Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 21:28

L'UJI trasllada a l'àmbit digital la celebració del seu 30 aniversari amb un ampli programa de difusió

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 54 segundos

Noticias Relacionadas

El gruix de les activitats commemoratives comença avui mateix, amb l'espectacle «Universari», un imaginatiu espectacle familiar de Marcel Gros

Castellón Información

La Universitat Jaume I commemora aquest curs el 30 aniversari de la seua creació amb un ampli programa d'activitats que, a causa de la situació de la pandèmia de Covid-19, s'ha hagut d'adaptar a les limitacions sanitàries i que s'ha basat, sobretot, en l'àmbit digital per a arribar a tots els públics i mostrar l'important paper que ha tingut l'UJI en la transformació social, econòmica i cultural de Castelló i el seu entorn durant les últimes tres dècades. El programa, que s'ha donat a conèixer avui en la web de la institució, és fruit d'un ampli treball de la comunitat universitària durant els últims mesos, que ha estat coordinat per la vicerectora de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, Carmen Lázaro, i que s'ha recolzat en una comissió permanent formada per representants de vuit serveis universitaris i els cinc centres (escoles i facultats).

Per a la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, aquest aniversari és una oportunitat per a «agrair a tota la societat de Castelló el seu suport i col·laboració per a fer realitat un somni col·lectiu que, 30 anys després d'iniciar-se, ens ha situat ja entre les millors universitats joves del món i entre les 10 més importants del país en molts àmbits, com el de la recerca». Alcón ha reconegut que la pandèmia ha afectat la celebració, però «no podíem deixar de commemorar un esdeveniment tan important, perquè és una oportunitat per a reivindicar el paper del coneixement, de la seua creació i difusió, com a motor de transformació i progrés». Segons la rectora, el canvi que ha experimentat la societat de Castelló i el seu entorn «no s'entendria sense l'impacte positiu que ha suposat l'UJI durant aquests últims 30 anys, uns resultats que són fruit de tota la comunitat universitària i també de les empreses, institucions i ciutadans i ciutadanes que des del principi van creure en el valor de l'educació superior». Per part seua, la vicerectora Carmen Lázaro ha destacat l'àmplia resposta i involucració de la comunitat universitària en el disseny dels actes. Per a això es va obrir a principi de curs una crida oberta als centres i serveis, que «han treballat de valent per a oferir un programa variat, creatiu i que mostra el que ha sigut i és la Universitat Jaume I en els seus múltiples vessants».

El programa del 30 aniversari de la Universitat Jaume I és «un punt de partida, que, ateses les circumstàncies de necessària adaptació a l'evolució de la pandèmia, és flexible i que també està obert a noves propostes», segons ha destacat Lázaro. El programa inclou prop d'una trentena d'activitats, que s'han agrupat en cinc àmbits: docència, recerca, cultura, compromís social i internacionalització, i campus, i que permeten mostrar l'evolució de la universitat castellonenca des de 1991 fins a l'actualitat. Com és habitual en altres commemoracions, l'UJI mantindrà activitats al llarg de tot l'any, encara que, lògicament, l'acte central se celebrarà el pròxim 26 de febrer, coincidint amb la data en la qual les Corts Valencianes van aprovar la Llei de Creació de la Universitat Jaume I, un text aprovat en el seu moment per unanimitat de tots els grups parlamentaris. Per a aquesta ocasió, s'ha previst que el Dia de la Festa de l'UJI el Cor de la Generalitat Valenciana oferisca un concert al Paranimf amb un repertori de música de Carles Santos, Medalla d'Or de l'UJI. El concert suposarà l'estrena de la versió coral i per a soprano de «El Jardí de la Saviesa» del músic vinarossenc. Així mateix, aquesta setmana es faran públics en Internet un butlletí electrònic especial, que recollirà la història dels 30 anys de la Universitat, i que anirà acompanyat d'un blog sobre el desenvolupament informàtic del campus.

