Castellón Información
L’any 1987 la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Sexuals i Reproductius va proclamar el dia 28 de maig com el Dia Internacional per a la Salut de les Dones i, des d'aleshores, es commemora aquesta data amb el propòsit de reafirmar el dret a la salut com un dret humà de les dones, al qual s’ha d’accedir sense restriccions i exclusions de cap tipus i al llarg de tot el cicle vital.
És per això que des de la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Borriana es vol dedicar una jornada a conscienciar sobre la necessitat de l'autocura, a més de reivindicar la necessitat essencial de prestar atenció a patologies que en són pròpies a les dones i que de vegades passen desapercebudes.
El dissabte 27 de maig, per tal de prendre consciència sobre la pròpia salut, es duran a terme dues activitats, conduïdes per una fisioterapeuta. Una d'aquestes serà un taller de reeducació del sòl pelvià, amb la finalitat de conèixer què és, i de fer exercicis preventius i d'enfortiment d'aquesta part essencial de l'anatomia femenina i gran oblidada. L'altra activitat serà un taller de gimnàstica abdominal hipopressiva. Amb aquesta gimnàstica s'aprèn a controlar la respiració i s'ha revelat com a positiva per a la reducció de l'ansietat. Cal recordar que les grans consumidores del món desenvolupat d'ansiolítics i antidepressius són les dones.
Les dones tenen una esperança de vida superior a la dels homes, però en termes generals gaudixen de pitjor salut. Els informes indiquen que les desigualtats socials entre homes i dones afecten la salut física i mental. Les distintes condicions de treball, tant remunerat com no remunerat, són importants determinants de la salut; així, les persones expertes en la matèria observen que, més que diferències en la vulnerabilitat a malalties, cal parlar de les exposicions socials i laborals com a determinants de la salut. Cal recordar que són, majoritàriament, les dones les que patixen l'estrès derivat de la conciliació de la vida personal, familiar i laboral; a més, les sobrecàrregues que suposen els rols de cuidadores repercuteixen negativament en la salut física i mental. De vegades les cures de la resta de la família són primordials per a les persones que tenen com a rol assignat dedicar-se a la cura d’altres persones, oblidant i/o descuidant l’atenció a elles mateixes. Tal com ha recordat la regidora d'Igualtat, Maria Romero, "es tracta de començar a conscienciar tant a les mateixes dones sobre la nostra salut, com al conjunt de la societat per entendre que hi ha patologies que específicament ens afecten a les dones i per les quals sovint no se'n té un accés directe ni gratuït per tractar-les, així que cal commemorar aquest tipus de dates per seguir trencant desigualtats de tracte entre gèneres".
Els horaris i tallers són els següents:
Taller de sòl pelvià
Taller de teràpia hipopressiva
Dia: dissabte 27 de maig
Lloc: espai de l'antic càmping
Hora: de 10 a 12 hores
Informació: Regidoria d'Igualtat (Xarxa Valenciana d'Agents d'Igualtat). Tel. 964 510 062 (ext. 4022)
*Material cal portar: roba esportiva o còmoda i una tovallola o estoreta per a fer gimnàstica.