Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 19:46

Les Alqueries, primer municipi valencià de tamany mitjà en implantar la recollida selectiva de residus porta a porta

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 34 segundos

Noticias Relacionadas

La iniciativa, que arrancarà en març, suposarà la retirada de la via pública de tots els contenidors, el que millorarà la imatge de la ciutat 

Castellón Información/S.N.

 width=

 width=Els veïns i veïnes de Les Alqueries podran deixar els residus en la porta de la seua casa perquè siguen arreplegats i recuperar així una práctica d'allá més sostenible que fa anys estava estesa a molts pobles i que s’ha anat perdent. D’aquesta manera, l’Ajuntament, de la mà de la Diputació, el Consorci de Residus C3/V1 i Fobesa posarà en marxa aquesta iniciativa de recollida selectiva de residus porta a porta al primer trimestre del 2021 i se convertirà en el primer municipi de tamany mitjà en fer-ho en tot el País Valencià i la tercera localitat de Castelló després de Vistabella i Atzeneta. D’aquesta manera, a més dels residus orgànics, les Alqueries recollirà la fracció d’envasos de plàstic (contenidor groc), paper i cartró (contenidor blau) i la resta (contenidor gris o de tot en ú). 

Xerrades i accions de informació durant les festes de Nadal

L’alcaldessa de la localitat, Esther Lara, junt amb la regidora de Medi Ambient, Betlem Albero, el diputat provincial de residus, Ignasi Garcia i la gerent del Consorci de Residus C3/V1, Silvia López, han donat els detalls de la inicitiva que ja ha començat amb les primeres xerrades informatives a les portes del consistori. Albero ha comentat que “per Llei al 2021 havíem de començar la recollida de la fracció orgànica i encara que s’ha ajornat al 2023, hem treballat molt de temps per tal de solucionar els problemes que generen residus i hem arribat a la conclusió que el porta a porta és la solució més idònia. Som un poble menut però amb una gran extensió, però pensem que la ciutadania està preparada per a fer-ho i fer-ho bé. Açò ens llevarà molts problemes i aportarà molts beneficis sempre valorant les millors opcions”.

“Ja hem començat a treballar amb els grans productors d’orgànica i treballant amb ells per valorar la millor solució per a estos. A més, presentem ara la campanya perquè anem a explicar casa per casa com ho anem a fer i què ha de fer cada llar. D’altra banda, tenim preparades activitats en este Nadal amb els més menuts per tal de que també vagen coneixent les característiques i el nou funcionament d’este sistema de recollida” explica la regidora de Medi Ambient que afegix que “sentim la col·laboració del Consorci de Residus C3 al que pertanyem i de la Diputació de Castelló i vos agraïm que estigueu al nostre costat perquè anem a necessitar l’ajuda de totes i tots per a portar-ho a terme, a més de la implicació de Fobesa. Estem molt il·lusionades amb esta iniciativa i volem desenvolupar-la de la millor manera possible, sabem que serà complicat, però veiem que és un pas necessari i que és un sistema que fins no fa tant ja funcionava”.

 width=

Nou servei sense cost afegit per a la ciutadania 

Per la seua part, l’alcaldessa ha argumentat que “sabem que ens costarà i estem fent un gran esforç per conscienciar a la ciutadania, perquè es produïsca el canvi d’hàbits necessari, però entre totes i tots anem a aconseguir grans resultats que van a suposar moltes millores ecològiques. Sabem que la regidoria de Medi Ambient ha treballat molt en esta campanya que, entre d’altres coses, va a suposar la retirada de la via pública de tots els contenidors”. Cal destacar que a més de la fracció orgànica (contenidor marró), les Alqueries recollirà la fracció d’envasos (contenidor groc), paper (contenidor blau) i la resta (contenidor gris o de tot en ú) i “açò se farà sense incrementar el cost a les nostres veïnes i veïns”, conclou Lara.

 width=

Li seguirán Morella i Peníscola

Ignasi Garcia ha felicitat a les Alqueries per esta iniciativa i ha remarcat que “sou un exemple per a la província i la punta de llança d’un sistema de recollida de fem que ha de ser el model que hem de seguir en molts municipis de Castelló. Parlem de que tenim un problema d’emergència climàtica, parlem de que hem d’anar cap a l’economia circular i parlem del canvi del model productiu, però tot això passa per com gestionem els nostres residus i passa per apostes valentes com la que esteu fent ara. Ja hi ha municipis que volen seguir-vos els passos en este sistema de recollida perquè per desgràcia la majoria de residus que tirem van al mateix contenidor i se soterren per anys i anys. Amb iniciatives com el porta a porta se fa una aposta valenta per donar-li la volta i cuidar el nostre planeta i donar-li un valor afegit als residus, a banda del benefici social que suposa fer accessible per a totes les persones i eliminar els contenidors de la via pública”.

Per últim, Silvia López, gerent del Consorci C3/V1, ha ressaltat que “fa molts anys que sabem que les Alqueries vol anar cap a la separació de la fracció orgànica, però ha fet un salt molt important a la piscina i ha redoblat l’aposta fent la recollida porta a porta de totes les fraccions abans esmentades. Açò suposa una possible millora ambiental molt important. El Consorci té 56 municipis i només 16 recullen els biorresidus separats i només un, Xilxes, de la província de Castelló. Tots tenen el cinquè contenidor i tenen molt bona qualitat de recollida, però no quantitat. I tot i que no és tan difícil, se complica perquè suposa uns canvis d’hàbit i per això és molt important este canvi de sistema que facilitarà molt les coses. Sou pioners en el nostre pla zonal i el primer municipi de 5.000 habitants i això ens ajudarà als demés, tal i com m’han traslladat des de la Generalitat, vos oferisc tota la col·laboració del Consorci i vos trasllade també l’enhorabona”.