Noticias Castellón
lunes, 25 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

Vila-real promou un moviment per fomentar hàbits saludables entre el joves i que redefinirà la campanya ‘Coneixement!’

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 58 segundos

Noticias Relacionadas

'Vila-joves en acció' és un grup heterogeni i amb perfils molt diversos,  format per persones entre 19 i 25 anys, i que ja s’ha reunit dues vegades. La proposta, que naix de la Unitat de Prevenció Comunitària sota el nom Vila-joves en acció, donarà autonomia al grup perquè propose campanyes puntuals i periòdiques per a conscienciar sobre el consum d’alcohol i altres substàncies. També s'obri la porta a fer un gir a l´ús que es fa dels casals per part dels més joves de la mà de la Comissió de Penyes

S.N./Castellón Información

La regidora de Sanitat de L’Ajuntament de Vila-real, Silvia Gómez, junt amb el tècnic de la Unitat de Prevenció Comunitària, José Gisbert, han presentat aquest matí una innovadora iniciativa d’informació i formació que implica al sector d’entre 19 i 25 anys i que respon al nom de ‘Vila-joves en acció’ i que vol convertir-se com un moviment social en un mig o llarg termini. El projecte pretén que es convertisquen en agents de salut entre els seus iguals perquè aposten per hàbits saludables en el seu temps d’oci i diversió. A més, s'encarregaran també de fer les campanyes puntuals per a prevenir el consum d'alcohol durant les festes de la ciutat, redefinint una campanya tan exitosa com és ‘Coneixement!’. “No pot entendre’s que des de l’UPCCA dissenyem projectes per a un sector que desconeixem totalment, ja que ja han superat la majoria d’edat i cada un d’ells ha pres un camí molt diferent de l'altre, per això hem volgut implicar als joves directament, perquè aporten la informació necessària per a realitzar un mapa de la realitat, a més d’idees creatives i innovadores i posteriorment formar-los com a agents de salut perquè siguen una mena de mediadors en el seu àmbit”, ha indicat Gisbert, qui apunta que 'Vila-joves en acció' “és un programa dirigit a joves que sorgeix des dels joves, en el qual l’UPCCA es limitarà a intervenir i supervisar”

agents saludables uppcaJosé Gisbert, de la UPPCA, ha indicat que al principi eren un poc escèptics respecte a la resposta de la joventut vila-realenca a la seua convocatòria. “En la primera trobada, ja fa tres setmanes van participar huit joves, i amb el pas de les sessions s’han sumat més que han format un grup molt heterogeni, amb aficions i vides molt diferents i representatives d’aquesta franja en la qual es troben els futurs líders polítics, socials i econòmics de l’endemà. Per tant, és on ha de calar més l’adopció d’hàbits de vida saludables allunyats del consum de l’alcohol i altres drogues il·legals, per a poder tenir una generació més sana i afí als costums que ja s'estan implantant en altres països europeus i en altres zones d'Espanya i que interioritzen la idea que no és d’estranys o pringats no beure alcohol, de fet ja hi ha una tendència a Europa de locals de nova creació que no serveixen alcohol i que es podria estendre, fins i tot, a les penyes”, apunta.

La primera sessió va celebrar-se el passat 19 de gener, com ja va informar aquest diari. “L’UPCCA va reunir a la Biblioteca Universitària del Coneixement diversos joves d'aquest rang d'edat i els va proposar participar en un moviment juvenil que perseguira crear una joventut més saludable”, explica Gisbert. El tècnic indica que “per a açò, van començar per debatre sobre tots els aspectes que caracteritzen als joves actuals que viuen en la nostra ciutat: què fan, per on es mouen, en què empren el seu temps lliure, què els apassiona i què no els agrada del que viuen, quins són les seues expectatives, com es relacionen i amb qui i quins hàbits no saludables posseeixen”. A continuació, “i amb l'ajuda dels professionals de l'empresa E-value, van unificar conclusions i van començar a crear idees que procuraren als adolescents i joves estils de vida més saludables, entenent la salut en el sentit ampli de benestar físic, psicològic i social”, manifesta Gilbert. Vila-real és pionera la província però hi ha exemples de projectes similars a València com 'Menys graus' o 'Abiertos al amanecer', a Astúries en els quals l'UPCCA s'està inspirant.

Redefinir 'Coneixement!' i analitzar l'ús de les penyes

Silvia Gómez recorda que “en 2009 va començar la campanya Coneixement!, durant els festejos, però volem fer-li un gir perquè siguen els mateixos joves els qui s'impliquen i marquen les seues pautes i idees per a mantenir aquesta iniciativa tot l’any, donant-li el seu toc personal, canviar-li el títol o eslògan i, fins i tot, canviar el nom amb el qual ha nascut inicialment el moviment”.

A més, el lloc per excel·lència durant les festes són les penyes i és l'únic aspecte en comú dels futurs mediadors. "Són conscients que hi ha aspectes que s'han de millorar com per exemple l'ús continuat, en periode lectiu i entre setmana dels casals per part dels més joves i aquest treball podria fer-se de la mà de la Comissió de Penyes", apunta José Gisbert.

A més, recorda que “demà hi ha una nova reunió a la BUC, oberta a qualsevol persona que vulga participar”. “El germen ja està creat i la proposta està en marxa, esperem que amb la seua ajuda prompte puguen veure's resultats i que hi haja més joves conscienciats”, assegura. “De moment, hem començat a escoltar-los, estem segurs que ens sorprendran, ja que tenen moltes idees innovadores, com han demostrat en les trobades anteriors, i són un grup molt cohesionat, així que esperem que opten per la sobrietat i consciència com a estil de vida”, conclou Gisbert.