José Benlloch, Rafael Climent i Francisco Sardina visiten el projecte d’economia social, situat en l'antiga nau de Sonavi, que suposa un primer pas en el clúster agroalimentari de Vila-real. A més, els treballadors, són socis del projecte que se suma a la Residència Santa Anna, que funciona a ple rendiment des de 2017 i el CRIS ubicat al carrer Cardenal Tarancón en 2018
Castellón Información/Soumaia Nejjar
En Espanya s’estima que un 85% de les persones amb malalties mental no tenen treball, el ques suposa una forma d’exclusió més a aquest col·ectiu ja estigmatitzat durant anys. A Vila-real la Fundació Manantial treballa des de 2016 per a prromoure el desenvolupament d’iniciatives de prevenció, de recuperació, sensibilització, assistencials i psicoterapèutiques que faciliten la incorporació i participació real de les persones amb problemes de salut mental en la societat. La primera pedra va ser la Residència Santa Anna, que funciona a ple rendiment des de 2017, després li va seguir el CRIS ubicat al carrer Cardenal Tarancón en 2018, a més de dos habitatges supervisats en Vila-real. Enguany s’ha donat un pas més cap a la inclusió plena d’aquest col·lectiu i és la posada en marxa d’un projecte pioner a la província, la primera fàbrica de xampinyons de Castelló, i que s’emmarca en aquest terme tan en auge com és l’economia social, ja que dóna treball a quinze persones que pateixen trastorns mentals i que a més són socis del projecte.
L’empresa compleix quatre mesos i treballa a ple rendiment, ja té una ampla cartera de clients i ha ideat dues iniciatives de R+D en els últims mesos. Enonomia, innovació i inclusió es conjuguen en aquest espai fruit de les singeries entre l’empresa, les administracions públiques i les associacions. El conselleria d’Economia Sostenible, Rafa Climent, junt a l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, i el president del aptrnat de la Fundació Manantial, Francisco Sardina, han visitat les instal·lacions per a conèixer el funcionament de la planta. Climent ha destacat "l'impacte positiu de projectes com a Manantial Vilamico, que faciliten els processos de recuperació i la plena inclusió de persones amb diversitat funcional a través de l'ocupació".
Qualificat com a Societat Limitada Laboral i Centre Especial d'Ocupació a la Comunitat Valenciana, el projecte dóna treball a 15 professionals amb problemes de salut mental que són, al seu torn, socis del projecte (els socis treballadors ostenten el 51,2% de les participacions). “El 91% de l'equip són treballadors i treballadores amb problemes de salut mental. Fundació Manantial aposta per l'ocupació a la Comunitat Valenciana per a facilitar els processos de recuperació i la plena inclusió, i és que l'ocupació no sols promou l'autonomia, sinó que permet desenvolupar projectes de vida personals, suposa un impacte en la identitat i genera salut”, expliquen des de Fundació.
Des de l'entitat defensen que el treball és un dret al qual haurien d'accedir totes les persones i una ¡ oportunitat d'inclusió social. Per als treballadors de la factoria de xampinyons, l'ocupació és una manera de millorar les seues condicions de vida i també de sentir-se ciutadans útils a la societat, abandonant d'aquesta manera de manera efectiva el rol de “malalt mental”, que tant d'estigma social produeix, i passar al de treballador. Es el primer projecte de Manantial en el qual els treballadors tenen gran part del capital i és el que s’anomena economia social, que encara no està molt estesa a Espanya i que va en la línia dels eixos de treball de la Conselleria, serveix per a donar oportunitats a grups més desfavorits, donant-los protagonisme en el seu projecte de vida”, ha assegurat Francisco Sardina.
Amb aquest projecte d'ocupació en el sector de l'agricultura és preten recuperar la tradició agrícola amb la qual sempre s'ha vinculat a la Comunitat Valenciana. A més, Manantial Vilamico és un projecte molt alineat amb les possibilitats d'ús de les persones que tenen interés a desenvolupar-se professionalment en aquest sector”, han afegit des de l'entitat. “La fàbrica compta ja amb una cartera de clients reconeguts per la seua trajectòria i bon fer que coneixen el caire social del nostre projecte, la qual cosa suposa un valor afegit en la relació comercial”. El balanç d'aquests quatre mesos des que va iniciar la seua activitat és molt positiu, ja que s'han recol·lectat i venut uns 40.000 quilos de xampinyó en els principals mercats majoristes.
