Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Les oposicions d’Infantil i Primària de 2022 es convocaran amb els mateixos temaris i barems de mèrits previstos

Tiempo de Lectura: 8 minutos, 10 segundos

Noticias Relacionadas

Educació ha demanat a la comunitat educativa que per als pròxims dies no lectius no es proposen noves tasques curriculars a l’alumnat

Castellón Información

La Comissió General d’Educació ha reunit hui el secretari d’estat d’Educació i els viceconsellers i secretaris autonòmics, entre els quals ha participat el secretari autonòmic d’Educació i FP, Miguel Soler. En aquesta reunió prèvia a la Conferència Sectorial d’Educació, que reunirà els consellers i conselleres autonòmics, i la ministra d’Educació i FP, s’ha determinat, a petició d’Educació de la Generalitat, prorrogar el Reial decret 84/2018 que assegura la celebració de les oposicions a Infantil i Primària per a 2022 en les mateixes condicions en què estaven dissenyades.

El Reial decret 84/2018 fa referència a aspectes com els temaris, temes a triar en els exàmens, barem de mèrits, etc., per a les oposicions que s’han celebrat aquests últims anys.

L’acord de la Comissió General dona via lliure a l’ajornament de les oposicions docents en el sistema educatiu valencià pactat entre la Conselleria d’Educació i els sindicats docents amb motiu de la impossibilitat de celebrar enguany les oposicions previstes de Secundària i altres cossos per l’estat d’alarma sanitària.

Cal recordar que Educació de la Generalitat va acordar el passat 27 de març amb els representants sindicals que les oposicions de Secundària i altres cossos, que havien d’arrancar el pròxim 18 de juny, s’ajornen fins a juny de 2021 mantenint-se les mateixes condicions. Cal recordar que es tracta de 4.295 places, de les quals 3.575 són de lliure accés.

Així mateix, les oposicions previstes en 2021 per a Infantil i Primària, en què es convocaran inicialment al voltant de 2.500 places, s’ajornaran fins a 2022 amb les condicions actuals marcades en l’esmentat Reial decret 84/2018, tal com s’ha decidit hui en la Comissió General d’Educació.

Continguts i avaluació

Tal com va comunicar ahir Educació de la Generalitat a la comunitat educativa valenciana, és molt important que, durant les vacances de Pasqua, s’analitzen amb calma les tasques que s’estan proposant a l’alumnat i que es continue avançant en la coordinació de les tutories amb els seus respectius equips educatius perquè el conjunt de les tasques proposades siga assumible per l’alumnat.

Per tot això, a més de la reflexió general sobre les tasques que cal desenvolupar mentre dure la suspensió de l’activitat educativa presencial, Educació de la Generalitat ha demanat a la comunitat educativa que per als pròxims dies no lectius no es proposen noves tasques curriculars a l’alumnat, sinó que es mantinguen els contactes amb l’alumnat i les seues famílies.

A més, en la comunicació d’ahir es tornava a incidir en la carta enviada el 27 de març: “És fonamental que les tasques que marque el professorat servisquen per a reforçar i consolidar els aprenentatges efectuats en els dos primers trimestres del curs, fomentant les rutines de treball i mantenint l’hàbit d’estudi, establint horaris i ajudant les famílies a portar aquest confinament de la millor manera possible. No podem, ni volem, exigir que desenvolupeu els mateixos aspectes del currículum que durant un període de classe presencial. Sabem que és impossible i, inclús en els casos en què no ho fora, podria ser perjudicial per la desigualtat d’accés real i efectiu als mitjans telemàtics d’una part important del nostre alumnat. Per aquest motiu és imprescindible adaptar el que s’ha previst per a l’últim trimestre del curs en les programacions didàctiques a la pràctica possible i real en aquestes circumstàncies, a fi de seleccionar exclusivament els continguts que es consideren més rellevants per al desenvolupament de les competències bàsiques en l’educació obligatòria i aquells que es consideren imprescindibles per a l’alumnat que finalitzarà un cicle de Formació Professional, Batxillerat o els altres ensenyaments postobligatoris”.

Quant a l’avaluació de l’alumnat de les diferents etapes i nivells educatius, Educació de la Generalitat està treballant de manera coordinada amb el Ministeri d’Educació i les altres comunitats autònomes per a adaptar les normes relatives a l’avaluació a la situació actual, analitzant els diferents escenaris en funció de quan es puga tornar a l’activitat educativa presencial.

Per tant, es comunicaran les decisions en els moments oportuns, però, en tot cas, de la mateixa manera que es va fer amb la prova d’accés a la universitat, l’avaluació en els diferents nivells i etapes educatives s’adaptarà al procés d’ensenyament i aprenentatge que s’haja pogut fer al llarg de tot el curs, tenint en compte el temps que dure l’activitat educativa no presencial i que no tot l’alumnat ha tingut les mateixes condicions d’accés al currículum ni de suport que sí que té mentre s’exerceix l’activitat educativa presencial.

