Ferrando assegura que Conselleria agilitzarà el procés per a concertar la residència Santa Ana i la dotarà de més recursos
Castellón Información/Soumaia Nejjar
Vila-real ha acollit aquest matí la presentació del nou model de Serveis Socials de la Generalitat davant alcaldes i regidors de les comarques de la Plana Baixa, Alt Palància, Alt Millars i l’Alcalatén, per part de secretaria autonòmica de Serveis Públics, Helena Ferrando, amb la presència de la coordinadora general d’Alcaldia, Silvia Gómez, i el regidor de l’àrea, Álvaro Escorihuela, i han destacat que els Serveis Socials i les polítiques per a millorar la qualitat de vida de les persones són una prioritat per a l’Ajuntament de Vila-real i que “és aquesta la línia que ha seguit el nostre equip de govern”. Gómez ha agraït a la Generalitat que haja escollit la ciutat de Vila-real per a donar a conéixer aquest nou model, que suposa duplicar la inversió en l'àrea per a l'increment del personal i la reducció de les ràtios d'atenció social. En concret, la Conselleria preveu la contractació de 93 nous professionals en aquestes quatre comarques, amb un increment del 148% en la inversió enguany.
El nou model de serveis socials elaborat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives incrementa enguany en un 148% de mitjana la inversió en els municipis de les comarques de la Plana Baixa, Alt Palància, Alt Millars i L'Alcalatén per a la contractació de 93 nous professionals que formaran part dels equips base de serveis socials, segons ha assenyalat la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando.
Ferrando assegura que “s’ha optat per presentar les dades de les quatre comarques a Vila-real, ja que només a la Plana Baixa s’ha incrementat el personal en 69 persones, la qual és una dada molt positiva. El nou sistema consisteix en l’increment de professionals, ja que és l’única manera de millorar la qualitat de l’atenció a la ciutadania i per assolir aquest punt hem passat d’un pressupost en 2015 de 974.926 euros i enguany s’ha situat en 2.418.524 euros”. La secretària assenyala que fruit d’aquest nou sistema basat en la prevenció, la rehabilitació i els espais vius i de convivència, han baixat les ràtios i s’ha passat d’un professional per cada sis mil habitants a tindre un treballador per cada mil o dos mil habitants segons la població i han millorat les condicions d’atenció a les persones. I Ferrando ha afegit “abans cada municipi tenia una estructura i uns programes determinats però a partir d’avui la Generalitat aposta per la remunicipalització dels serveis socials acompanyat de l’increment pressupostari esmentat i organitzant els equips i el personal, ja que l'objectiu és aconseguir que, entre 2017-2019, tots els municipis i mancomunitats de la Comunitat Valenciana disposen d'un treballador o treballadora social, un educador o educadora social, un psicòleg o psicòloga, un assessor o assessora jurídica i un administratiu o administrativa".
L'augment de personal "repercuteix en una millor atenció a les persones" ha indicat Ferrando, qui ha explicat que en el cas de la comarca de la Plana Alta, la inversió de la Conselleria d'Igualtat d'1.814.537 euros per a 69 noves contractacions en els equips base, permetrà que la ràtio de professionals per habitant de la comarca passe d'un professional per cada 6.749 habitants en 2016 a un per cada 2.761 habitants a la fi d'enguany.
Per altra, a propòsit de la visita a la residència Santa Ana, la secretària autonòmica ha evidenciat la mala situació que afronta l’atenció dels malalts mentals per la insuficiència de places, "ja que durant l’anterior etapa es van tancar molts centres però no es van crear nous. Per tant és molt important que ajuntaments com el de Vila-real s’impliquen, ja que no tants tenen la possibilitat de comptar amb un espai com aquest, la posada en marxa del qual s'agilitzarà i es dotarà de més recursos".
Per la seua part, Gómez i Escorihuela també han abordat la situació d'aquesta residència comunitària oberta de salut mental inaugurada recentment per la Fundació Manantial, gràcies a la col·laboració de la Fundació Caixa Rural i l’Ajuntament. “Estem segurs que la Conselleria està treballant per a agilitar al màxim els tràmits i fer possible la posada en funcionament d'un recurs fonamental per a una àrea com la salut mental, oblidada durant anys de governs del Partit Popular”, incideix Gómez. Ferrando, qui ha elogiat la implicació del consistori amb aquest projecte, ha pogut conéixer de primera mà la residència, en una visita al centre amb els responsables de Fundació Manantial.
Un 148% d'increment
Tots els municipis de les comarques de la Plana Baixa, Alt Palància, Alt Millars i L'Alcalatén perceben enguany un augment en el finançament de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a serveis socials i, per tant, en el pressupost destinat als equips base.
Encara que l'increment de la inversió és un 148%de mitjana, en el cas de la comarca de l'Alt Palància l'increment respecte a l'any passat és del 248%, ja que passa de 97.171 euros als 338.781 euros d'enguany. Aquesta quantitat permet augmentar la ràtio de professionals per habitant, passant d'un professional cada 6.618 habitants a un per cada 1.897 habitants enguany.
Per la seua banda, l'Alt Millars té un increment del 89,87% en la inversió respecte a 2016, passant de 48.965 euros a 92.969 enguany. Així, la ràtio de professionals per habitant de la comarca passa d'un professional cada 2.265 habitants en 2016 a un per cada 1.186 habitants.
Finalment la comarca L'Alcalatén tindrà un finançament de 172.237 euros, un 99,41% més que el passat any, i les noves contractacions permetran que els municipis compten amb un professional cada 2.185 habitants enfront d'un professional cada 4.369 habitants del passat any.
Situació de la dependència a la província
Helena Ferrando ha valorat la situació de les ajudes a la dependència i els tràmits que la Conselleria té prevists per a desbloquejar els tràmits. “El nou decret ha suposat la simplificació del procés el que tingut com a conseqüència la reducció de la llista d’espera a Castelló en 2.500 persones i actualment s’atenen a un total de 7.500 persones. A més, s’han instaurat els nous valoradors que són municipals i que en la província arriben a 86 i que són una manera d’estar més prop de la ciutadania i agilitzar el procés, a més que des de març la mitjana valoració mensual és de 84 per i ara mateix és de 185 persones en tota la província”, assegura.