Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

Compromís proposa al Senat crear una ponència d'estudi que aborde el desenvolupament de la radio digital

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 37 segundos

Noticias Relacionadas

"Espanya té un dels espectres de FM més saturats i desordenats d'Europa", assegura Navarrete

Castellón Información

Compromís ha proposat la creació en el si de la Comissió d'Indústria, Turisme i Comerç del Senat d'una Ponència d'Estudi que aborde el desenvolupament de la ràdio digital (DAB+) a Espanya, amb l'objectiu de començar a analitzar de manera efectiva la digitalització de la radiodifusió del mitjà radiofònic i començar a prendre decisions que permeten situar a Espanya al nivell que li correspon en l'àmbit europeu.

El senador Jordi Navarrete ha recordat que "Espanya té un dels espectres de FM més saturats i desordenats d'Europa, amb un dial ple de ràdios il·legals que ocasionen problemes de recepció a les ràdios legals. A això cal sumar que la FM està esgotada com a estàndard tecnològic des de finals dels vuitanta i que no hi ha cap pla polític per a la transició a la ràdio digital ni perspectives de futur. Per això, cal començar a estudiar mesures que permeten reordenar el sector, amb espai per a totes les ràdios en digital i posant el focus en els ciutadans, iniciant el procés de digitalització que ja han començat els països del nostre enton, amb noves emissions diferenciades en DAB+ d'elevada cobertura territorial".

Segons l'opinió de Compromís "Espanya pot considerar-se com un país pioner en la implantació de la tecnologia de digitalització de la ràdio (DAB) en els seus inicis, fa gairebé dues dècades, tot i que va rebre un cop en 2011 en forma d'apagada amb la dràstica reducció de cobertura al 20% de la població del país. Mentrestant, la majoria de països del nostre entorn ja ha apostat pel desenvolupament del seu substitut, el DAB+". Navarrete ha lamentat també la postura de l'anterior secretari d'Estat per a la Societat de la Informació i l'Agenda Digital, José María Lasalle, que va admetre al Senat que ho deixava tot en mans del mercat, així com la de l'actual secretari d'Estat d'Avanç Digital, Francisco Polo"qui, fins al moment, no ha esmentat ni tan sols que la ràdio digital figure entre les línies d'actuació del seu departament, quan en molts països europeus són precisament les administracions les que estan afavorint el procés de digitalització, generant consensos i alineant postures entre tots els agents implicats que tenen com a resultat desenvolupaments efectius de mercat".

Per Navarrete "la ràdio ha d'afrontar un futur amb garanties a llarg termini en un món digital com el previst per a 5G i la FM és analògica, pel que no és solució de futur. Tampoc tindria cap sentit que els ciutadans hagueren de començar a pagar en el futur per connectar-se per escoltar uns serveis de ràdio lineal que, fins ara, reben de manera gratuïta. Per això, igual que es va digitalitzar el servei de televisió terrestre en 2010, permetent que els ciutadans pogueren rebre emissions digitals en obert amb l'estàndard DVB-T, cal fer el mateix ara amb la ràdio, desplegant xarxes DAB+. En cas contrari, Espanya pot acabar convertida en l'illa europea de ràdio analògica, col·locant a totes les ràdios -públiques i privades de tots els tamanys- en clara situació d'inferioritat respecte als seus veïns i al marge del progres".

Per a això, Compromís advoca per la via del consens de tots els agents en aquesta matèria que permeta l'impuls necessari, confiant en abordar la qüestió urgentment perquè el nostre país no es quede fora de la migració tecnològica que s'està produint a Europa.

La ràdio digital terrestre en DAB+ està vivint un gran impuls en pràcticament tot Europa. Hi ha mercats ja desenvolupats al Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Noruega, Dinamarca i Suïssa. També hi ha serveis regulars a França, Polònia, República Txeca i Eslovènia. I fins i tot països com ara Àustria, Eslovàquia, Hongria, Croàcia o Grècia estan emetent en DAB+ en fase de proves. El major exponent de tot ha estat, de moment, Noruega, qui va apagar a principis de 2017 les seues emissions de ràdio FM a nivell nacional. Però també hi ha altres països europeus, com ara Suïssa, Regne Unit o Dinamarca en què es manegen criteris d'apagada i fins i tot dates per al cessament d'emissions en FM.

Tota aquesta evolució de la FM al DAB+ permetrà que els ciutadans seguisquen gaudint al món digital de les grans avantatges de la ràdio des de la seua creació: poder escoltar-la sense haver de subscriure's a cap tipus de servei, sense haver de pagar per la connexió, poder gaudir-ne en mobilitat, amb cobertures pràcticament universals, sense talls, amb gran qualitat d'àudio i amb receptors assequibles que, en mercats desenvolupats, parteixen de preus inferiors als 20 euros. Avantatges que internet no pot oferir ni en l'actualitat ni en cap escenari previsible en la seua totalitat i de manera simultània. 

En particular, cal destacar que per a poder escoltar la ràdio lineal per internet els ciutadans han de pagar un servei (Internet fixa i/o sense fils) que en el cas de la radiodifusió sonora ha estat gratuït per a ells des dels seus inicis (OC, OM i FM) i que, gràcies al DAB+, pot mantenir aquest caràcter.