Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:51

Identificades al jaciment del Prat de Cabanes fosses datades de fa uns 4.800 anys

Tiempo de Lectura: 2 minutos

Noticias Relacionadas

El temporal Glòria de fa un any va ajudar a descobrir les restes corresponents del Calcolític

Castellón Información

Les últimes dues setmanes, un equip de deu professionals del Servei d'Arqueologia de la Diputació de Castelló ha realitzat una excavació en el jaciment del Prat de Cabanes, situat en la zona litoral del Paratge Natural. Aquesta zona actualment rocosa és una formació natural de dunes fòssils, o el que és el mateix, dunes d'arena que s'han fossilitzat amb el pas del temps.
Segons han indicat des de l'equip de treball, s'han identificat més de 220 sitges o fosses datades en el Calcolític, fa entre 4.700 i 4.800 anys. D'aquestes, s'han excavat una desena. Moltes de les sitges s'utilitzaven per a emmagatzemar llavors, com blat o ordi, i quan perdien el seu ús s'inutilitzaven i emplenaven de sediments i desaprofitaments. És aquest "fem prehistòric" el que té un gran valor històric. I és que, tal com indiquen des del Servei d'Arqueologia, gràcies a les restes trobades; com restes d'animals (domèstics com vaques o ovelles i salvatges), ganivets de sílex, puntes de fletxa, destrals de pedra polida, ceràmica, llavors o carbó; es pot conéixer com eren i com vivien els habitants de la Ribera de Cabanes fa milers d'anys. Les troballes de llavors o restes de carbó també permeten conéixer la vegetació que hi havia en la zona, quins cultius plantaven i identificar el tipus d'arbres que s'empraven per a botar el foc.
Aquestes excavacions en superfície, que han finalitzat aquest mateix matí, s'han realitzat amb urgència en descobrir que la mar estava erosionant amb rapidesa el jaciment i es podien arribar a perdre les restes prehistòriques allí conservades. Així mateix, assenyalar que van ser les fortes pluges del temporal Glòria les que van traure a la llum una part del jaciment.
Una vegada finalitzats els treballs in situ en el jaciment, a l'equip d'experts se'ls presenten mesos d'investigació, documentació i estudi per a valorar les restes trobades i conéixer, una mica més, als antics pobladors de la Ribera de Cabanes i la província de Castelló.
La Ribera de Cabanes és una zona rica en restes arqueològiques, ja que a més del citat jaciment del Prat compta amb altres emplaçaments de gran valor patrimonial com Torre La Sal o el Mortòrum.