Noticias Castellón
lunes, 25 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

La I Cimera Econòmica de Penyagolosa es clausura amb èxit de participació amb més de 70 empresaris

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 8 segundos

Noticias Relacionadas

L'objectiu de la trobada és identificar els eixos estratègics per desenvolupar l'economia de la zona i les possibilitats dels recursos

Castellón Información

La I Cimera Econòmica de Penyagolosa celebrada a Atzeneta ha finalitzat amb èxit de participació. Més de 70 empresaris, joves, tècnics, universitaris i regidors es van congregar al pati de les escoles velles d'Atzeneta del Maestrat amb l'objectiu d'identificar els eixos estratègics que han d'orientar el desenvolupament econòmic de la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord (Atzeneta del Maestrat, Benafigos, Vistabella del Maestrat i Xodos). Els diferents grups de treball van debatre sobre els problemes i les possibilitats del turisme, dels productes agroalimentaris, dels recursos forestals i de l'urbanisme.

Cimera Ecologica Penyagolosa

Turisme

Pel que fa al turisme, es va ressaltar la gran potencialitat que té la comarca a causa del caràcter emblemàtic del pic del Penyagolosa i del Santuari de Sant Joan Baptista. També es van destacar altres recursos menys coneguts com el riu Monlleó i la notícia de la imminent rehabilitació del santuari va ser rebuda amb gran satisfacció i amb l'esperança que serà un element clau per a rellançar el turisme de la mancomunitat. A més, es va destacar la necessitat d'augmentar significativament el nombre d'allotjaments de la zona (hotels, cases rurals, càmpings, pàrquing de caravanes i albergs) i de crear una oferta complementària més diversificada basada en la gastronomia, la cultura, la naturalesa i el turisme actiu.

Sector agoalimentari

El debat en el sector agroalimentari es va centrar en la potencialitat que comporta l'increment de la demanda del producte de proximitat i natural. Això implica una oportunitat per als productes de la zona com l'ametla, l'oli d'oliva, l'avellana, la tòfona i els productes hortofructícoles. També els productes ramaders poden aprofitar aquesta oportunitat, com la IGP Corder del Maestrat, la ramaderia extensiva i els productes derivats de la llet (formatges, iogurts, quallades...). No obstant això, és necessari trobar el model de negoci que permeta transformar el producte primari en una oferta de valor que puga comercialitzar-se eliminant el màxim d'intermediaris possibles.

Àmbit forestal

Quant a l'àmbit forestal, es va destacar la potencialitat de les pastures per a la ramaderia extensiva i de la biomassa. El fet de formar part d'un parc natural condiciona qualsevol activitat, i per això es va advocar per una flexibilització legal i burocràtica que facilite una explotació sostenible, tal com s'ha fet al llarg dels segles.

Urbanisme

Finalment, en el terreny de l'urbanisme, és necessari crear un mercat immobiliari dinàmic i accessible per a les diferents necessitats detectades: lloguer per a gent jove, compra per part de famílies, turisme rural i habitatge per a gent gran. Es van estudiar diferents fórmules per a dinamitzar aquest mercat.

De manera transversal, es va proposar crear una marca de qualitat lligada al nom i els valors de Penyagolosa, que actue com a paraigües de tots els productes de la zona. També es va destacar la importància de la col·laboració pública-privada, entre empreses i entre institucions. Finalment, es va fer èmfasi en la necessitat de fomentar l'emprenedoria entre la gent més jove i de la innovació en les empreses ja constituïdes.

Totes aquestes propostes definiran els eixos del desenvolupament econòmic de la mancomunitat i seran treballades en els pròxims mesos. Aquesta jornada tindrà continuïtat el 25 de setembre en el FOCUS que se celebrarà a Vistabella del Maestrat, organitzat pel CEEI, la Diputació de Castelló i l'Ajuntament de Vistabella.

La I Cimera Econòmica de Penyagolosa ha sigut organitzada per la Universitat Jaume I, l'Ajuntament d'Atzeneta del Maestrat, SECOT i la Mancomunitat de Penyagolosa-Pobles del Nord, amb la col·laboració de la Diputació de Castelló.