Noticias Castellón
lunes, 25 de noviembre de 2024 | Última actualización: 23:18

Una declaració d'amor a la cultura: el programa de tardor de la Fundació Caixa Castelló

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 39 segundos

Noticias Relacionadas

‘La cultura és segura’, el mantra tan necessari que tant institucions com artistes volen transmetre a la societat

La cua per accedir a la sala d’exposicions Sant Miquel ha sigut relativament llarga: 60 en total han sigut les persones que han acudit a la presentació cultural de la tardor de la Fundació Caixa Castelló juntament amb el suport de l’Ajuntament de Castelló, la Diputació, la Universitat Jaume I i la Generalitat Valenciana. Per aquesta raó, han sigut moltes les personalitats que han volgut participar en aquest acte com el president de la Fundació Caixa Castelló, Juan Antonio Llopis; el gerent de la fundació, Leopoldo Monfort; el tècnic de cultura de la institució, Alfredo Llopico; la vicerrectora de la UJI, Carmen Lázaro; la Regidora de Cultura de l’ajuntament, Veronica Ruiz i la diputada de cultura de la Diputació, Ruth Sanz. 

Tàrsila Galdón/Castellón Información

Si s’ha de descriure d’alguna manera aquesta vetllada, l’adjectiu adient seria: segura. ‘La cultura és segura’ . Aquesta afirmació és un mantra que tant des de les institucions com els propis artistes es repeteix perquè el de la cultura és un dels sectors que més ha sofrit les conseqüències econòmiques d’aquesta pandèmia. Ja a l’hora d’accedir al seu interior, els assistents han hagut d’impregnar-se les mans amb gel hidroalcohòlic i també se’ls ha pres la temperatura. Les cadires han estat separades entre sí amb la distància adient de seguretat i també, la retirada de persones ha sigut ordenada. 

Fundació Caixa Castelló

Una tardor del 2020 plena de cultura

En un vídeo final, la Fundació Caixa ha mostrat tot allò que té preparat per a la propera tardor. El pròxim 18 de setembre es destaquen les exposicions Ecodistopías, de l’artista Hugo Martínez Tormo (una fusió d’art i compromís mediambiental en col·laboració amb la Fundació Mainel, on l’artista denuncia la situació en la que es troben tant mars com oceans a causa de la gran quantitat de plàstics i la contaminació). 

També destaca en aquest programa la inauguració en l’espai de La Sacrístia de la mostra ‘Madre e Hijas’, de l’artista valencià Élex Francés. Aquesta mostra és una sèrie de retractes de dones properes (mares, filles, germanes, nebodes, veïnes i familiars d’amics i amigues). 

També s’han programat tallers de conscienciació mediambiental durant tot el trimestre, presentacions de llibres, concerts barrocs, espectacles de dansa contemporània i performance. També destaca la trobada amb convidats com Nacho Duato el proper 15 de setembre. 

Les actuacions, màgiques 

L’acte ha comptat amb dues precioses actuacions: per una banda, de la ballarina i coreogràfa Pepa Cases i per altra, del músic José Luis Miralles. 

La cultura, ferida de mort

Aquesta és la idea que Pepa Cases ha transmés amb la seua actuació, just després de la intervenció del president de la Fundació Caixa Castelló, Juan Antonio Llopis. L’actuació de Cases ha estat estretament entrellaçada amb el video que discorria mentre ella ballava. 

En aquest video es mostraven notícies pròpies del confinament, de la Covid i en, general, del lamentable estat de la cultura: un sector que demana ajuda. Per això Cases, tota vestida de negre, ha interpretat una angoixant dansa, demostrant que la cultura s’ofega i que està ferida de mort. 

Pepa Cases Fundació caixa

Uns ritmes futuristes

L’actuació de José Luis Miralles s’ha produït després de la intervenció de Ruth Sanz. Aquest músic ha demostrat una forma única de fer música. Amb uns ritmes futuristes, amb certa interpretació corporal i també, llumínica, l’artista anava jugant amb els seus ritmes d’una manera, en definitiva, sorprenent. 

President de la Fundació Caixa Castelló: “La Fundació es desenvolupa amb tres pilars bàsics: el social, medi ambient i el cultural”

L’acte, en realitat, ha sigut una ferma aposta per la cultura i per reivindicar el seu paper en la societat. En general, tots els discursos s’han desenvolupat per aquest fil: “La Fundació es desenvolupa amb tres pilars bàsics: el social, medi ambient i el cultural”, s’ha mostrat directe Llopis i ha continuat explicant totes les actuacions d’índole social que realitza la fundació en la provincia al mateix temps que ha manifestat que la cultura és una prioritat, sobretot la del territori.

Fundació Caixa Castelló I

Una de les intervencions més curtes ha sigut la de Carmen Lázaro, la vicerrectora de la UJI, qui ha manifestat que durant la pandèmia el món de la cultura no va poder treballar: “hem de veure si serem capaços de retornar-li el favor a la cultura”, perquè en l’acte s’ha recordat tots eixos concerts virtuals, els espectacles de teatre o les visites virtuals als museus. “Tot i que ara la virtualitat cobrarà importància, nosaltres li volem donar prioritat al tu a tu”, ha assegurat Alfredo Llopico.

Veronica Ruiz ha assegurat que la cultura es va bolcar durant el confinament i per a l’ajuntament de Castelló és un “honor assistir a aquesta presentació”. Per la seua banda, Ruth Sanz, la diputada de cultura, ha manifestat que és necessari apagar la televisió, ja que el que toca és (en el seu cas) programar i en el cas dels ciutadans: “gaudir de la cultura”. En eixe sentit també s’ha pronunciat el gerent de la fundació, qui ha assegurat que aquest acte ha sigut només un tast: “estem treballant per oferir molt més”.