Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

El rector de l'UJI critica als que "han volgut tapar les seues vergonyes abaratint la cultura de l'esforç"

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 36 segundos

Noticias Relacionadas

Els prestigiosos economistes Stephan Klasen i Alan Kirman són investits doctors honoris causa per la Universitat Jaume I

Castellón Información

La Universitat Jaume I ha investit doctors honoris causa als reconeguts economistes Stephan Klasen i Alan Kirman en un acte que ha sigut presidit pel rector de l'UJI, Vicent Climent, en el seu últim acte acadèmic com a rector, i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler. En l'acte el rector s'ha mostrat molt crític amb els qui, aquests dies, "han volgut tapar les seues faltes i vergonyes abaratint la cultura de l'estudi i l'esforç, devaluant el valor del coneixement i del talent".

Celestino Suárez, catedràtic d'Economia Aplicada de l'UJI, ha sigut l'encarregat de pronunciar la laudatio del doctor Stephan Klasen, de qui ha destacat que ha dedicat la seua carrera a abordar els problemes més urgents del desenvolupament econòmic, "des de l'educació a la desnutrició infantil, des de l'eradicació de la pobresa fins a la desigualtat de gènere i raça, des de les polítiques d'infraestructures fins a les estratègies de desenvolupament rural".

Honoris-04El doctor Stephan Klasen, ha analitzat l'estat de les relacions de gènere en el món i ha afirmat que «malgrat els grans avanços que es van produir en el passat, no tenim absolutament cap certesa que el camí cap a la igualtat vaja a continuar. De fet, encara queda molt treball per fer perquè açò ocórrega ja que "en lloc de percebre una imatge de progrés uniforme, el que  veiem és una situació caòtica de cert avanç, cert estancament i alguna regressió, depenent del tema i la regió del món".

La padrina d'Alan Kirman ha sigut la catedràtica de Fonaments de l'Anàlisi Econòmica, Aurora García, qui ha descrit al professor Kirman com una les figures més destacades de la disciplina econòmica a escala mundial. Per la seua banda, Alan Kirman s'ha mostrat convençut que el futur de la ciència econòmica pasa per reconèixer que l'economia és part d'un sistema evolutiu complex que mai es troba en equilibri, sinó que provoca situacions imprevistes de manera constant. "Sabem molt poc sobre l'evolució de l'economia i ens hem de conformar amb la idea que els òptims són una il·lusió i que el millor que podem fer és intentar trobar maneres de fer aportacions modestes que milloren el benestar de les persones" ha conclòs.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha donat la benvinguda a la comunitat acadèmica valenciana als dos honoris i els ha demanat col·laboració "en la tasca de transformar el model econòmic valencià per a garantir el que el desenvolupament ha de significar per sobre de tot: benestar per a totes les persones".

Per la seua banda Vicent Climent, que ha sigut l'encarregat de clausurar aquest acte, ha destacat les aportacions dels professors Kirman i Klasen dels quals ha dit que "han de ser models i exemple per al conjunt de la societat en un temps com l'actual, on són ja excessius els exemples de males pràctiques en l'àmbit públic, on fins i tot l'essencial i els valors es banalitzen i menyspreen, i necessitem, urgentment, més que mai, referents, persones que servisquen de guia i model per al conjunt de la societat, però sobretot per a les generacions més joves, per als quals representen el futur".

Honoris-01En aquest sentit, ha reivindicat de manera molt expressa i ferma el valor de la Universitat com a institució, com a espai privilegiat que ha d'estar protegit per a la formació i la generació i transmissió de coneixements, però també com a referent ètic, de comportament, "ja que la nostra missió última no és només la formació de professionals i investigadors, sinó també la de ciutadans i ciutadanes compromesos amb el seu temps".

Per a finalitzar, Climent ha recordat que, per a poder complir amb les seues funcions, les universitats necessiten l'arropament de la societat i el suport d'altres institucions. "Per açò és important comptar amb el suport de la Generalitat Valenciana perquè ens dote del finançament adequat i necessari perquè les universitats públiques siguen finestres d'oportunitats i ascensors socials per a les persones".