiques i la docència en la universitat”.

Per a aconseguir-ho, Garcés ha llançat una proposta concreta: les ciències socials hauran de recuperar la seua funció social pactant amb les ciències tècniques la reflexió de la interdefinibilitat, per a compondre nous sistemes complexos sociotècnics i reformulant així la concepció pràctica de les ciències socials.

Per a finalitzar, Jordi Garcés ha afirmat que “la interdisciplinarietat és una aventura, però també un desafiament i sobretot una actitud, tres característiques ineludibles per a crear somiadors, líders socials, econòmics i polítics capaços de generar il·lusió i, sobretot consens en l'essencial”.

Intervenció del rector

Per la seua banda, el rector de l’UJI, Vicent Climent, ha iniciat la seua intervenció destacant “l'inestimable esforç del professor Jordi Garcés per a poder establir un diàleg sincer i franc, col·laboratiu, entre diferents àmbits del saber, creant un nou coneixement a partir de la intersecció de diferents camps”. “En la seua brillant lliçó d'avui, el nostre doctor Garcés ens ha deixat molt clar quin és l'element clau del nou paradigma del coneixement i de la innovació, fonaments de qualsevol progrés, i que no és un altre que la interacció entre diferents disciplines, entre camps del saber diferents. No pot haver-hi una ciència més important que una altra, no podem continuar treballant amb compartiments estancs. Trenquem-los, obrim les finestres a la nova forma de fer ciència, d'arribar a més sabers”, ha afirmat Climent.

puig en la UJI
El rector també ha indicat que el professor Garcés és un expert en el camp de les polítiques públiques i, especialment, de les polítiques públiques de benestar, “i com molt bé ha evidenciat en molts dels seus treballs, els diners destinats a benestar no són mai una despesa, sinó una inversió social, un capital que té sempre un retorn major del que suposa el desemborsament inicial. Això és especialment significatiu en el cas de l'educació i de l'educació superior, ja que tota inversió pública en la formació de nous professionals té sempre un retorn major cap a la societat”.

Per a finalitzar, Vicent Climent ha posat com a exemple de la necessària interdisciplinarietat que ha reivindicat en el seu discurs el doctor Garcés, els nous doctors i doctores de l’UJI, als quals se'ls ha fet lliurament en aquest acte acadèmic de les acreditacions corresponents, un total de 48. El rector ha recordat l'aposta decidida i ferma de l’UJI per a estendre el grau de doctor al major nombre possible de ciutadans i ciutadanes amb capacitats i talent, i ha reivindicat el suport i la complicitat del Govern de la Generalitat Valenciana per a potenciar l'Escola de Doctorat “com a gran pedrera de futur per a la recerca i la innovació, per a la recerca pura i l'aplicada, per a avançar i arribar més lluny”.