Aquest curs l'entitat observa com la intenció de viatjar a altre centre d'ha reduït en 123 alumnes
La Universitat Jaume I ha decidit mantindre tots els seus programes de mobilitat (Erasmus +, el Programa d’Intercanvi amb Amèrica del Nord, el Programa d’Intercanvi amb Àsia i Oceania, el Programa d’Intercanvi amb Amèrica Llatina i el programa Sicue) malgrat la situació d’emergència sanitària, com es va informar en un reportatge d’aquest mitjà de comunicació. Amb tot, els problemes han sigut diversos a causa de la incertidumbre generada per la pandèmia del coronavirus. Amb la declaració de l’Estat d’Alarma, els processos administratius dels programes de mobilitat es van aturar. Eva Camacho, vicerectora adjunta de mobilitat acadèmica i pràctiques internacionals de la UJI, informa que aquests processos es van renaudar l’1 de juny juntament amb la finalització de l’Estat d’Alarma.
Tàrsila Galdón/Castellón Información
Aquest reportatge és un recull de les experiències de tres estudiants juntament amb la també necessària visió institucional de la Universitat Jaume I pel que fa a la gestió i situació dels programes de mobilitat tant nacionals com internacionals. En general, l’experiència ha estat carregada d’incertidumbre, però Lledó Pérez Salvador matisa que va decidir conèixer altres casos d’altres anys i va saber que la gestió de la UJI pel que fa als programes de mobilitat ja era “pésima abans de que sofrirem una pandèmia”, i continúa explicant aquesta alumna: “El problema principal de la UJI en els programes de mobilitat és la falta de comunicació amb les universitats de destí”.
Pel que fa a aquesta falta de comunicació, i segons el que comenta aquesta alumna, estructural, Eva Camacho assegura que la universitat està en contacte permanent amb les altres institucions educatives i administracions per tal de coordinar decisions i poder oferir tota la informació actualitzada “al nostre estudiantat i personal en programes de mobilitat de forma immediata i precisa”. Cal tenir en compte que aquestes respostes estan motivades per l’actual situació d’emergència sanitària, quan la comunicació, en principi, hauria de ser encara major a causa de la ja esmentada inseguretat.
De fet, Lara Sebastià Mancisidor és una alumna de Comunicació Audiovisual i se n’havia d’anar a la universitat Darmstadt, d’Alemanya. Amb tot, aquesta alumna informa que aquest any no podrà gaudir de la seua experiència internacional i narra a aquest mitjà la raó: “vaig preguntar al meu tutor un dubte sobre l’acreditació lingüística i em va respondre que no era de la seua competència”, explica Mancisidor mentre assegura que li va sorprendre aquesta resposta tenint en compte que és una persona que porta tutoritzant fa anys.
Aleshores, aquesta alumna va acudir a l’Oficina de Relacions Internacionals (ORI) i li van donar una resposta prou clara, però “un mes més tard, el meu tutor em va dir que la resposta de l’ORI era errònia i que necessitava una acreditació que no tinc”. L’alumna es mostra indignada ja que explica que si el seu tutor li haguera donat una resposta des del primer moment o si l’ORI li haguera donat una resposta correcta “haguera estat a temps de matricular-me als exàmens d’acreditació lingüística”, tot i que admet que ella haguera hagut de treure’s l’acreditació abans, però “amb la Covid tenia pràcticament assumit que no es duria a terme”.
Lledó Pérez Salvador: “Després dels problemes ocasionats per la mala gestió, a més de la situació d'incertesa en la que vivim, no em trobe gens segura”
Aquesta falta de coordinació també l’ha viscuda Salvador, qui es va veure obligada a reduir la seua estada cinc mesos a Londres durant el segon semestre: “vaig acceptar la plaça sense saber que les dates d’acceptació per alumnes de tot un curs havien acabat en maig de 2020”, narra aquesta alumna, qui assegura que la ORI no s’ho va comunicar fins finals del mes de juliol. Per aquesta raó, Lledó Pérez Salvador no se sent segura entorn la seua mobilitat internacional: “Després dels problemes ocasionats per la mala gestió, a més de la situació d'incertesa en la que vivim, no em trobe gens segura”.
