La primera sessió de les jornades va estar centrada en l'àmbit de la Responsabilitat Social Universitaria (RSU)
Castellón Información
Les 'II Jornades RSU: Un disseny universitari per a la responsabilitat social' han reunit els dies 29 i 30 de novembre de 2017 en la Universitat Jaume I a més de mig centenar d'assistents procedents de 14 universitats espanyoles. Al llarg de dues sessions, vicerectors, tècnics, acadèmics i investigadors han debatut sobre les últimes estratègies i avanços en els àmbits de la Responsabilitat Social Universitària (RSU) i la Recerca i Innovació Responsables (RRI per les seues sigles en anglès). En aquest sentit, des de l'UJI s'ha presentat el Pla de Responsabilitat Social Universitària que s'està desenvolupant sobre la base d'un innovador sistema de gestió que avale el compliment del recentment elaborat Codi Ètic de la Univerisitat, així com l'estudi realitzat en l'àmbit de la RRI per a avançar cap a un major i millor diàleg entre ciència i societat a Espanya. L'estudi, així com les jornades, compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).
La primera sessió de les jornades va estar centrada en l'àmbit de la RSU. Representants de les Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Cantàbria, Universitat d'Alacant, Universitat de Burgos, Universitat Politècnica de València i la Universitat de Cadis, junt als assistents provinents de l'UJI i altres centres, van debatre a través de dues taules redones i la presentació de comunicacions sobre alguns aspectes claus per a avançar en la gestió i desenvolupament de la RSU en les universitats espanyoles com la necessitat d'implicació dels òrgans de govern, el desenvolupament transversal, la introducció de conceptes de responsabilitat social en la docència universitària, l'aprofitament de sinergies entre universitats, la creació d'indicadors o la consideració del valor social aportat, entre molts altres aspectes.
El concepte de Recerca i Innovació Responsables (RRI), impulsat per les polítiques de ciència europees i nacionals amb la finalitat d'alinear els processos i els resultats de la ciència amb els valors i interessos de la societat, ha centrat la segona jornada. L'avanç cap a una recerca més responsable s'ha abordat tant des d'una perspectiva acadèmica, amb la participació d'experts de la Càtedra Miguel Sánchez-Mazas de la Universitat del País Basc, com des d'un vessant pràctic. En aquest sentit, s'han abordat projectes específics com el programa HEIRRI coordinat per la Universitat Pompeu Fabra per al desenvolupament de materials formatius sobre RRI o l'estudi realitzat per la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de l'UJI sobre la situació del diàleg entre ciència i societat a Espanya. La sessió ha comptat a més amb la participació de responsables de la FECYT que han presentat l'Enquesta sobre percepció social de la ciència realitzada cada dos anys per la Fundació i que mostra com l'interès pels temes de ciència manté un creixement continuat a Espanya. A més, l'enquesta arreplega la voluntat creixent de la ciutadania que es tinguen en compte les seues opinions en matèria de ciència i tecnologia, en línia amb el model plantejat per la RRI.
Les jornades han estat promogudes pel Comissionat del Rector per al Desenvolupament de la Responsabilitat Social Universitària i el Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.