Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

Agricultura ofereix formació per a l'utilització d'una nova eina informàtica destinada a la presentació de la Sol·licitud Única

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 54 segundos

Noticias Relacionadas

Els cursos de formació arribarán a 200 funcionaris i 350 professionals d'entitats col·laboradores 

Castellón Información

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha posat en marxa una sèrie de jornades de formació i divulgació per a donar a conéixer les novetats tècniques de la nova eina informàtica per a elaborar la presentació de la Sol·licitud Única.

Aquests cursos de formació, que estan sent impartits per tècnics de la Direcció General de Desenvolupament Rural i PAC des de finals de 2018, van dirigits a més de 200 funcionaris i funcionaries de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, i més de 350 professionals d'entitats col·laboradores, (organitzacions agràries, cooperatives, Comité de Gestió de Cítrics i unes altres que presten serveis en l'àmbit rural i agrari).

El període de presentació de la Sol·licitud Única 2019 abastarà des de l'1 de febrer fins al 30 d'abril i en aquesta campanya apareixen novetats reglamentàries que canviaran la forma de treballar i relacionar-se de la Conselleria d'Agricultura amb els titulars de les explotacions com és la monotorització.

La monotorització és una nova metodologia de control, inèdita fins al moment, que suposa que totes les superfícies agràries declarades en la PAC seran interpretades mitjançant tècniques de processament automàtic d'imatges satèl·lit. Per la singularitat i rellevància d'aquest canvi de seguiment de les declaracions del sector agrícola, la Comissió exigeix que es publicite adequadament en aquelles zones en les quals serà aplicat, perquè els productors agrícoles siguen conscients del nou entorn de relació que es va a estableix amb l'Administració.

A més de les sessions formatives, la primera setmana del mes de febrer romandran obertes les aules informàtiques del Servei Valencià d'Ocupació a Castelló, Alacant i València, assistides per personal especialitzat perquè els usuaris puguen realitzar pràctiques amb la nova aplicació informàtica Sinapa.

Així mateix, durant el període de termini de presentació de la Sol·licitud Única, la Conselleria d'Agricultura habilitarà un Centre d'Atenció a l'Usuari, telefònic i per correu electrònic, amb el qual es pretén donar suport immediat a professionals que s'estan formant en aquesta fase i que són els que hauran de prestar servei al personal dedicat a l'agricultura i la ramaderia que participen en la PAC.

Projecte pilot

La Comissió Europea ha establit des de 2018 el marc jurídic per a començar a incorporar la monotorització de les explotacions, d'aquesta manera els estats membres de la Unió que demostren capacitat tècnica per a portar-la cap avant podran substituir els actuals plans de control sobre el terreny.

Com a inici d'aquesta nova eina de control, durant l'any 2019, els municipis d'Utiel i Requena formaran part d'un projecte pilot d'abast nacional, coordinat pel Fons Espanyol de Garantia Agrària, que permetrà monotoritzar tots els recintes que es declaren en la PAC, la qual cosa suposarà uns 1.500 sol·licitants i prop de 20.000 hectàrees de diferents cultius, majoritàriament de secà.

La Conselleria d'Agricultura, conscient del repte tecnològic que suposa un canvi d'aquestes característiques, porta formant als seus equips tècnics durant tot l'any passat 2018 i participant en grups de treball. A més, s'està dissenyant una estratègia de suport que s'implementarà en els pròxims mesos a fi de defensar els ingressos que des de la Unió Europea arriben als agricultors i agricultores.