Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 16:18

Almassora estudia com ha afectat la crisi sanitària en la bretxa digital educativa

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 13 segundos

Noticias Relacionadas

L'objectiu general del programa és dotar de mitjans digitals als col·lectius més vulnerables

Castellón Información

Els Serveis Socials de l'Ajuntament d'Almassora han realitzat un estudi de la bretxa digital entre menors coincidint per a conèixer l'impacte del coronavirus en etapes d'educació obligatòria. L'objectiu general del programa és dotar de mitjans digitals als menors amb edats compreses entre 5 i 16 anys que es troben en edats d'escolarització obligatòria del barri d'acció preferent, en aquest cas en els voltants de Botànic Calduch.

Un dels propòsits que el departament de Serveis Socials pretén aplicar després de l'estudi és complir el principi d'equitat, és a dir, que els menors que viuen en el barri independentment de la procedència, la nacionalitat, la classe social… tinguin les mateixes possibilitats que els joves d'altres barris. L'informe elaborat pels Serveis Socials municipals aprecia un “alt desconeixement digital per part dels pares” així com l'interès del 68,8% de les famílies entrevistades per apuntar als seus fills a un espai gratuït per a rebre suport amb els deures escolars.

Per a això, el departament ha realitzat una fase inicial de recopilació de dades i estadístiques per a elaborar un diagnòstic de necessitats i manques del barri quant a la bretxa digital. Per a la recopilació de les dades, els tècnics han realitzat visites domiciliàries per a conèixer l'edat, curs i centre d'estudis, si disposen de wifi i dispositius electrònics, si han pogut fer tasques escolars i si s'han comunicat amb professorat durant el confinament, a més de si estarien interessats en classes de reforç escolar gratuït.

A partir de les dades recollides en les visites, han detectat que la falta de recursos electrònics no ha impedit a la majoria posar-se en contacte amb el professorat, ja que han utilitzat el telèfon mòbil per a rebre les tasques, gairebé sempre per Telegram. Sí s'han vist més limitats en el lliurament dels deures, atès que alguns han optat per acudir a locutoris per a l'enviament per internet, mentre que uns altres han esperat a la reobertura de col·legis per al lliurament.

Segons ha indicat la regidora de l'àrea, María José Tormo, la bretxa digital és una de les principals causes de "l'augment de la desigualtat entre els alumnes d'educació obligatòria”. Tal com assenyala l'informe dels tècnics, amb el tancament de col·legis hi ha barris on encara s'han acusat més les diferències educatives d'aquests menors, ja que no disposaven de mitjans digitals per a "mantenir un correcte contacte amb els seus respectius centres”.