La vicerectora adjunta de mobilitat acadèmica i pràctiques internacionals de la UJI assegura, amb tot, que en la majoria de destins s’han flexibilitzat les dates per a notificar les mobilitats de l’estudiantat tenint en compte la situació de la pandèmia: “en els pocs casos en els que les universitats no han sigut flexibles, s’han buscat llocs alternatius”.
Irene Jorge Canal: “vaig tenir la sort de que ho van deixar passar a causa de la situació de la Covid-19”
Irene Jorge Canal és alumna del programa Sicue i començarà el proper 28 de setembre en el Tecnocampus de la Pompeu Fabra en Mataró. Pel que fa a la valoració de la gestió, Canal tampoc es mostra precisament contenta: “la UJI va presentar les nominacions a la UPF fora de plaç”, informa l’alumna i continúa: “vaig tenir la sort de que ho van deixar passar a causa de la situació de la Covid-19”.
De fet, Canal assegura que per aquest retràs va haver de fer el seu contracte d’estudis en quatre dies, quan: “de normal em donaven 15 dies per poder tramitar-ho tot amb tranquilitat amb el tutor”. Eva Camacho, per la seua banda, informa a aquest mitjà de comunicació que el retràs administratiu no ha tingut cap efecte sobre la compatibilització o elecció d’horaris així com l’elaboració dels contractes d’estudis o bé, el registre en les diferents universitats de destí.
D’acord que les alumnes de la Universitat Jaume I valoren la comunicació amb les altres institucions educatives com nul·la, però i la interna?
En aquest cas, tant Lledó Pérez Salvador com Irene Jorge Canal asseguren que aquesta comunicació és “deficient”. Canal matisa que la principal vía de comunicació era el correu electrònic: “hi ha un telèfon per contactar amb la ORI, però a vegades era complicat”, explica aquesta alumna. Pel que fa als correus, aquesta alumna relata que sí que solien respondre, però “no ho considere estable, tenint en compte que tardaven o en alguns casos, ni responien”.
És més, Salvador relata que durant els mesos de confinament l’Oficina de Relacions Internacionals no va informar als seus alumnes sobre l’estat del programa Erasmus. De fet, Canal assegura que l’única via per contactar amb els tutors era el correu, ja que “ni la pròpia coordinadora del programa Sicue té el telèfon dels tutors”, i assegura que aquest fet afecta al procés de realitzar el contracte, que fou “lent i complicat”.
123 alumnes UJI menys s'han apuntat aquest any als programes de mobilitat per a una estada completa o de primer semestre
Falta de comunicació, endarreriments administratius i una complexa situació sanitària: aquest no és un menú de degustació que sedeuïsca gaire. Aquest difícil context ha provocat que molts alumnes no aposten pels programes de mobilitat. De fet, la vicerectora adjunta de mobilitat acadèmica i pràctiques internacionals de la UJI assegura que la situació ha repercutit molt en els programes de mobilitat i per demostrar-ho, ha facilitat les dades:
Aquest curs només 71 alumnes han acceptat una mobilitat de primer semestre o de curs complet enfront els 194 del curs passat. Aquesta dada suposa una reducció de 123 alumnes. Pel que fa a la mobilitat del segon semestre, aquesta incertidumbre es redueix (pot ser siga l’esperança de que tot es normalitze?) perquè 53 alumnes són els que realitzaran el programa enfront els 52 alumnes del curs 2019-2020.
Així mateix, des de la universitat se suposa que la incertidumbre internacional és el principal motiu d’aquestes dades, ja que “es manté la participació de l’estudiantat en el programa Sicue, amb 96 alumnes participants en estances de curs complet”, informa Camacho enfront els 98 alumnes que participaren el curs passat.
I pel que fa als estudiants internacionals o Sicue que venen a la UJI a estudiar?
“Se seguirà el principi de reciprocitat entre institucions, és a dir, no admetre mobilitats presencials des d’universitats que no admeten al nostre estudiantat”, informa Camacho. Són 93 alumnes procedents d’altres països europeus els que acollirà la Universitat Jaume. I, 30 d’aquests, amb una estada de curs complet i pel que fa al segon semestre, en són 44 alumnes acceptats dins el programa Erasmus.