Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

23 idees promogudes per universitaris protagonistes d'una nova edició d'UJI Emprèn OnSocial

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 53 segundos

Noticias Relacionadas

Solucions per a combatre la despoblació, integrar a persones en risc d'exclusió social o fomentar la mobilitat sostenible, entre les idees seleccionades

Castellón Información

El programa d'emprenedoria social i tecnològica promogut pels vicerectorats d'Investigació i Transferència i d'Estudiantat i Compromís Social de la Universitat Jaume I arranca una nova edició. Un total de 23 idees promogudes per la comunitat universitària s'han presentat en Espaitec per a ser les protagonistes d'un programa de formació i mentorització que els ajudarà a transformar en projectes emprenedors d'impacte social, tecnològic i/o mediambiental.

_s9b1026UJI Emprèn OnSocial està organitzat conjuntament per la Càtedra INCREA d'Innovació, Creativitat i Aprenentatge i el Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I (Espaitec) en col·laboració amb l'associació SECOT (Sèniors Espanyols per a la Cooperació Tècnica). Una iniciativa que en la seua tercera edició es consolida com a programa de referència per a emprendre a la Universitat Jaume I. Un total de 49 persones de la comunitat universitària s'han registrat en la plataforma web del programa per a presentar idees, tant en forma de nous reptes com de solucions als reptes ja presentats. D'aquestes, 23 idees han sigut seleccionades per a participar en el programa, en les sessions de formació i mentorització que es duran a terme des de novembre de 2019 a juliol de 2020.

Respecte al perfil dels emprenedors participants, els alumnes de grau i màster són els més interessats en el programa representant el 57% del total de projectes seleccionats, seguits pel grup de Alumni SAUJI amb un 26%. Cal destacar l'augment d'iniciatives promogudes per personal d'investigació (PDI) i personal de serveis (PAS), sent un 13% i un 4% del total respectivament. Entre les idees seleccionades que aspiren a ser projectes emprenedors després del pas pel programa, esment especial a solucions per a la despoblació, mobilitat sostenible, viatges accessibles, major visibilitat a la dona en els esports o ajudes a xicotets comerços enfront de grans superfícies.

_s9b0921L'acte de presentació ha estat presidit per Jesús Lancis, Vicerector d'Investigació i Transferència, i Inmaculada Rodríguez, Vicerectora d'Estudiantat i Compromís Social, tots dos acompanyats per Daniel Escrig, representant de SECOT en el programa.

Altres projectes per a fomentar l'emprenedoria a la Universitat Jaume I

Durant l'acte s'han presentat dos projectes europeus Erasmus + que tenen com a objectiu fomentar l'emprenedoria a la Universitat Jaume I. CRE8® Europe, on participa Càtedra Increa, té com a objectiu principal contribuir al desenvolupament de competències transversals de l'estudiantat universitari com la creativitat, la innovació i l'emprenedoria.

Per a desenvolupar aquestes aptituds es realitzaran diferents workshops en les universitats participants. Durant aquests workshops, les empreses plantejaran reptes reals i els estudiants, en grups diferents multidisciplinaris i internacionals, treballaran conjuntament per a resoldre'ls. Aquest projecte està liderat per la Karlstad University de Suècia i participen també a més de l'UJI, la Universitat Lucian Blaga de Sibiu de Romania i la Inland University de Noruega.

El projecte Mentech, on participa Espaitec, tracta de dissenyar noves metodologies de mentorització efectiva entre joves emprenedors tecnològics i pretén fer una anàlisi de més de 200 iniciatives de diversos països de la Unió Europea. A més, tractarà d'elaborar una metodologia comuna que servisca als mentors dels diferents països per a usar les millors pràctiques i proves de concepte per a ajudar als emprenedors.

A més del Parc Científic i Tecnològic de l'UJI, en el projecte participen altres parcs europeus com per exemple Tartu Science Park a Estònia, Madam Parc de Ciència a Portugal o Science and Technology Park of Crete a Estònia.

Evolució del programa en dades

En les tres convocatòries celebrades fins ara, 119 membres de la comunitat universitària s'han registrat en la plataforma del programa per a presentar idees, tant en forma de nous reptes com de solucions als reptes ja presentats.

Prenent com a referència les dues edicions finalitzades, 32 idees s'han convertit en iniciatives emprenedores després de madurar el projecte en les fases de formació del programa. D'aquestes, 10 han arribat a ser finalistes i dos s'han convertit en empresa, rebent 10.000 € de subvenció cadascuna per a posar en marxa el seu projecte empresarial.

Les empreses creades han sigut: Foodration4all, que té l'objectiu de millorar el sistema actual de donació d'aliments i integració social de persones desfavorides i GreenFlight, una start-up que utilitza vehicles aeris no tripulats (UAV) per a preservar els boscos. El mes de novembre es coneixeran els projectes guanyadors de la segona edició del programa, donant lloc a la creació de dues noves empreses emprenedores de caràcter social.