Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 13:19

Compromís impulsa un pla per superar la crisi social i econòmica des de la proximitat davant de la Covid

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 40 segundos

Noticias Relacionadas

La intenció d'aquestos grups és tractar de compartir la informació sobre actuacions útils i millorar les condicions de la ciutadania

Castellón Información

Els grups de Compromís a les diputacions de Castelló, València i Alacant han impulsat dos documents per proveïr d'eines d'actuació als ajuntaments per lluitar contra els efectes de la crisi en els seus municipis i fomentar la recuperació social i econòmica des de la proximitat. Així doncs, s'ha elaborat un recull de bones pràctiques impulsades per diferents ajuntaments durant la crisi de la Covid19, amb la intenció de compartir la informació sobre actuacions útils per a la millora de les condicions de la ciutadania.

A més, també s'ha elaborat una proposta d'actuació municipal sobre reconstrucció del teixit empresarial enfocades a les persones autònomes a fi de procurar una coordinació des dels ajuntaments amb les iniciatives dutes a terme en les institucions supramunicipals, com ara diputacions i la Generalitat Valenciana.

Viista Compromís diputacions

La guia de bones pràctiques municipals, recollida en base a diverses actuacions impulsades per Compromís a molts ajuntaments, recull mesures de bon govern, mesures econòmiques i fiscals, mesures socials i mesures ambientals i de salut pública. Totes enfocades a ajudar en tot allò possible a la ciutadania des d'un marc social i comunitari d'enfortiment dels serveis públics i d'atenció a les persones més vulnerables a l'impacte de la crisi.

La proposta d'actuació municipal sobre polítiques econòmiques de reconstrucció consta d'una guia per a l'actuació de les entitats locals de suport a les persones autònomes, claus en el teixit empresarial de proximitat, tenint en compte les seus especificitats legals i competencials, amb la intenció que s'adapten a les peculiaritats de cada municipi.

També s'hi inclou un model de bases que podrien ser d'exemple per a l'impuls d'ajudes econòmiques que puguen complementar altres iniciatives d'institucions supramunicipals com LABORA. La intenció és utilitzar totes les eines a l'abast dels ajuntaments per a esmorteïr la crisi i fomentar la recuperació des de l'economia de proximitat.

Importància de les mesures mediambientals

El portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló i diputat de Cicle integral de l'Aigua, Renovables, Residus i Reciclatge, Ignasi Garcia, ha fet èmfasi en el fet que durant aquesta crisi no "podem deixar de banda les mesures mediambientals, perquè també formen part de la cura de la salut pública", i ha afegit: "En eixe sentit, cal que es milloren les infraestructures de captació i distribució d'aigua potable perquè la població tinga garantit l'accés a aquest recurs bàsic".

Igualment, Ignasi Garcia també ha manifestat que s'haurà d'invertir per a optimitzar la xarxa de clavegueram i la depuració d'aigües: "així com la recollida de residus per fer més salubre l'entorn i evitar la propagació d'infeccions". En la mateixa línia, Garcia ha assenyalat que també és important que s'incremente la neteja de carrers i conscienciar a la ciutadania amb mascotes que cal cuidar la higiene a la via pública.

"No podem oblidar tampoc que, a pesar que l'emergència sanitària és ara la que ens ocupa, l'Emergència Climàtica segueix amenaçant el nostre futur pròxim", ha incicit Ignasi Garcia. Des del punt de vista sanitari, és important que "mantinguem la reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera, ja que gasos com aquest i altres partícules contaminants poden agravar els efectes de la pandèmia", ha dit el representant valencianista a Castelló.

Resposta ràpida del món local

Per a la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó: "cal posar en valor les bones pràctiques que s'estan duent a terme en municipis on governa Compromís. La resposta a esta crisi sanitària des del món local ha estat ràpida", ha fet balanç Amigó.

A més a més, Amigó ha assenyalat que aquest fet demostra que tot el que contribuïsca a augmentar els recursos de què disposen els Ajuntaments, com per exemple permetent l'ús dels estalvis acumulats durant anys en polítiques socials i econòmiques: "acabarà revertint en beneficis directes per a la ciutadania".

Pel que fa a les propostes econòmiques, Amigó ha afegit que proposen un model d'ajudes municipals per a autònoms que permeta augmentar el número de persones que ja han sigut beneficiades per les ajudes de Labora. "Les administracions han de col·laborar i generar complicitats, més encara en un moment com l'actual i en una qüestió cabdal com és donar suport als nostres autònoms, que són peça clau en el teixit econòmic valencià", ha conclós Maria Josep Amigó .

Partidisme del PP a Alacant

Gerard Fullana, portaveu de Compromís a la Diputació d'Alacant, ha destacat que les bases d'ajuda al comerç local "complementen les propostes del govern de la Generalitat i estatal, i amplien les possibilitats de subvencions. Es fonamental agilitzar els tràmits per ajudar des del pobles al xicotet comerç".

També ha lamentat que l'actitud "partidista" del PP a la Diputació d'Alacant estiga posant en dificultats els ajuntaments de la província: "Els pobles de València i Castelló ja disposen de capacitat d'inversió gràcies al Fons de Cooperació on participen amb la Generalitat, mentre ací el PP es nega a entrar-hi".

Gerard Fullana ha manifestat que ara els pobles d'Alacant ho tenen més complicat per l'actitud partidista de la Diputació, "però des de Compromís seguirem exigint que rectifiquen perquè la ciutadania d'Alacant no té per què patir aquesta discriminació per culpa del PP", ha acabat.