Els serveis d'atenció domiciliària comprenen el servei d'ajuda a domicili, amb 28 usuaris en 2016; el programa Major a Casa, que va prestar servei a 16 persones; la teleajuda domiciliària, amb 37 sol·licituds l'any passat; i la teleassistència domiciliària, que atén 65 usuaris. Escorihuela assegura que “són recursos molt importants per a garantir l'autonomia i la correcta atenció a persones que, per diferents circumstàncies, requereixen d'un suport extern
Castellón Información
Els Serveis Socials de l'Ajuntament de Vila-real han atés en l'últim any prop de 150 persones a través dels diferents recursos d'atenció domiciliària que ofereix el consistori, des dels serveis d'ajuda a domicili als dispositius d'assistència remota. Aquests recursos permeten donar suport directament en la seua llar a aquelles persones, principalment majors, que, per diferents motius, tenen dificultats per al desenvolupament d'activitats quotidianes de manera autònoma, així com atendre situacions d'emergència.
Els serveis d'atenció domiciliària de l'Ajuntament de Vila-real comprenen el servei d'ajuda a domicili, amb 28 usuaris en 2016; el programa Major a Casa, que va prestar servei a 16 persones; la teleajuda domiciliària, amb 37 sol·licituds l'any passat; i la teleassistència domiciliària, que atén 65 usuaris. “Són recursos molt importants per a garantir l'autonomia i la correcta atenció a persones que, per diferents circumstàncies, requereixen d'un suport extern; un suport que des de Serveis Socials gestionem i prestem per assegurar que totes les persones, siga quina siga la seua situació, tinguen les necessitats bàsiques cobertes”, detalla el regidor de l'àrea, Álvaro Escorihuela.
El principal recurs municipal en aquest tipus de serveis és l'Ajuda a domicili, per al qual es van destinar l'any passat un total de 133.340 euros, dels quals la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va aportar un 38%. “En aquest cas, es tracta d'un servei integral per a persones que tenen dificultats per desenvolupar activitats quotidianes i no tenen recursos econòmics per a cobrir-les, ja siguen persones majors que viuen soles, persones amb diferents tipus de discapacitats o famílies que requereixen d'aquest suport extern”, explica l'edil. El 86% dels casos atesos en 2016 corresponen a majors de 65 anys, la majoria dones, als quals se suma l'atenció a usuaris amb diversitat funcional i el suport educatiu. A través del servei d'ajuda a domicili s'atenen necessitats com les tasques domèstiques (37%), l'atenció personal (24%), de relació (24%) o educatives (8%). Cada usuari va rebre de mitjana 231 hores d'atenció.
Un altre dels recursos prestats des del consistori és el de Major a casa, un servei dirigit a majors de 65 anys amb un grau lleu o moderat de dependència que, ja siga per viure sols o per tenir dificultats físiques, requereixen suport per poder viure en les seues llars. Major a casa presta un conjunt de serveis, com bugaderia, neteja o menjar, de manera coordinada en el domicili del beneficiari. El servei està cofinançat per l'Ajuntament (34%) i la Conselleria (42%), mentre que l'usuari cobreix el 34% restant del cost del programa.
Els recursos d'atenció a domicili es completen amb la Teleajuda, un dispositiu especial facilitat per la Diputació Provincial que permet als usuaris contactar en cas d'emergència; i la Teleassistència domiciliària, que facilita el contacte verbal directe i remot amb un centre d'assistència 24 hores per atendre les necessitats plantejades per l'usuari. "Moltes vegades, les persones majors no disposen de recursos o no volen abandonar la seua llar, però necessiten d'un suport extern per a les cures del dia a dia o disposar d'un sistema ràpid d'atenció en cas d'emergència. Amb aquest conjunt de recursos, els usuaris reben l'atenció i el suport que necessiten per a garantir la cobertura de les necessitats bàsiques i la seua autonomia personal", conclou Escorihuela.
Els serveis d'atenció domiciliària comprenen el servei d'ajuda a domicili, amb 28 usuaris en 2016; el programa Major a Casa, que va prestar servei a 16 persones; la teleajuda domiciliària, amb 37 sol·licituds l'any passat; i la teleassistència domiciliària, que atén 65 usuaris. Escorihuela assegura que “són recursos molt importants per a garantir l'autonomia i la correcta atenció a persones que requereixen d'un suport extern