Noticias Castellón
lunes, 25 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

La Diputació i l'Ajuntament de Betxí signen una nova fase per a la reahabilitació del Palau-Castell

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 30 segundos

Noticias Relacionadas

Remolar ha volgut mostrat la seua satisfacció per l'ajuda per part de la institució provincial

Castellón Información

La Diputació de Castelló ha signat avuí una nova fase, la cinquena, amb l'Ajuntament de Betxí, per a la reahabilitació del Palau-Castell de la localitat. L'alcalde de Betxí, Alfred Remolar, ha manifestat que, "està sent una il·lusió per a tots els veïns de Betxí i estem complint amb els terminis que ens havíem traçat per tal de recuperar totalment aquest emblemàtic edifici".  El primer edil també ha assenyalat que "este camí és imparable i més prompte que tard acabarà quan es culmine la restauració total de l'edifici. Eixe és el nostre objectiu i una de les coses amb les quals els betxinencs ens sentim més orgullosos".

Remolar ha agraït l'ajuda de la Diputació de Castelló "que ens ha recolzat en totes les fases i esperem que així continue sent". En aquesta nova etapa s'actuarà sobre la primera planta de l'edifici de Pasqual Meneu, que és del segle XIX, que es destinarà a dependències municipals.
En aquesta cinquena fase s'invertiran un total de 460.000 euros, dels quals l'ajuntament es farà càrrec del 53% mentre que la Diputació assumirà l'altre 47%. Es farà en dues anualitats. Concretament, l'ajuntament destinarà enguany 128.000 euros i la Diputació, 101.000 euros, mentre que l'any 2018 el consistori n'invertirà 115.000 i la Diputació la mateixa quantitat (115.000 euros).

BETXÍ(1)L'obra està previst que es licite a finals d'any i, segons l'alcalde, "suposa un nou revulsiu per seguir el camí iniciat fa uns anys". El Palau de Betxí és un edifici Renaixentista, la primera planta del qual està ocupada per  les estances principals de la casa de Pasqual Meneu. Entre les obres de rehabilitació que s'estan fent cal dir que s’ha recuperat en forma de jardí el Patiàs i el baluard del segle XV-XVI, i s'ha actuat en la Sala de la Volta, del segle XV, que albergarà una sala cultural multifuncional, entre d'altres.

El president de Diputació, Javier Moliner, ha assenyalat després de la signatura del conveni entre ambdues institucions que “vam creure en aquest projecte perquè és un dels que fa poble, dels quals marca caràcter per a un municipi. Entronca l'essència del que suposa el caràcter d'aquesta terra, tenir sempre present d'on venim i intentar aprofitar allò que forma part de la nostra història per a projectar-nos al futur. I aquesta obra representa l'essència d'açò, de saber recuperar un patrimoni històric de tot Betxí, però també un patrimoni històric que sentim com a propi tota la gent de la província i que ha de convertir-se d'ara endavant en un lloc on passen les coses importants del futur de Betxí”.

És per açò que el president ha posat l'accent en el suport incondicional de la Diputació amb la consecució d'aquests treballs. “Des del primer moment us vaig traslladar la meua convicció que la Diputació havia d'estar al vostre costat, hem estat en totes les fases de la recuperació i us ajudarem fins al final, perquè crec que una de les missions del Govern Provincial ha de ser aqueixa, la d'intentar contribuir amb la nostra presència a aquelles coses que un poble per si mateix no pot escometre”.

Un treball de la Diputació al que cal sumar el treball tècnic que va realitzar per a aconseguir l'1,5% cultural per part del Ministeri. “En aquest cas, hem tingut la sort de sumar a la nostra sinergia injeccions importants de diners com l'aportació del Ministeri a través de l'1,5% cultural, que ha sigut molt benvinguda, com el seran les aportacions que puga fer la Generalitat o les noves que vengen del Ministeri, però des del primer dia hem estat al costat de l'Administració que tirava del carro per a col·laborar en el que us resulte útil, i així va a seguir sent”.

Per la seua banda, l'alcalde de Betxí, Alfred Remolar, ha agraït el compromís del Govern de la Província amb aquest projecte. “Agraïsc públicament a Javier Moliner al Govern Provincial la implicació que han tingut des del primer moment amb aquest projecte. El president va dir que estaria en totes les fases de la rehabilitació i així ha sigut, cosa que des del poble de Betxí, i així ho vull mostrar avui, agraïm moltíssim”.

Sumar orgull de pertinença a Castelló

El president Moliner ha posat de manifest la importància del valor patrimonial del Palau com a lloc emblemàtic de la província que suma orgull de pertinença a tots els castellonencs.

“Evidentment est és un edifici de la gent de Betxí, però un edifici del que qualsevol persona de Betxí es mostrarà orgullosa de poder ensenyar a qualsevol veí d'altres pobles, i que tothom puga sentir-ho com a propi. Hi ha elements patrimonials que superen l'àmbit del purament local, i crec que aquest és una bona mostra. I darrere de cadascun dels elements recuperats, de cadascun d'aqueixos elements d'orgull de pertinença com a poble, la Diputació vol estar, i est és un bon exemple d'açò, i de saber fer-ho des de la coordinació, des de la lleialtat absoluta de treballar per a fer possible arribar fins a ací, que era un somni el primer dia i avui, com és normal ja mirem cap al futur, per a aconseguir arribar fins al final”.