L'Institut Valencià de Cultura renova l'oferta del canal 'Queda't a casa'

L'Institut Valencià de Cultura renova aquesta setmana l'oferta del canal '#QuedatACasa' amb la intenció de seguir en contacte amb les espectadores i els espectadors i poder oferir a la ciutadania diversos continguts culturals relacionats amb les arts escèniques, el cinema, la música i les arts plàstiques.

Cada setmana el canal ofereix continguts nous d'una programació de totes les àrees de l'IVC de tot el nostre territori, que es mantenen a l'abast de tots els ciutadans per un període de quinze dies, i que ofereix nous continguts els dijous de cada setmana.

El canal '#QuedatACasa' va nàixer amb l'objectiu de continuar donant visibilitat als professionals valencians dels sectors audiovisuals, escènics, musicals i plàstics, i de col·laborar per a fer més lleuger el confinament a les nostres cases.

Canal '#QuedatACasa' d'aquesta setmana

En l'apartat audiovisual, els usuaris poden accedir a una de les pel·lícules restaurades per l'Arxiu Fílmic de la Filmoteca de l'Institut Valencià de Cultura. Es tracta de 'Valencia, protectora de la infancia', una pel·lícula de 1928. Fa 92 anys, Maximiliano Thous presentava a París aquest documental, que posava en relleu el treball que les institucions públiques valencianes realitzaven a favor de la infància en els àmbits sanitari, educatiu i judicial. Acompanyada per la música d'Arcadi Valiente, aquesta commovedora producció és també el reflex de les profundes transformacions que ha patit la ciutat.

A més, l'IVC ofereix més material audiovisual inclòs en la iniciativa '#lafestadelcurtacasa'. En aquest cas es pot accedir al cicle 'Amor i amistat' compost per cinc curtmetratges centrats en la dificultat en les relacions entre dues persones. Unes vegades les compliquem nosaltres, altres vegades es compliquen soles. L'important és que tot acabe bé. Aquests curts ens presenten una història d'amor galàctic, 'Órbitas', de Jaime Maestro; un divertit joc de rol, 'Apolo81', d'Òscar Bernàcer; dos veïns que comparteixen un son, 'Vecinos', de Jaime Maestro, i un poètic tango en un tren, 'Vía Tango', d'Adriana Navarro.

En l'apartat d'arts escèniques es manté accessible la producció de l'IVC 'Faust', estrenada el desembre de 2018 al Teatre Rialto. Aquesta versió del clàssic de Goethe, produïda per Arturo Sánchez Velasco i Jaume Policarpo i dirigida pel mateix Policarpo, va rebre els premis a la millor escenografia i a la millor il·luminació en els Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat de 2019.

A més, s'hi incorpora la producció de dansa de l'IVC 'Animal de séquia', un treball de dansa amb música en directe de la ballarina Sol Picó amb música de Jesús Salvador, 'Chapi', que posa en escena un cos de huit ballarines i ballarins i una banda composta per una trentena de músics. Es va estrenar l'abril de 2019 al Teatre Principal d'Alacant, i s'ha representat també a València i Castelló, així com en el Festival Grec de Barcelona. La peça és una relectura contemporània de la cultura popular valenciana que revisita les arrels per a així fer un viatge d'anada i tornada, un retorn al màxim primari i terrenal. L'espectacle trasllada l'espectador a l'essència mística del poble valencià des del complex ritme vital actual, carregat d'estímuls vibrants i accelerats, a un altre de més orgànic, més natural i autèntic.

En l'apartat musical tenim actuacions de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i el Cor de la Generalitat. La Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana ofereix 'Focus, for orchestra', de Marc García Vitoria, un encàrrec de l'IVC en 2019 a aquest compositor resident de la JOGV. Es tracta d'una obra per a orquestra simfònica i grup de dansa, estrenada l'estiu de 2019 sota la direcció de Pablo Rus Broseta, director artístic i musical de la JOGV amb la participació d'un jove cos de ball seleccionat per a l'ocasió. La direcció escènica i la coreografia són d'Asun Noales i la il·luminació de Juanjo Llorens.

L'altra proposta musical és un concert del Cor de la Generalitat. En el marc dels concerts commemoratius dels seus 30 anys, el cor va oferir el concert de títol 'Desde Segorbe hasta Orihuela, una selección de polifonías de los archivos valencianos' per diferents municipis valencians. Ací oferim el que es va gravar al monestir de Sant Miquel dels Reis, a València, sota la direcció de Francisco Perales.

Tots aquests nous continguts estaran accessibles al públic per un període de dues setmanes en el canal '#QuedatACasa' de l'Institut Valencà de Cultura: https://ivc.gva.és/és/ivc/noticias-ivc/nuevocanalivc.