A més de la visita, s'està treballant en un díptic informatiu del refugi que comptarà amb les explicacions necessàries
Castellón Información
Prop de 500 persones coneixeran per primera vegada el Refugi Antiaeri del camí d'Onda de Borriana durant les tres jornades de portes obertes organitzades per la Regidoria de Patrimoni de l'Ajuntament de Borriana que se celebren demà divendres, dissabte i diumenge.
Les reserves per a visitar les instal·lacions es van exhaurir en només dos dies i el dimecres dia 22 es va penjar el cartell d'aforament complet. El regidor de Patrimoni, Vicent Granel, ha assenyalat que l'aforament limitat a causa de la situació sanitària "ha acotat el nombre de persones que podien visitar-lo durant aquestes jornades", tot i això, ha avançat que "la ciutadania tindrà noves oportunitats per conèixer el refugi "en futures visites que s'organitzen, i que es comunicaran amb temps.
Granel ha valorat "molt positivament" que la ciutadania de Borriana haja demostrat "tant d’interès" de descobrir de primera mà, els treballs realitzats per "conèixer la història que va viure Borriana durant la Guerra Civil espanyola, i comprovar el que va suposar tindre un refugi i com es va construir". El refugi ha estat tancat des de finals dels anys quaranta, i només es va obrir puntualment durant els anys 80 arran de les obres dutes a terme a la plaça del camí d'Onda.
Les obres de rehabilitació del refugi formen part de l'Estratègia Edusi i estan cofinançades al 50 per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc de el Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020. El Refugi s'ha convertit en un espai visitable subterrani que, segons el parer del responsable municipal, "ajudarà a conèixer el patrimoni local i la seua història, i també afavorirà la divulgació cultural i turística".
En aquest sentit, la reconstrucció del Refugi Antiaeri suposa "conèixer una etapa de la història de guerres i conflictes provocats pel colp d’estat militar del 36, amb l'objectiu que no torne a passar, i deixar els enfrontaments a un costat". En el recorregut per les instal·lacions subterrànies es podrà prendre consciència de com Borriana va patir els bombardejos que s’hi van efectuar durant el conflicte de la guerra civil, "permet formar-se una idea del dia a dia de la nostra gent en aquells moments tan foscos", ha manifestat el regidor de Patrimoni.
Les visites d'aquestes tres jornades de portes obertes seran de 20 minuts de durada, i comptaran amb un aforament limitat de 12 persones per complir amb les mesures sanitàries pertinents, en les quals s'explicaran els treballs de reconstrucció del refugi, la seua construcció original i la història i vivències pròpies d’aquest lloc tan representatiu.
L'entrada al refugi es realitzarà amb mascareta i seguint totes les indicacions sanitàries pertinents. Per això, a l'entrada, s'organitza l'accés a la instal·lació i, a l'interior, un guia turístic realitzarà l'explicació de la rehabilitació del refugi i tota la seua història.
A més de la visita, s'està treballant en un díptic informatiu del refugi que comptarà amb les explicacions necessàries "perquè, a més de ser un valor històric i patrimonial de la nostra ciutat, tinga també un valor turístic important", ha precisat el responsable de l'àrea.
Cal recordar que els treballs de reconstrucció s'han executat seguint el projecte redactat pel director de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València, lvan Cabrera i Faust, i sota la direcció coordinada de l'esmentat arquitecte i de l'arquitecta tècnica Maria Tarancon Franch.