Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Enric Nomdedéu denúncia que el PP ha exclòs de la mesa tècnica del fracking als representants públics

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 13 segundos

Noticias Relacionadas

Segons Nomdedéu, estos perills poden tindre conseqüències directes sobre altres actors socieconómicos –agricultura, turisme rural, ramaderia…- pel que “insta a Moliner a recapacitar i a incloure o permetre la presència de representants polítics i socials en els fòrums de debat perquè tinguen coneixement de primera mà de tots els aspectes d'esta tècnica”.

El portaveu del BLOC; Enric Nomdedéu, ha denunciat hui que el PP “vol anul·lar en la taula del fracking que es reunirà el divendres qualsevol possibilitat de debat social i sobre els efectes socioeconòmics del fracking en les  comarques de Castelló i en els municipis afectats”. Segons Nomdedéu, “Moliner ha exclòs, premeditadament, no sols als col·lectius socials i econòmics implicats de la presència en la taula –ecologistes, agricultors, empresaris turístics, empreses embotelladores…- sinó també qualsevol presència de representants públics, ajuntaments afectats i representants dels grups polítics de la Diputació”. Així ho ha denunciat Nomdedéu després que des de Presidència de la Diputació s'haja remés un escrit al BLOC en què li'ls comunica que “una vegada constituïda la comissió,  els portaveus dels grups eixiran del saló de comissions una vegada constituïda la comissió”. Segons Nomdedéu, l'objectiu prioritari d'esta comissió hauria de ser valorar les conseqüències i riscos socioeconòmics i ambientals de les propspeccions i l'extracció d'hidrocarburs. No obstant això, “a l'excloure la presència de representants socials i polítics de municipis afectats es retalla qualsevol possibilitat de valoració social i econòmica, que és el que preocupa essencialment a la ciutadania”.

De fet, en l'escrit, el PP presenta la comissió com una taula “per a l'estudi de l'extracció d'hidrocarburs”, sense fer cap tipus de referència a efectes, conseqüències, avantatges o riscos socioeconòmics. En este sentit, Nomdedéu -te'm que el PP “vol reduir el debat a una qüestió tècnica, a la presència o no d'hidrocarburs, i no a les conseqüències o els condicionants concrets que puguen plantejar-se en el nostre territori”.

Riscos que figuren en el projecte

El portaveu del BLOC en la Diputació, Enric Nomdedéu, advertix que, segons consta en el projecte de Montero Energy a què ha tingut accés Compromís, el projecte de busca d'hidrocarburs planteja nombrosos riscos, entre els que destaquen els ambientals. En este sentit, tal com consta en el projecte, s'advertix que només en la fase de construcció hi ha perills de “destrucció de coberta vegental , pèrdua de sòl, accentuació de processos erosius, compactació d'horitzons en el sòl, alteració de llits i xarxes naturals de drenatge, risc de contaminació de sòl i aigües superficials per abocaments accidentals, alteració de l'hàbitat i alteració del paisatge”.

A més, segons denúncia Nomdedéu, “l'obra civil per a la instal·lació de la plataforma de sondejos requerix l'explanació d'una superfície d’uns 100 per 100 metres” en cada un dels tres projectes i les operacions de maquinària poden “previsiblement” generar “emissió de pols i partícules contaminants en l'atmosfera, emissió de sorolls amb les consegüents molèsties de faula, compactació dels horitzons del sòl, augment en el risc de contaminació dels sols i de les aigües superficials i subterrànies per abocaments i augment de risc d'incendis forestals”.

A més, en la fase de perforació, segons consta en el projecte, “existix risc de fragmentació, ocupació i pèrdua d'hàbitats, alteració de la qualitat de l'aire, disminució de cabals degut a captació d'aigües, agument en el risc de contaminació de sòls i de les aigües subterrànies per abocaments accidentals de productes emprats en la perforació –Fangs, additius…), possibilitat d'emissió de gasos a l'atmosfera i possibilitats d'abocament d'hidrocarburs líquids, amb origen en el pou”.