Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:57

Almassora pretén reunir-se amb Costes per abordar de nou el projecte del passeig marítim

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 43 segundos

Noticias Relacionadas

L'alcaldessa d'Almassora, Mercedes Galí, ha valorat que les obres de regeneració que es dugueren a terme no són suficients

Almassora és una localitat que, històricament, sempre ha lluitat per la seua platja. Així doncs, la seua alcaldessa, Mercedes Galí ha assegurat que les obres de regeneració de la platja d’Almassora que acabaren en 2017 no són suficients i per això: “Tenim la intenció de contactar amb Costes per veure quina és la situació, aquest no pot ser el fi de les obres de regeneració”. Galí ha assegurat que els últims temporals han demostrat que cal continuar amb unes obres de regeneració que duraren dos anys i mig. Amb tot, l’alcaldessa pren aquesta lluita com pròpia: “Tant els veïns d’Almassora com jo al front reclamarem  que la nostra costa ha de tindre el mateix tractament que qualsevol altra localitat”. A més a més, Galí també recupera el projecte del passeig marítim i manté que les ampliacions del port de Castelló han repercutit negativament en la platja d'Almassora.

Tàrsila Beltran/Castellón Información

Són vàries les reivindicacions que ha realitzat l’alcaldessa d’Almassora per a la platja de la localitat. Una platja, que segons Costes, és una de les més deteriorades d’Espanya. Així doncs, a banda de les obres de regeneració, l’Ajuntament ara reivindica el seu passeig marítim. El passeig marítim és també una lluita històrica per part dels veïns i veïnes de la platja. “Damunt de la meua taula està el projecte de passeig marítim, però també està damunt de la taula de Costes”, ha informat Galí mentre ha afirmat que realitzaran les obres necessàries per poder retindre l’arena i els materials en la “nostra costa”.

Almassora - platja

Com a última reivindicació, Almassora també estudia la millora del passeig a la vora del riu Millars. "Aquestes obres entren dins els fons FEDER i volem millorar i que connecte de forma ininterrumpuda en la senda verda", ha explicat Mercedes Galí. També ha manifestat la seua voluntat de "consolidar un carril bicicleta per poder tancar eixe cordó al voltant de tot el poble per a que se puga circular amb un mitjà de transport sostenible".

L’alcaldessa d’Almassora ha matisat que és necessari que s’estudie “l’impacte que tindran les ampliacions del port a la costa d’Almassora”, ja que “creiem que s’hi han fet ampliacions sense pensar en els efectes”. Així doncs, l’alcaldessa ha assegurat que entenen la importància que té el port de Castelló, però “els beneficis del port també han de repercutir en Almassora”. 

Aquestes declaracions  no són noves en la població almassorina. De fet, les obres de regeneració del 2015 estaven destinades a combatre aquestes conseqüències. Segons la ressolució del 30 de desembre de 2017 de la Secretaria de l’Estat de Medi Ambient: “l’execució del port de Castelló i les seues successives obres en la costa en les últimes dos décades han tingut una clara conseqüència en el litoral”. 

platja-dalmassora

El Ministeri reconeix que aquestes ampliacions per part de Castelló han provocat  “dràstiques disminucions en el litoral d’Almassora, amb erosions concentrades inicialment en el primer tram”. Per això, el Consistori accepta que té dos reptes per complir: enfrontar la regressió del litoral (també degut al canvi climàtic) i per altra banda, assumir i actuar davant els efectes i ampliacions del port de Castelló. 

De fet, el 10 de setembre del passat any, el ple d’Almassora va aprovar per unanimitat que es convocara la Comissió de Seguiment de les Obres de Regeneració de la platja d’Almassora i que aquestes s’avaluaren. A més a més, també es va aprovar per unanimitat que “es debatira la sol·licitud a la Direcció General de Costes el estudi del passeig marítim d’Almassora”.

Pareix que aquesta encara no és una lluita perduda i que després de tants retrasos i tant de sofriment, el govern vol recuperar aquestes reivindicacions. Cal recordar que les obres de regeneració que es van produir a la platja d’Almassora suposaren un cost d’1,7 milions d’euros. Aquestes obres es dugueren a terme per tal de lluitar contra l’erosió de la platja Benafeli, especialment perillosa en moment de tempestes. 

El BOE així ho manifesta: “en èpoques fortes de tempestes se generen inundacions, afectant a les vivendes de les platges més properes, com a conseqüència de la desprotecció existent”. Aquestes obres començaren en maig de 2015 i va finalitzar en octubre de 2017. No obstant això, el pronòstic era que acabaren les obres al juny de 2016. Aquestos parons es van deure a problemes amb l’empresa adjudicataria i també al descans de l’estiu per tal de no molestar als veïns.

almassora platja

Amb tot, aquestes obres han resultat no ser suficients. Almenys així ho va indicar un informe de la policia local d’Almassora al 2018 que també es va enviar a Costes. Aquest informe reflectia com les dunes sí paraven l’impacte de la mar. No obstant això, les zones de costa on no hi ha pràcticament metres i per tant, dunes: “l’aigua té facilitat per saltar el mur”.

Les obres que es dugueren a terme es basaren en l’acurtament de l’espigó nort i en la retirada total del dic exempt centre. També es va allargar la perpendicular sud i es va construir altra nova perpendicular a la costa. A més a més, al tractarse d’una platja de graveta i no de sorra es va tindre que recol·locar part d’aquest material existent.