Noticias Castellón
lunes, 25 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

Vila-real aposta per la innovació com a motor clau de productivitat i creixement en l'estratègia dels ajuntaments

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 13 segundos

Noticias Relacionadas

L'alcalde prepara una reunió amb els representants dels municipis de la Xarxa per a aprovar un nou Consell Rector

Castellón Información

L'alcalde de Vila-real i president de la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació, José Benlloch, ha defensat en la reunió telemàtica mantinguda aquest matí amb els representants dels 16 municipis que conformen la Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació la importància de l'Administració local com a motor clau de creixement i productivitat per a pal·liar els efectes de la crisi social i econòmica a conseqüència de la Covid-19. Benlloch ha plantejat durant la trobada la necessitat de “reimpulsar” la xarxa i crear un full de ruta per a treballar en unes polítiques de gestió pública encaminades al desenvolupament de la cultura de la innovació i el coneixement a les ciutats. A més, aquest full de ruta els portarà a la celebració d'un ple per a aprovar un nou Consell Rector.

“Els ajuntaments tenen un paper clau per a afrontar els reptes del segle XXI” assenyala Benlloch per a qui les administracions locals juguen un paper molt important “ja que són agents actius d'innovació en impulsar el canvi de la cultura en la societat cap a la ciència i la innovació”. Com explica el primer edil, “es tracta de facilitar l'espai urbà i la ciutat com un laboratori viu on les xicotetes i mitjanes empreses puguen desenvolupar productes que siguen competitius en el mercat i que per tant puguen generar economia, ocupació i oportunitats”.

La Xarxa Valenciana de Ciutats per la Innovació està formada per 16 municipis de tota la Comunitat i representa el 22% dels municipis d'Espanya de la Xarxa Innpulso de Ciutats per la Innovació. Està presidida des de la seua constitució en 2017 per Vila-real i pretén ser un punt de trobada i col·laboració entre entitats locals amb l'objectiu comú d'afavorir un model econòmic sostenible basat en la innovació i el coneixement en les administracions locals. A més de Vila-real, formen part de la xarxa els municipis de Salinas, Gata de Gorgos, Almussafes, Alfàs del Pi, Onda, Villena, Ontinyent, Alzira, Alcoi, Benidorm, Paterna, Gandia, Torrent, València i Castelló. Tots ells són reconeguts amb la marca de Ciutat de la Ciència i la Innovació pel Ministeri, que a nivell estatal està conformada per un total de 72 municipis.

L'alcalde ha manifestat que, durant aquests tres anys al capdavant de la xarxa “no s'ha pogut fer el treball ni avançar el que m'haguera agradat ja que des de 2017 fins ara han hagut dues eleccions estatals, una autonòmica i una local el que ha significat una paràlisi perquè és el que comporten sempre els processos electorals”. A això, caldria sumar-li els tràmits burocràtics lligats també a aquests canvis polítics en els governs municipals de les diferents administracions públiques. “No obstant això l'èxit d'aquests tres anys és que som els únics de tot l'Estat espanyol que hem aconseguit formar una estructura formal, amb personalitat jurídica pròpia, dins de la nostra comunitat autònoma per a intentar que els valencians tinguen una mateixa veu” indica Benlloch i “ara som els interlocutors vàlids per a la majoria de les administracions i entitats privades en matèria d'innovació en el nostre territori”.

“Ara, una vegada constituïts, l'objectiu és reactivar la xarxa i plantejar línies de treball per a enfortir més el paper dels municipis en la innovació i potenciar les relacions amb les altres administracions ja que està crisis requerirà de la innovació com a element bàsic”. Per tot això l'alcalde ha manifestat la necessitat de crear un full de ruta i els ha emplaçat a una pròxima reunió que els portarà a la celebració d'un ple per a aprovar un nou Consell Rector.