Els beneficiaris han rebut formació individualitzada i l’Ajuntament treballa per presentar-se a la segona convocatòria del Consell. El pla ha comptat amb 8 tècnics i una coordinadora, amb el suport de l'equip base de Serveis Socials, i una subvenció de 150.000 euros de la Conselleria d’Igualtat. Quant al perfil dels participants, la majoria són dones (98), amb edats compreses entre els 21 i els 60 anys, i de nacionalitat espanyola (112 usuaris)
Castellón Información/Soumaia Nejjar
Durant el darrer trimestre de l’any que ha finalitzat, 153 vila-realencs s’han beneficiat del primer programa d'Itineraris integrats per a la inserció sociolaboral finançat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives a través dels Fons Socials Europeus. Els participants han rebut atenció personalitzada, orientació, formació i intermediació laboral durant tres mesos, el que els ha permet millorar les seues competències i per tant la seua inserció laboral. El regidor de Serveis Socials, Álvaro Escorihuela, ha fet hui balanç i ha detallat que un 18%, és a dir, 28 persones, ha trobat una feina abans d'acabar el programa, que ha comptat amb 8 tècnics i una coordinadora, amb el suport de l'equip base de Serveis Socials, i una subvenció de 150.000 euros, “per la qual cosa pot dir-se que ha tingut un desenvolupament i implementació satisfactòria, tal com han arrossegat les enquestes realitzades”. Escorihuela ha avançat que l'Ajuntament està treballant ja per presentar-se a la segona convocatòria del programa, una vegada es publiquen les bases.
Des del 15 de setembre fins a finals del mes de desembre, els 153 beneficiaris han estat realizant diferents tallers i tasques d’orientació sociolaboral, acompanyament, formació, prospecció i intermediació laboral a través d’un pla d’intermediació laboral individualitzat per a cadascun dels participants i que ha reforçat la tasca de l’equip base de serveis socials. Pel que fa a gènere, hi ha hagut 55 homes i 98 dones, pel que fa a la nacionalitat, 112 espanyols i 41 d’altres països i pel que respecta al rang d’edat, 9 persones de 16 a 20 anys, 27 de 21 a 30 anys , 39 de 31 a 40 anys, 44 de 41 a 50 anys, 31 de 51 a 59 anys i tres persones de més de seixanta anys. Per tant el perfil de participant és dona espanyola d’entre 31 i 59 anys. També cal afegir que 20 dels beneficiaris del programa són persones amb diversitat funcional.
Pel que fa a la formació, 86 dels participants han realitzat formacions pròpies, és a dir, tallers de cerca de treballs amb les noves tecnologies per a millorar així l’ocupabilitat fent ús de recursos municipals i d’entitats col·laboradores. També destaca la formació externa amb els cursos per a obtenir el carnet de manipulador d’aliments i el de conducció de carretons elevadors, amb una gran demanda i 27 participants en el primer cas i 15 en el segon. “Es tracta de dues acreditacions molt demandades en el mercat laboral i que són bàsiques per tal d’incrementar les possibilitats d’inserció en l’àmbit industrial i en el de la restauració”, destaca Escorihuela.
El regidor de Serveis Socials ha assegurat que el programa ha tingut una implantació satisfactòria tant per part dels participants com dels responsables. “S’han realitzat enquestes i les respostes arrosseguen que estan molt contents amb el pla, a pesar de la seua brevetat, ja que tan sols té una duració de tres mesos i no existeix la possibilitat d’allargar-ho”, ha indicat Escorihuela. Dels 153 usuaris, 28 no han finalitzat l’estança a causa de baixa per col·locació, “el que és una molt bona notícia” i que suma al fet que els que acaben ho fan amb una titulació sota el braç”. Escorihuela ha subratllat que l'Ajuntament està treballant ja per presentar-se a la segona convocatòria del programa, una vegada es publiquen les bases. “Tenim l’esperança que siguem beneficiaris altra vegada i que a més d’incorporar a nous participants, els actuals puguen continuar amb la seua formació individualitzada”, ha conclòs l’edil.