Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:16

Vila-real es prepara per a l'inici del curs escolar escoltant les preocupacions i peticions dels directors de la localitat

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 45 segundos

Noticias Relacionadas

Els 30 centres educatius s'inquieten pels pocs espais, la falta de conserges, l'escàs recurs econòmic de les concertades i la neteja 

Aicha K. Herrando/ Castellón Información

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, s’ha reunit amb els directors i directores dels centres educatius de la ciutat per abordar el nou curs escolar, les dificultats que presenta i com faran front a les mateixes. En la reunió, que es va celebrar ahir, els directors li van fer arribar al primer edil les seues principals preocupacions que es resumissen en cinc.

Preocupacions dels directors

En primer lloc, els directors veuen complicat l’assumpte dels espais i poder reubicar als alumnes pel que l'opció més viable, i la que està damunt de la taula de moment, és realitzar torns presencials com recomana Conselleria.

També estan valorant com funcionarà la figura del conserge, la que valora com “absolutament important”, ja que és qui s’encarrega del control d’accessos i encara que l’Ajuntament no disposa d’una gran borsa de conserges, volen aprofitar el programa ‘Avalem Joves+’ de la Generalitat per contractar durant un any a sis o set menors de 30 anys i d’aquesta manera, disposar de més conserges per aquest curs.

Altres de les grans preocupacions són els escassos recursos econòmics dels quals disposen, sobretot els col·legis concertats que no reben “un sols euro per la pandèmia” i deuen assegurar les mesures sanitàries de la mateixa manera, ja que com assegura Benlloch: “han de tractar a tots els xiquets per igual”. I encara que espera que “reflexionen i arriben al sentit comú”, l’alcalde ha animat als directors a què intenten buscar recursos per ampliar els seus espais i si aquest suport no arriba, serà l'Ajuntament qui subvencione als col·legis concertats, encara que siga un moment econòmic complicat però “no els deixarem tirats”.

angelina abad

Per altra part, una de les grans inquietuds que han assolit aquests mesos a tots els ciutadans i en la tornada a l'escola, també als col·legis i pares, és la neteja de les escoles que es deurà intensificar. Per aquesta raó, el regidor de Serveis Públics, Paco Valverde, i la regidora d’Educació, Aida Beteta, han tingut diverses reunions i han estat valorant en els tècnics la possibilitat d’ampliar les hores del contracte en les concessionàries i treballaran durant tot l’estiu en la creació d’un protocol distint de treball per “augmentar i millorar” la neteja.

L'últim punt tractat en la reunió és el tema “delicat” dels accessos i vigilància dels centres doncs la plantilla de Policia de la qual disposa Vila-real és escassa. Un problema intensificat amb la nova llei valenciana de Policia que permet jubilar-se als 55 anys i “ens ha deixat en 11 policies menys en tan sols un any”. D’aquesta manera i encara que “hem tirat una mà de la borsa d’Almenara”, no serà gens fàcil poder controlar els 29 centres educatius dels què disposa la ciutat i sobretot, poder controlar els diferents accessos que es deuran habilitar en cada centre per assegurar la distància de seguretat. Benlloch ha apuntat: “també estem estudiant la possibilitat d’instal·lar algun tipus de tanca en els accessos per a garantir la seguretat dels alumnes a l’entrada i eixida”.

Conselleria d'Educació

El primer edil recorda que des de l’Ajuntament no tenen les competències legals per a ampliar o modificar les infraestructures, ja que és responsabilitat de la Conselleria d’Educació. Encara que, “trenca’t una llança a favor del senyor Marzà, entenc la incertesa, ja que és molt complicat prendre decisions i crear aules prefabricades o habilitar espais externs a les escoles perquè no sabem com evolucionara la pandèmia i si a l’hivern tornarà l’educació online”, pel que aquestes decisions podrien provocar un greu endeutament. Així mateix, Benlloch torna a recalcar que continua esperant poder reunir-se amb el conseller per tractar "una agenda massa important perquè no ens atenga".

Servei d’autobús

El Servei Únic d’Autobús gratuït, un servei excepcional que no té cap municipi en la Comunitat, es “reforçarà si fa falta, adaptant-se més a la carta o d’alguna manera” per continuar amb la qualitat, els horaris i les dues línies diàries que s’està prestant fins al moment. En aquest curs continuarà perquè “és un dels serveis més utilitzats per alguns instituts” i es reforçarà el protocol per millorar-lo.