Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:00

El Senat demana al Govern rebaixar l'IVA dels instruments musicals del 21 al 10% a petició de Compromís

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 53 segundos

Noticias Relacionadas

La iniciativa defensada per Carles Mulet venia secundada per nombroses entitats culturals

El Senat demana al Govern rebaixar l'IVA dels instruments musicals del 21 al 10% a petició de Compromís. La iniciativa defensada per Carles Mulet venia secundada per nombroses entitats culturals com la Confederació Espanyola de Societats Musicals i insta al Govern a reduir l'IVA sobre els instruments musicals com fan altres països europeus

Castellón Información

La moció de Compromís en la qual es reclamaba la revisió i modificació del tipus d'IVA aplicable a la compra d'instruments musicals ha sigut aprovada ­­­pels grups del Senat. El senador de Compromís, Carles Mulet, ha explicat en la Comissió de Cultura i Esport que “la proposta parteix dels propis músics i que podria beneficiar als més de 3,6 milions de persones que s'estima practiquen de manera habitual la música a Espanya” i ha recordat que l'actual IVA que s'aplica “és el doble que la mitjana europea, de manera que Espanya és un dels països que més grava aquests productes, quan països del nostre entorn tenen tipus més baixos a aquesta mena d'expressió i indústria cultural”.

La coalició ja va presentar en 2018 aquesta iniciativa, que va decaure per la inestabilitat política, per la qual cosa ha hagut d'esperar, a pesar que nombroses entitats han manifestat el seu suport a aquesta reivindicació, que ha vingut secundada per la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM). El senador valencianista ha remarcat el suport de la coalició al món de la música, ja que “la cultura és segura, és creació d'ocupació, oferta formativa, generadora d'activitats de l'oci i tractora de professionals, carreres formatives i implica directa i indirectament a molts assalariats i forma part de la idiosincràsia de moltes identitats com la valenciana i aquest sector ha sigut també molt castigat pels efectes de la crisi sanitària actual” i ha manifestat la seua “alegria” pel consens aconseguit i que repercutirà en benefici de moltes famílies i músics.

La coalició, buscant el consens, ha retirat una autoesmena en la qual reclamava com sol·liciten els fabricants d'instruments musicals l’eliminació de l’IVA que s’aplica, ja que no existeixen bonificacions als instruments d'ensenyament. “La rebaixa en aquest percentatge suposa un gran assoliment, especialment entre tots aquells sectors vinculats, que representen a milers de músics, editors, lutiers, fabricants i societats musicals i hui només ens queda celebrar una proposta que beneficia a les persones, a professionals i a sectors també castigats per aquesta crisi, com és la cultura”, ha assenyalat.

‘Burles’ del PSOE

Mulet ha lamentat que no s'haja donat un suport “més sincer i clar” des dels partits popular i socialista “mesclant el PP conceptes com que les bandes de música són protaurines per a justificar un suposat suport a la tauromàquia” o que “el PSOE haja tractat de ridiculitzar la proposta burlant-se del que voten els seus diputats i alcaldes a la nostra autonomia amb una abstenció i que ara reclamen diàleg amb els sectors culturals, quan el PSOE está en el Govern”.

El senador ha recordat que la música és un element cultural de primera magnitud i l'instrument musical és la base de la practica musical. Els instruments musicals en cap cas són un article de luxe o oci, sinó que fonamentalment són una ferramenta de treball per als músics. Els instruments musicals són un element bàsic en l'ensenyament dels xiquets i amés el seu ús és fonamental com a complement d'altres múltiples disciplines i fins i tot teràpies. Segons consultes formulades per l'Asociación Nacional de Fabricants-Comerciants Importadors i Exportadors d'Instruments Musicals (COMUSICA) a la Direcció General de Tributs, es concreta que a Espanya no hi ha cap bonificació o millora en el tipus d'IVA a instruments d'ensenyament i que els instruments musicals destinats a l'ensenyament haurien de tindre un caràcter especial.

La petició ja ha sigut manifestada per la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) i han sigut diferents les institucions i organismes, com la Diputació de València, els ajuntaments de València, Castelló, Llíria, Alcanar, Puçol, l'Alcúdia, Foios, Alberic, Bétera, Sant Jaume d'Enveja o Godall, entre altres i majoritàriament per consens que així ho han reivindicat a través de formacions polítiques ben diverses. Tan sols en territori valencià existeixen 557 societats musicals de les 1.100 que existeixen en l'Estat espanyol,60.000 alumnes a les escoles de música i 200.000 socis federats o s'estima aporten 40 milions d'euros al PIB valencià segons l'estudi d'EconCult de la Universitat de València.