Noticias Castellón
jueves, 21 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:03

El Govern d'Espanya i la Diputació de Castelló col·laboraran en un nou projecte per fer front al repte demogràfic

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 5 segundos

Noticias Relacionadas

El president Josep Martí ha celebrat l'interès empresarial i considera que "estem davant una gran notícia" per ser una via per a generar intel·ligència en el territori

Castellón Información

La Diputació de Castelló i el Govern d'Espanya tenen la intenció de formalitzar durant el mes de febrer un conveni de col·laboració que done origen a la creació d'un HUB d'Innovació Rural a la província, un centre neuràlgic orientat a l'impuls de polítiques que proporcionen respostes enfront del repte demogràfic, per a l'activació del qual s'ha creat un comité tècnic de seguiment en el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco). Així s'ha posat de manifest en el transcurs de la reunió telemàtica que ha mantingut el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, amb el secretari general per al Repte Demogràfic del Miteco, Paco Boya, i tècnics del departament. Segons ha explicat Pérez, "es tracta d'una experiència pilot per a la implementació de sengles HUBs d'innovació a les províncies de Castelló i Palència, que han de servir de base per al seu posterior posada en marxa en altres zones d'Espanya".

És una "una potent iniciativa" en la qual segons el ministeri estan molt interessades importants empreses espanyoles que entenen que aquest tipus de projectes tenen a veure amb la seua responsabilitat social i la millora de la imatge corporativa.

Per part seua, el president de la Diputació, José Martí, que celebra l'interés empresarial, considera que "estem davant una gran notícia" per ser una via per a generar intel·ligència en el territori mitjançant l'establiment de projectes pilots innovadors i explorar models que contribuïsquen a donar respostes als reptes del segle XXI des de l'àmbit rural. Els HUBs són espais físics i virtuals en els quals administracions, empreses, emprenedors i inversors s'uneixen per a fomentar el treball col·laboratiu, la co-creació i l'aprenentatge mutu. "Estem davant una decidida aposta per l'emprenedoria amb projectes impulsats per persones del territori o inversors de fora que estiguen disposats a generar riquesa a l'interior de la nostra província".

Martí afegeix que l'elecció per part del Miteco de la província de Castelló per a la implementació d'un projecte d'aquestes característiques "és important per a la Diputació de Castelló i les nostres comarques perquè suposa que hem aconseguit posar el nostre territori en el mapa de la despoblació i ser tinguts en compte per part del govern central a l'hora d'impulsar les seues polítiques sobre repte demogràfic".

Una vegada que es determine la zona en la qual se situarà el futur HUB provincial, es donarà inici a la fase d'identificació dels reptes existents i d'aposta per l'ecosistema i la generació d'un impacte econòmic i social positiu, que proporcione una mirada diferent que sorgisca d'un procés participatiu capaç d'integrar als diferents agents actius del territori. El resultat final ha de ser la generació de projectes innovadors vinculats a l'emprenedoria, capaces de generar activitat econòmica, crear llocs de treball i, per tant, fixar població al territori".

Un projecte similar als que el ministeri pretén impulsar a les províncies de Castelló i Palència és el HèPic, el primer HUB d'innovació rural per a la diversificació econòmica en zones de muntanya que es desenvolupa a la Vall d'Aran, a Lleida, on ja es treballa en projectes tan variats com un simulador per a formar equips de rescats en muntanya, diversos projectes tecnològics i de disseny i creació d'apps, i un sistema de substitució d'energies fòssils per renovables autòctones.