1,5 milions d’euros per a l’adquisició de la nau i la seua posada a punt
Fundación Manantial ha realitzat una important inversió en l'adquisició de la nau a la Cooperativa Societat Tarongera vila-realenca SONAVI, COOP, antic magatzem de taronges, el seu posterior condicionament amb els sistemes més avançats com a planta de producció de xampinyons. S'ha conservat l'estructura externa d'aquest edifici, icònic per a Vila-real per la seua contribució a la vida empresarial de la localitat, i s'ha creat un espai que compta amb 2.500 metres quadrats i cinc sales de producció, que ha suposat una inversió d,1,5 milions d’euros.
La Conselleria d'Economia - a través de la Direcció General d'Emprenedoria i Cooperativisme, i d'Ocupació i Formació de LABORA - ha recolzat a Fundación Manantial en la tramitació necessària per a l'establiment d'aquesta societat laboral com a figura d'empresa de l'economia social, així com tots els tràmits perquè puguen rebre les ajudes establides per al desenvolupament de la seua activitat. Per al conseller, Rafa Climent, és "imprescindible donar suport a l'Economia Social i per això en 2021 augmentem la dotació de les ajudes en concurrència competitiva per a entitats d'economia social fins a un 43'6% més. Incrementem així mateix la dotació per al finançament d'inversions per part d'entitats d'economia social que es duplica i arriba als 5,3 milions d'euros en 2021", ha afegit, animant també a l’ennitat a concorrer a aquesta convocatòria. Climent ha destacat també "la importància de produir en el territori". En aquest sentit, Manantial "és un claro exemple a més de que és possible acollir-se a les ajudes disponibles en la Conselleria per a aquesta mena de projectes".
Per part seua, l'alcalde del municipi, José Benlloch , ha comentat que l’entita va arribar fa a penes tres anys a Vila-real, de la mà de la residència oberta de salut mental Santa Ana de la Fundació Caixa Rural Vila-real, i des de llavors no ha parat de créixer i impulsar nous projectes per a l'atenció i la inclusió de la salut mental. Ara amb Vilamico, que a més d’una empresa social innovadora, és una escola de ciutadnia, i en un sector amb moltes possibilitats de futur com és l'agroalimentari, de la qual a Vila-real ens sentim particularment orgullosos. Un projecte que conjuga innovació, ocupació i inclusió social, generant oportunitats molt interessants a la nostra ciutat, pel qual hem treballat molt des de l'Ajuntament en col·laboració estreta amb Fundació Manantial, als qui volem agrair especialment l'aposta que han fet per Vila-real”. També ha destacat que l’obertura d’aquesya empresa obri la porta a la creació d’un clúster agroalimentari en una zona de la ciutat molt ben comunicada però a la vegada el suficientment aïllada per a no generar molèsties.
I+D
Vilamico en la la seua trajectòria ja ha implementat dues noves millores d'I+D. Una d'elles no ha suposat cap cost i és l'eliminació de la tija del xampinyó, una iniciativa pionera a Espanya, amb el que es guanya en agilitat en l'encaixat del producte i també la creació d'una taula ergonòmica que ajuda guanyar temps en el treball de tallat als empleats. Per altra banda els responsables de la factoria asseguren que des del primer moment s’han buscat clients amb molta tradició de consum però que no comptaren amb el producte. A més, en alguns casos s’ocupen de plasmar la marca del client en els envasos i recipients del producte, “així estrenyem els llaços amb ells”. També s’ha posat en valor que el funcionament logístic tan àgil estés a la província pel sector citrícola i també tauleller ha sigut fonamental per a l’èxit del projecte, que ja ha venut 40.000 quilos de xampinyó en els principals mercats majoristes com el mercat de proveïments de Castelló, Mercamadrid, Mercabarna i s’ha obert una via comercial amb França.