Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 10:29

Les AMPA de la província estudien vies judicials per aturar la resolució d'activitats extraescolars

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 28 segundos

Noticias Relacionadas

La Coordinadora demana la suspensió temporal de la mesura, “ja que l'alumnat perd oportunitats de rebre ensenyaments  que complementen la  formació”

El requisit que consideren més controvertit és el que introdueix la gratuïtat per als alumnes amb beca de menjador obligant als centres a pagar les activitats 

La Coordinadora lamenta que els Consells Escolars estan rebutjant propostes d'iniciatives "perquè hi ha altres prioritats econòmiques"

Castellón Información 

La coordinadora d'AMPA de Vila-real es va reunir ahir al Termet per valorar la situació plantejada davant la nova resolució de la Conselleria reguladora de les activitats extraescolars. D'aquesta manera, els pares i mares de l'escola pública de Vila-real i de les comarques de Castelló tenen seriosos dubtes sobre com es van a gestionar i quin va a ser el funcionament de les activitats extraescolars que es realitzen en horari escolar el pròxim curs segons la normativa que recentment ha publicat la Conselleria d’Educació.

Des que es publicara la resolució el 27 de juny, a la Coordinadora s'han generat diferents preocupacions, dubtes i propostes sobre el nou plantejament de l'Administració respecte a la programació d'activitats extraescolars.

A la trobada en el Paratge estaven convidades altres coordinadores i  AMPA per a tractar aquest tema d’una manera conjunta. A més de la totalitat d'AMPA de l'escola pública de Vila-real van acudir també representants de Segorbe, la Vall d'Uixò, Almassora, Betxí i Onda.

Per a les AMPA la nova normativa dificulta enormement la realització de les activitats extraescolars tal com s'han realitzat fins ara en horari escolar el que provocarà que els alumnes perden oportunitats de rebre ensenyaments no reglats que complementen la seua formació acadèmica. "No entenem perquè es realitzen aquests canvis en la normativa quan sempre des de les AMPA s'ha oferit un programa d'activitats que s'adaptaven als interessos de les famílies i garantia la qualitat de la formació. El resultat sempre ha sigut satisfactori per a totes les parts", manifesten.

El requisit que consideren més controvertit és el que introdueix la gratuïtat per als alumnes amb beca de menjador obligant als propis centres a pagar-los les activitats. Indiquen que a partir d'aquest punt, molts Consells Escolars estan rebutjant les propostes d'activitats extraescolars dins de l'horari escolar que presenten les AMPA en considerar que hi ha altres prioritats econòmiques a les quals destinar els recursos, com el condicionament i l'adequació d'espais o les reformes puntual. Altre punt que critiquen, és que la normativa arriba quan els centres educatius ja tenen aprovats els seus pressupostos per al pròxim curs. Considerem que abans de l'aplicació d'aquesta normativa és necessari que es dispose d'una partida pressupostària específica per a aquesta despesa, amb l'objectiu que els centres no hagen de destinar els recursos econòmics que disposen en activitats extraescolars en detriment dels conceptes que van a dirigits a millorar la qualitat de l'escola pública.

Un altre dels punts que s'han plantejat aquest matí és la funció que ha d'exercir el Consell Escolar segons la nova norma, valorar la situació socioeconòmica de l'alumnat que per motius econòmics no puga realitzar activitats extraescolars i que no puguen accedir a beques de menjador. "Entenem que aquesta no ha de ser competència del Consell Escolar del Centre, primer perquè considerem que les dades necessàries per a prendre la decisió de finançar l'activitat a l'alumnat pertanyen a l'àmbit privat i en cap cas, aqueixa informació ha de fer-se pública en una reunió del Consell Escolar; i per una altra, part perquè considerem que les persones que integren aquest òrgan no compta amb les competències necessàries per a prendre decisions de caràcter social i econòmic tan específiques i amb tant nivell de responsabilitat. A més, la nova normativa no aporta claus per a orientar sobre els criteris de baremació per a aquests casos.

La Coordinadora va decidir, entre altres coses,  el sol·licitar a la Conselleria la suspensió temporal de l'aplicació d'aquesta resolució amb la finalitat de valorar previament els seus efectes. 

Tanmateix es va decidir revisar les possibles vies jurídiques per aturar la implantació d'aquesta mesura.