Ignasi Garcia Felip. Portaveu de Compromís i regidor de Transparència, Modernització i Normalització a l'ajuntament de Castelló.
Vivim en una època de l'immediat. Volem les coses de seguida. Aquesta exigència fa que, de vegades, ens oblidem d'allò que costen les coses, sobretot quan parlem de tràmits administratius, i el més important de quina situació venim, que per regla general explica perquè ens trobem com ens trobem.
Una de les preocupacions de Compromís, de l'Acord del Grau i de la ciutadania és la qualitat ambiental, més després dels darrers episodis d'olors en el Grau. Uns episodis que han deixat en evidència la necessitat de millorar els controls.
Aquesta necessitat no és nova i la Conselleria feia temps que treballava per millorar l'anàlisi de la qualitat de l'aire. Ara, mentre que en l'any 2014 el Partit Popular sols va invertir 4.000 euros en tota la xarxa de mesuradors de l'aire, a tot el País Valencià, el govern del Botànic ha invertit més d'un milió d'euros en el darrer any, i això ens hi ha permés incrementar d'1 a 4 els mesuradors de BTX al terme municipal de Castelló, mesures que es publiquen a la pàgina de la Conselleria.
La inversió més gran també permetrà a la Conselleria instal·lar 3 mesuradors més al voltant del Port. Fins ara els ports de l'estat tenien una espècie de "bula" com si no anara amb ells l'aire que respirem, però una Conselleria de Medi Ambient valenta, no li va tremolar el pols i va tancar el port d'Alacant per no complir amb els mínims legals exigits en qualitat ambiental. I ara toca treballar perquè el Port de Castelló també complisquen amb eixos mínims, cosa que serà més fàcil d'aconseguir amb col·laboració entre la Conselleria i l'autoritat portuària.
Venim doncs d'una època on la qualitat de l'aire era un tema tabú, i estem creant la infraestructura de control i actuant davant dels incompliments, no anem tot el ràpid que voldríem, fer les coses bé porta el seu temps, però que les institucions estiguen sempre disponibles per donar les explicacions pertinents a la societat civil, i que els avanços en la matèria siguen evidents, és el camí per assolir viure en un entorn saludable, un objectiu, que amb 4000 euros d'inversió de la dreta, no haguérem assolit mai.