El gruix de les activitats commemoratives comença avui mateix, amb l'espectacle «Universari», un imaginatiu espectacle familiar de Marcel Gros que podrà veure's al Paranimf de l'UJI a partir de les 19 h. En l'àmbit cultural, a més d'aquesta obra i del concert del Cor de la Generalitat Valenciana, l'UJI ha previst celebrar una mostra especial de l'exposició fotogràfica «Imaginària», que en aquesta ocasió es desenvoluparà al voltant de la simbologia del número 30, així com una publicació especial amb motiu dels 30 anys del programa «Universitat i Territori», que es donarà a conèixer el mes de maig. Destaquen també les conferències-col·loqui que ha programat la Biblioteca durant tot el mes d'abril per a celebrar el Dia del Llibre, així com l'exposició de trofeus esportius i la campanya de petits vídeos «30 anys del Servei d'Esports» que, juntament amb una mostra fotogràfica paral·lela, estan prevists per als mesos de febrer i març, respectivament.

En l'àmbit cultural s'ha inclòs també la digitalització de l'arxiu audiovisual de la Universitat Jaume I, que està prevista per al mes de setembre, així com el nomenament de nous socis honorífics de la Societat d'Amics i Antics Alumnes de l'UJI (SAUJI) i la presentació del nou programa Sènior UJI, que es desenvoluparan el mes d'abril. Finalment, en aquest àmbit, l'Oficina Tècnica d'Obres i Projectes, juntament amb el Servei de Comunicació i Publicacions, ha previst l'organització de l'exposició «Un campus per a Castelló» que es podrà visitar durant els mesos de setembre i octubre en l'espai cultural Menador.

Per a evidenciar l'activitat de la docència, durant els mesos de febrer i març s'han programat la Jornada de Portes Obertes, la VI Jornada «Estudia i Investiga a l'UJI» i una exposició commemorativa del programa de visites al campus. Així mateix, està prevista la realització d'un vídeo que mostre l'evolució de la matrícula de la Universitat Jaume I al llarg dels últims 30 anys i un altre vídeo sobre el certificat de competències transversals d'ocupació, que es faran públics al setembre i octubre, respectivament. Pel que fa a l'àmbit de la recerca, el programa inclou la celebració de la jornada «Horitzó Europa» per als dies 3 i 4 de març, amb la qual es pretén projectar la internacionalització de la recerca del campus castellonenc, i la difusió d'una visita virtual al Servei d'Instrumentació Científica, que es farà pública el mes de juny.

El vessant de compromís social i internacionalització ocupa un lloc destacat en el programa commemoratiu del 30 aniversari de l'UJI i així s'han inclòs accions com la plantació de 30 arbres singulars al Bosc de la Sostenibilitat de l'UJI, el mes de març, la presentació del III Pla d'Igualtat, l'exposició sobre les campanyes de promoció lingüística i el vídeo «Del que érem al que som...» elaborat conjuntament per l'Oficina de Relacions Internacionals i la Unitat de Diversitat i Discapacitat de la Unitat de Suport Educatiu. En aquest àmbit també s'ha previst celebrar un reconeixement als professionals de la Universitat d'Antioquia, a Colòmbia, als participants del programa Pisos Solidaris i a les institucions que donen suport a UJI-Voluntària. Finalment, durant els mesos de novembre i desembre es desenvoluparan sengles exposicions sobre les targetes guanyadores del concurs de targetes nadalenques solidàries i dels cartells guanyadors dels concursos del Dia Mundial de Lluita contra la Sida.

Quant a l'àmbit del campus, a més de l'exposició commemorativa al Menador i del blog sobre el desenvolupament informàtic de l'UJI, des de l'Oficina de Promoció i Avaluació de la Qualitat s'ha previst elaborar un mural que servisca per a evidenciar el treball desenvolupat en el camp de la qualitat durant els últims 30 anys, i que està previst que es faça públic el mes d'octubre.

La commemoració del 30 aniversari va arrancar el mes de setembre passat, amb l'acte acadèmic d'inauguració del curs 2020-2021 i la creació d'un logotip especial. Així mateix, algunes activitats s'han realitzat ja, com l'exposició organitzada el mes de desembre passat «Elles tenen la fórmula», que va servir per a repassar la història de la química a través de dones científiques.