Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

L'UJI col·labora amb UV en un projecte que aborda els efectes psicològics de la realitat virtual a través del tacte

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 7 segundos

Noticias Relacionadas

El pla, dotat amb 421.625 euros, també analitzarà l'eficàcia i utilitat d'aquests ambients virtuals en el tractament de pacients amb fòbies

Castellón Información

El grup d'investigació Labpsitec de la Universitat de València i el de la Universitat Jaume I de Castelló col·laboraran en Tactility, un projecte d'investigació i innovació que durant 3 anys estudiarà els efectes psicològics d'incloure el sentit del tacte en ambients virtuals. El pla, dotat amb 421.625 euros, també analitzarà l'eficàcia i utilitat d'aquests ambients virtuals en el tractament de pacients amb fòbies.

«La realitat virtual és una eina que tindrà un gran desenvolupament en els pròxims anys. Fins ara, el major desenvolupament s'ha donat a millorar la sensació immersiva a través de la vista i l'oïda. Però també és necessari tindre en compte altres sentits si volem tindre una experiència immersiva completa. Aquest és l'objectiu de Tactility: integrar dins dels sistemes virtuals un sentit que pot donar molta informació i que pot incrementar el sentit de presència que tenim dins dels mons virtuals i el judici de realitat que fem d'aqueixos ambients», destaca Rosa Baños, directora del grup Labpsitec de la Universitat de València i cap del grup d'investigació en el CiberOBN.

El projecte Tactility es durà a terme en col·laboració amb el grup Labpsitec de la Universitat Jaume I de Castelló que dirigeix Azucena García-Palacios. Aquesta investigadora assenyala que "la inclusió del sentit del tacte en els móns virtuals està pensada també per a augmentar la implicació emocional dels usuaris quan interactuen en realitat virtual, la qual cosa ens permetrà una millor comprensió de la seua experiència psicològica i de les possibles aplicacions".

El grup LabPsiTec té una llarga trajectòria a analitzar la influència d'aspectes i variables psicològiques de les persones usuàries en ambients virtuals. En Tactility, es desenvoluparan sistemes de feedback o retroalimentació tàctil amb els quals millorar aquesta experiència amb sensors i electroestimuladors. LabPsiTec avaluarà i mesurarà aquesta pràctica i analitzarà fins a quin punt les emocions, les característiques de l'individu i les característiques de l'ambient poden enriquir-la.

"En Tactility, també analitzarem com la informació tàctil que l'usuari rep ajuda a millorar l'eficàcia dels tractaments psicològics", explica Rosa Baños, qui apunta que fins al moment el seu grup havia treballat aquests ambients des del punt de vista auditiu i visual, però ara podran oferir alternatives a altres persones, especialment amb fòbies, a través del tacte.