En los cuatro primeros meses de 2019, ya se han interceptado un total de 37 envios dañados
Castellón Información
La Unió de Llauradors denuncia que les intercepcions a la Unió Europea d'importacions de cítrics amb presència de plagues procedents de tercers països van augmentar un 14% en 2018 respecte a l'any anterior, xifra que reforça la necessitat d'implantar un major control i vigilància fitosanitària de les mateixes abans d’entrar als mercats comunitaris. En 2108 es van produir un total de 100 intercepcions per 88 l'any anterior. El Brasil amb 27, l'Argentina amb 22, Sud-àfrica amb 13 i la Xina amb 12 lideren aquesta classificació.
D'altra banda, fins al mes d'abril d'enguany s'han detectat ja un total de 37 enviaments retinguts per presència de plagues, 19 d'ells procedents de la Xina. Cal destacar el descobriment de set enviaments (2 al març i 5 a l'abril) més propers, amb origen des de Tunísia, rebutjats per contindre el fong Phyllosctita citricarpa que provoca la temuda malaltia de la Mancha negra dels Cítrics, la qual cosa suposa un clar perill per a la nostra citricultura en aparéixer en la conca del Mediterrani. El mal principal que produeix són les taques en fruits que deprecien i fan inviable comercialment els mateixos. Aquest fong no està present de moment ni en les zones productores espanyoles ni en les de la resta de la Unió Europea.
També resulten preocupants les deteccions procedents d'Israel amb Thaumatobia leucotreta (6 ja en aquest 2019), la falsa arna de la poma, que en cítrics pot ocasionar caiguda primerenca de la fruita i pot afavorir l'aparició d'infeccions secundàries per fongs i bacteris, causant greus pèrdues econòmiques. En l'àmbit de la Unió Europea de va detectar la seua presència a Holanda en 2009 en un hivernacle de pimentó i es va declarar oficialment eradicada en 2014.
La Unió de Llauradors, tal com ve reiterant, sol·licita que s'incloguen els cítrics en la Llista de vegetals d'Alt Risc”, contemplada en l'article 42 del Reglament europeu 2016/2031, sobre mesures de protecció contra plagues dels vegetals. Pese a l'evident risc existent, els cítrics no estan dins d'aqueixa llista. Per això la petició de LA UNIÓ es fonamenta en el llarg historial d'intercepció d'organismes nocius per als cítrics procedents de tercers països i el volum importat, més de 2 milions de tones, amb origen de països amb plagues d'impacte greu.
També reclama que s'exigisca des de les instàncies comunitàries a tercers països un tractament en fred rigorós; com el que ja se li exigeix a Espanya, en el cas de la Ceratitis Capitata, per a exportar als EUA, la Xina, Corea del Sud, el Japó, Austràlia, Taiwan o l'Índia, etc; o a Sud-àfrica per a les seues exportacions als EUA o països asiàtics.
Una altra de les propostes de La Unió per a incrementar el control passa per unificar els criteris dels serveis d'inspecció dels Llocs d'Inspecció Fronterers (PIF) o la reciprocitat en matèria fitosanitària amb països tercers.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, assenyala que “la UE desmunta progressivament la protecció aranzelària i també paral·lelament la protecció fitosanitària, sense adonar-se del greu risc i el perill que comporta per a la nostra citricultura. Ens demana als llauradors europeus ser competitius i ens lleva les nostres eines de defensa per a entregar-li-les als grans exportadors”.
Peris indica que “el creixent nombre d'intercepcions amb plagues és molt perillós i recorda que encara resulta encara més preocupant que el comissari d'Agricultura, Phil Hogan, no fera cap esment a les mateixes durant la seua recent visita a València”.
Ava-Asaja denuncia el mismo caso, proveniente de Túnez
Las inspecciones en frontera que llevan a cabo las autoridades comunitarias han permitido detectar, por primera vez, la presencia del hongo Guirnardia citricarpa -más conocido como mancha negra- en siete cargamentos de cítricos importados desde Túnez. La noticia resulta especialmente alarmante por un doble motivo, ya que, por una parte, acredita que este peligroso patógeno ha llegado a la cuenca del Mediterráneo y ahora mismo se encuentra ya a las puertas de España y del resto de países comunitarios con el evidente riesgo de contagio, mientras que, de otro lado, su aparición en Túnez desmonta, sin ningún género de dudas, los falaces argumentos esgrimidos por Sudáfrica ante Bruselas cuando aseguraba que sus envíos citrícolas, infestados de mancha negra, no entrañaban peligro alguno puesto que el hongo en cuestión no podía aclimatarse a las zonas mediterráneas.
"Pues bien -lamenta el presidente de la Asociación Valenciana de Agricultores (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado- resulta que ya tenemos la mancha negra en Túnez, lo cual demuestra no sólo la falsedad de las buenas palabras con las que el sector citrícola sudafricano ha pretendido tranquilizar a Europa sobre la inocuidad de sus exportaciones, sino también su clara voluntad de engañar y mentir al respecto puesto que no podemos olvidar que la Autoridad Europea para la Seguridad de los Alimentos (EFSA) ya había advertido en distintos informes que la Guirnardia citricarpa sí podía establecerse y desarrollarse en climas mediterráneos. Desgraciadamente, el tiempo ha dado la razón a la EFSA y la mancha negra ha saltado a un país mediterráneo".
En este sentido, Aguado denuncia "la connivencia interesada con las tesis sudafricanas sobre este punto que han mantenido ciertos países europeos, y básicamente sus grandes aliados: Holanda e Inglaterra, una actitud que ha propiciado que no se adoptasen por parte de Bruselas las medidas de control adecuadas, que hemos reclamado insistentemente, para que Sudáfrica mejorase la sanidad vegetal de sus envíos citrícolas. Es indignante que hayan preferido creer antes las mentiras sudafricanas que la opinión científica y fundada de la EFSA, es decir, de la propia autoridad europea para la seguridad alimentaria".
Además, se da la circunstancia de que Túnez se encuentra muy próximo geográficamente a Egipto, uno de los países que más está incrementando sus exportaciones citrícolas con destino a los mercados comunitarios en los últimos tiempos, de tal manera que la coyuntura general en torno a los peligros de contaminación por nuevas plagas y enfermedades agrarias, en lugar de atenuarse, se acrecienta cada día más debido a la laxitud de las políticas que aplica la Comisión Europea en esta materia.
"Lo que está claro es que Bruselas -subraya el presidente de AVA-ASAJA- tiene que replantearse su estrategia en un capítulo tan sensible y casos como la detección por primera vez de mancha negra en Túnez así lo demuestra. La Comisión debe escuchar a las organizaciones agrarias, a la EFSA, a los expertos, porque esto es una bomba de relojería que nos estallará en la cara con consecuencias irreparables si no se rectifica a tiempo".
La mancha negra es un hongo, muy presente en Sudáfrica, y ahora detectado también en un país mediterráneo como Túnez, que causa graves alteraciones en la piel de los cítricos hasta el punto de dejarlos inservibles para su comercialización.