Royo lamenta que l'impossibilitat d'oferir el paquet de les obres de temporada però Cultura manté la seua aposta per garantir l'accés a la cultura amb espectacles de teatre, música i dansa
Castellón Información
La Regidoria de Cultura ha dissenyat una programació d'arts escèniques amb cinc propostes fins a final d'any que inclouen teatre, música i dansa per al Auditori Municipal. La regidora de l'àrea, Rosario Royo, ha defensat la “aposta clara de l'equip de govern per la cultura” malgrat les dificultats econòmiques per les quals travessa l'Ajuntament i que han impedit en aquesta ocasió oferir l'habitual Abonament incloent els cinc espectacles a un preu més reduït, un abonament que es reprendrà a partir de gener.
Royo ha comparegut per a explicar la nova programació d'octubre i novembre acompanyada pel programador cultural del Auditori, Tomás Ibáñez, i ha destacat l'esforç per a “encaixar” propostes de qualitat dins de les limitacions econòmiques. La regidora ha demanat “disculpes” als usuaris de l’Abonament –als qui ja se'ls ha remés una carta per a explicar-los la situació- perquè “travessem un moment molt complicat a nivell econòmic a l'Ajuntament, amb la baixada d'ingressos, la pujada de despeses com el tractament de residus i sobretot l'herència de l'urbanisme del PP que cada setmana ens porta noves sentències que s'han de pagar”. “Demanem la comprensió dels ciutadans”, ha remarcat Royo, qui ha subratllat que al gener es reprendrà l’Abonament per a la programació del següent trimestre i “es donarà la possibilitat als abonats que puguen canviar d'ubicació al pati de butaques del Auditori, si així ho desitgen”. De moment, per a les cinc obres programades el públic haurà d'adquirir les entrades per a cada espectacle per separat, encara que la regidora incideix en què s'ha procurat que “el preu siga el més reduït possible, amb un màxim de 15 euros per entrada”.
L'obra 'L’Electe', de l'Horta Teatre, pujarà el teló del Auditori el 12 d'octubre, amb els actors Josep Manel Casany i Alfred Picó, una proposta que, segons Ibáñez, és “una de les grans obres de la temporada”; el 26 d'octubre prendrà el relleu 'Accident', un muntatge de dansa a càrrec de la companyia madrilenya Carabdanza; una adaptació del clàssic Antígona serà la següent proposta en el calendari (2 de novembre), de la mà de Compañía Ferroviaria; la comèdia 'No hay papel' pujarà a l'escenari del Auditori a les actrius Ángeles Martín i Beatriz Bergamín el 9 de novembre; finalment la programació d'arts escèniques baixarà el teló el 30 de novembre amb l'espectacle de dansa i música 'Moments Camut', de la companyia Camut Band.
Tomás Ibáñez ha apuntat que a aquesta programació s'uneix l'Escena Familiar el cicle dedicat al públic infantil, així com concerts de Spanish Brass i Supramúsica també durant aquesta tardor. “Cal agrair que l'Ajuntament de Vila-real continue apostant per la cultura per a tots els públics i donant cabuda a totes les arts escèniques”, ha afegit el programador, qui recorda que si Vila-real pot accedir a obres de qualitat és gràcies als convenis de col·laboració amb institucions com el Institut Valencià de Cultura, la Acadèmia Valenciana de la Llengua o el Ministeri de Cultura, a través del programa Platea.
En aquest sentit, la regidora ha recordat que “la despesa en l'àrea de Cultura és de quasi un milió d'euros any”, una xifra que no sols inclou la contractació de companyies professionals sinó també el “suport a la creativitat local” i els convenis amb entitats per a “tindre una ciutat viva”. Un exemple és el concert aquest divendres 11 d'octubre de la Coral Sant Jaume i June a benefici de l'Associació Espanyola contra el Càncer o l'espectacle de playbacks solidaris de la penya L’Esquella, el 25 d'octubre, a favor de Pintando el camino en ros