La Fira ha sigut inaugurada aquest matí a l’Auditori de Vila-real amb les mesures sanitàries i de distanciament per garantir la seguretat i hui Estònia tindrà el protagonisme. Benlloch ha assegurat que la ‘democratització’ de la ciència és un dels reptes de la societat actual, Martí ha realçat que el desenvolupament de la província passa per una mirada a l’interior, Alcón ha subratllat el paper divulgatiu de la fira en les etapes més primerenques i Puig ha afirmat que la digitalització és crucial per a fer arribar la ciència a les llars
Soumaia Nejjar/Castellón Información
Destaca 2020, la Fira de transferència científica per excel·lència de la Comunitat arranca a Vila-real en una atípica edició marcada per la pandèmia, la qual ha afectat al mateix desenvolupament de l’acte, el qual ha canviat la ubicació habitual, el Centre de Congressos de Vila-real, com el format, que enguany serà semipresencial i s’estendrà fins al divendres dia 13 a l’Auditori Municipal Rafael Beltrán Moner amb les mesures sanitàries i de distanciament per garantir la seguretat. D’aquesta manera la fira es reinventa per a mantindre la seua essència de divulgació, transferència de coneixement i innovació a través de nous canals.
Autoritats com el president de la Generalitat, Ximo Puig, la consellera d’Innovació, Carolina Pascual, l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, el president de la Diputació, José Martí, la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, el subdelegat de Defensa a Castlló, Javier Ferrer González, la subdelegada de Govern, Soledat Ten, i les alcaldesses de la Vall d’Uixó y Orpesa, Tania Baños y María Jiménez, entre altres, s’han donat cita en la inauguració de l’esdeveniment aquest matí.
El director de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real i responsable de la Fira, Juan Carda, ha subratllat que es tracta d’un moment de complexitat social per la pandèmia i ha volgut llançar un missatge d'optimisme. “Aquesta fira és més necessària que mai, ja que és fòrum on es donaran idees i es presentaran resultats d'investigació. Es tracta d’un espai de reivindicació social de la investigació i la innovació per a fer front a un dels desafiaments de la humanitat per la seua supervivència. Els enemics actuals no són els tradicionals, no hi ha fronteres i tot ens afecta en aquest món globalitzat marcat per la Covid-19, les migracions i el canvi climàtic, per això, l'única manera de combatre’l és a través del coneixement, incrementant la inversió en ciència i la seua transferència”. Carda ha recordat que la Destaca 2020 tindrà com reptes principals el paper de la dona en la ciència, la digitalització, en concret la tecnologia 4.0, el 5G o la robotització; i la reactivació econòmica després de la Covid-19.
Sinergies entre administració, empresa i universitat per a fer front comú al futur
L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha manifestat que enguany Destaca és més necessària que mai i que no podia passar de puntilles sobre el coronavirus. “Hem de posar tots els esforços i energies per a lluitar contra la pandèmia, estar preparats per a l'endemà, perquè el nostre teixit empresarial i econòmic resistisca, ja que el virus acabarà passant, i la innovació és la clau per a poder respondre als reptes”. Així mateix ha argumentat que les respostes als problemes no sorgeixen de la ‘res’, que són necessaris grups d’investigació i universitats en les quals sorgeix el coneixement, el qual ha de ser transferit, “i aquesta ‘democratització’ de la ciència és un dels reptes de la societat actual”. Destaca, és per tant, un dels catalitzadors de la pulsió de la societat per a donar resposta a aquests tres reptes. Així mateix, Benlloch ha volgut donar la benvinguda al país, convidat, Estònia, el qual està capitanejant la transformació digital al món. També s’ha referit amb un dels temes principals, la presència de la dona en la ciència. “Són la meitat de la població mundial i només representen el 28% del personal investigador, a més que només el 3% dels Premis Nobel en Ciència han recaigut en elles. S’està deixant pel camí el talent de moltes dones i no ho podem permetre”, ha indicat.
El president de la Diputació, José Martí, ha posat l’accent en el venciment de la pandèmia com a objectiu primordial comú de tots els agents de la societat. “Esdeveniments com Destaca cobren especial sentit en situacions com l’actual. El món ha canviat d’un dia a un altre i compartir el coneixement i acabar amb les retallades són claus per a la nostra protecció, com s’està evidenciat en els últims dies amb la carrera per a trobar una vacuna”. Per últim, Martí ha aprofitat l’ocasió per a remarcar el paper de l’interior. Hem de comptar amb els pobles perquè el coneixement arribe a tots els llocs i cohesione el territori. El desenvolupament de la província passa per una mirada a l’interior”.
Per la seua banda, Eva Alcón, ha destacat que l’obertura de la fira coincideix amb un context complicat, “però la pandèmia no ens pot paralitzar. Necessitem el nostre coneixement, talent i capacitats per a poder respondre a aquest repte, és la millor estratègia i és el moment de tindre confiança en la ciència i la investigació”. La rectora de l’UJI recorda que Destaca va ser pionera en 2014 com a punt de trobada empresarial, de la investigació i les institucions. “Per a l’UJI és totalment necessària la col·laboració en iniciatives com aquesta i només treballant en la innovació amb perspectiva de gènere podem contribuir a una societat més inclusiva”. Eva Alcón ha reivindicat el paper divulgatiu de la fira, on la ciència i la cultura del coneixement es promocionen des de les etapes més primerenques i ha instat a institucions públiques i empreses a optar cada vegada per la innovació i la R+D+I.
Puig: “Vila-real ha situat la innovació en el centre de la política municipal i la digitalització és crucial per a fer arribar la ciència a les llars”
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat durant la inauguració de la Fira Destaca 2020 de Vila-real, "la importància de l'aposta per la innovació des de l'àmbit local, més enllà el que és ordinari“. Així, el president ha advocat per la necessitat "d'unir la ciència bàsica i aplicada perquè arribe a tota la societat" i, en aquest sentit, ha assenyalat la digitalització com a element clau perquè la ciència arribe a les cases "La gran esperança en aquests moments és el Pla Marshall europeu, basat en la digitalització, la sostenibilitat i la resiliència", ha afirmat. També ha valorat el fet de tindre una Conselleria d’Innovació.
A més, Puig ha remarcat que en l'actualitat s'ha fet més evident "la necessitat d'apostar per la ciència" amb assumptes com la cerca de la vacuna per al coronavirus. Per últim, el president ha destacat com la indústria ceràmica està sent capaç de fer grans passos per a combatre la crisi i en la mateixa línia que la rectora de l’UJI, ha assegurat que s’ha de popularitzar la ciència des de les etapes més primerenques. Igualment, el màxim responsable del Consell ha destacat la capacitat de la Universitat Jaume I "de galvanitzar el talent a la província" i el seu compromís amb la ciència i la investigació.