L'objectiu principal del projecte és definir l'Agenda Urbana com a instrument estratègic de ciutat, orientat a la consecució dels ODS
Castellón Información
L'Ajuntament de Castelló ha creat cinc grups de treball sobre la base dels eixos estratègics de l'Agenda Urbana i atesa la composició operativa de les àrees de govern, amb l'objectiu d'activar tot el procés d'elaboració del projecte que servirà per a definir l'estratègia de ciutat orientada a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
La metodologia de treball s'ha abordat hui en la Junta de Govern Local, on s'ha donat compte de la definició dels equips operatius, de les fases del projecte (diagnòstic de situació; formulació d'estratègia; pla d'implementació; disseny del sistema de monitoratge i seguiment; i monitoratge i seguiment), així com del cronograma d'actuacions.
"Hem creat cinc grups de treball sobre la base dels eixos estratègics de l'Agenda Urbana de Castelló, dels quals formen part tots els regidors i regidores de l'equip de govern, i tècnics municipals. Comencem així el procés d'elaboració d'un document estratègic de ciutat orientat a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i en el qual el Consell Social de la Ciutat també tindrà un paper destacat", ha explicat l'alcaldessa, Amparo Marco. "Castelló serà model per a tot el país en la implementació de l'Agenda Urbana, com així ho signem en el protocol amb el Ministeri recentment, elaborant una estratègia de futur que integre les diverses polítiques urbanes que permeten transformar Castelló amb paràmetres de sostenibilitat social, ambiental i econòmica", ha ressaltat.
La direcció política de l'Agenda Urbana la farà l'alcaldessa, Amparo Marco; i la direcció tècnica, la directora de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica, Carmen Vilanova. L'equip de govern al complet estarà distribuït en cinc grups de treball que s'han definit de la següent manera: l'1 és el Model de Ciutat i Ordenació del Territori, del qual formen part José Luis López, Pilar Escuder, Jorge Ribes i Vero Ruiz; en el 2, Canvi Climàtic, Resiliència i Sostenibilitat, estan Fernando Navarro, José Luis López, Pilar Escuder, David Donate, Ignasi Garcia, David Donate i Jorge Ribes; el 3, Cohesió Social, Igualtat i Habitatge, està integrat per Mary Carmen Ribera, Isabel Granero, Jorge Ribes, Vero Ruiz, David Donate, Francesc Mezquita, Omar Braina i María Jesús Garrido; en el grup 4, Economia Urbana Sostenible, estan Patricia Puerta, David Donate, Pilar Escuder i Monica Barabás; i en el grup 5, Innovació Digital i Instruments d'Intervenció i Governança, Amparo Marco, Monica Barabás, David Donate, José Luis López, Ignasi Garcia i Pilar Escuder. En els pròxims dies, es designaran també tècnics municipals per a cadascun dels grups, acabant de definir així la participació interna en el projecte. A més, el Consell Social de la Ciutat tindrà un paper clau en la participació ciutadana-externa, així com altres agents que es concretaran pròximament.
L'Ajuntament continua avançant en el seu camí cap a la definició de la futura Agenda Urbana, després de convertir-se en la primera ciutat a nivell estatal a signar el conveni de col·laboració amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, pel qual Castelló servirà de referent perquè altres municipis definisquen el seu model de desenvolupament urbà sostenible durant els pròxims anys.
L'objectiu principal del projecte és definir l'Agenda Urbana de Castelló com a instrument estratègic de ciutat, orientat a la consecució els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i alineat amb el marc estratègic i eines metodològiques proposades per l'Agenda Urbana Espanyola (AUE). D'aquesta manera, Castelló busca ser referent en el desenvolupament de l'Agenda Urbana a nivell estatal i incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) al model de ciutat, integrant en la seua estratègia les diverses polítiques urbanes que permeten dissenyar el futur d'un Castelló més sostenible econòmica, social i mediambientalment.
A més, l'objectiu també és propiciar millores a nivell intern quant a la planificació, el finançament, el coneixement, la governança, la transparència i la participació, així com alinear l'estratègia de Desenvolupament Urbà Municipal amb les prioritats d'inversió del pròxim període de finançament 2021-2027, identificant possibles programes i fonts de finançament sobre els quals poder donar suport al desplegament dels projectes estratègics del futur de la ciutat, amb el focus posat principalment a garantir l'accés a l'habitatge, fomentar la cohesió social, ordenar el territori, fer un ús racional del sòl, evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent.