Chalmeta destaca l'alta participació femenina en l'agricultura ecològica, que ha passat a un 43%
Castellón Información
Els horts urbans Fila 13 ha procedit recentment al sorteig i adjudicació de les parcel·les per al conreu individual (17) i col·lectiu, en aquest cas tres terrenys per a l’ús d’entitats de caràcter social i mediambiental. El nou repartiment de les parcel·les ha permés constatar un increment significatiu en l’interés de les dones cap a l’agricultura ecològica. De fet, amb aquesta actualització, s’ha passat d’un 28% d’usuàries dels horts urbans a un 43%.
Una altra de les dades que reflecteix la major presència de dones en l’agricultura ecològica es refereix a la demanda d’ús de les parcel·les. Les noves sol·licituds per part de les dones han suposat quasi el 50% de la demanda, front al 13% de requeriments per part de dones que es registraven a l’inici dels horts urbans Fila 13, al 2015.
Pel que fa a les entitats i associacions, amb aquesta nova adjudicació hi ha cinc entitats que comparteixen espai amb els terrenys d’ús individual. “Es tracta de cinc projectes adreçats a diferents col·lectius i objectius, que sumen als horts urbans un caràcter social i integrador, tot establint sinergies que creen beneficis tant socials com ambientals per a tots els usuaris”, destaca el regidor d’Agricultura, Sostenibilitat, Transició Ecològica i Energètica i Medi Ambient, José Ramón Ventura Chalmeta.
Entre les parcel·les socials, es troba la del centre de menors Espardenyers, que mitjançat pràctiques agrícoles ajuda a joves de 16 a 18 anys a adquirir competències curriculars que amb la formació reglada en centres docents no han pogut aconseguir. El centre dels Evangelistes de Càritas, que facilita als usuaris poder tenir un temps d’oci i autoabastiment en casos d’emergència social, a més d’afavorir l’autoestima, o el de Casda, que facilita aquest recurs per als usuaris dels pisos tutelats de l’entitat, són altres dels projectes socials de Fila 13. També tenen parcel·la en els horts urbans el Centre de Dia de Vila-real, que persegueix millorar la qualitat de vida dels usuaris mitjançat una estimulació integral i fomentar hàbits de vida saludable, i l’ONG Pankara, que compta amb membres especialitzats en la gestió de recursos agrícoles, alimentació sana, consum responsable, sensibilització ambiental i participació, al temps que centra els seus esforços per recuperar llavors de caràcter local i difondre tècniques i pràctiques sostenibles.
Després d’aquesta adjudicació de parcel·les, els horts urbans han obert també el termini per constituir per primera vegada el Consell d’horts urbans, en compliment de l’article 9 de l’ordenança vigent.