Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

Borriana descobreix nous materials de pesca en el jaciment arqueològic de la vila romana de Sant Gregori

Tiempo de Lectura: 59 segundos

Noticias Relacionadas

Les últimes setmanes s'han reiniciat els treballs que suposen un impuls decisiu per a consolidar la riquesa del patrimoni

Castellón Información

Els treballs d'excavació recents en el jaciment arqueològic de la vila romana de Sant Gregori ja han revelat noves dependències i materials de pesca. La vila romana de Sant Gregori, situada a escassos 100 m de la línia de costa a Borriana, és il·lustrativa d'un model de vila marítima durant l'Alt Imperi Romà.

 width=

Els últims treballs d'excavació mampresos aquestes setmanes en les primeres accions per a la urbanització de Golf Sant Gregori suposen un impuls decisiu per a consolidar la riquesa del patrimoni, la història del municipi i ampliar el coneixement sobre aquest important jaciment arqueològic.

El regidor de Patrimoni, Vicent Granel, juntament amb l'arqueòleg municipal, José Manuel Melchor, van realitzar una visita als treballs arqueològics que es realitzen durant aquestes setmanes. Treballs que tenen com a objectiu “delimitar tot el perímetre del jaciment i començar els treballs d'integració, identificació de noves dependències de la vila i el disseny de l'espai on es conservaran les principals restes descobertes”.

A més, ambdós han posat en relleu que es tracta d'un jaciment de l'època romana “molt destacable per la seua proximitat a la mar”, i amb aquestes característiques inexistents en altres àrees del territori justifica “la necessitat de continuar amb la investigació a través de l'excavació arqueològica d'aquest enclavament”.

Com ha explicat l'arqueòleg municipal, “hem de continuar descobrint parts del jaciment, per a conèixer la situació d'una vila romana a escassos metres de la mar, una altra de les característiques úniques d'aquest lloc, ja que es considera que és la més pròxima al mar de les conegudes en la costa mediterrània valenciana”.

Les noves excavacions, ha assegurat el regidor, “ampliaran el coneixement sobre la vila romana, tal com la coneixem actualment”, a més d’“aconseguir ampliar la col·lecció de peces en el museu arqueològic”, cosa que suposa “un pas estratègic en la recuperació del nostre patrimoni i la nostra història”.

 width=

Precisament, han sigut les característiques especials del jaciment romà de Sant Gregori les que han centrat l'atenció en aquests nous treballs d'excavacions, i és que, com ha assenyalat l'arqueòleg municipal, “permet continuar avançant en el coneixement del jaciment i descobrir l'enorme riquesa i possibilitats futures a Sant Gregori”.

El Servei Arqueològic Municipal, dirigit per l'arqueòleg José Manuel Melchor, és el que realitza el seguiment i coordinació de totes les excavacions realitzades en el jaciment durant els últims anys, gràcies a les quals s'han conegut dades importants sobre la vila, com la ubicació de la façana marítima, l'existència d'unes termes i la recuperació d'abundant pintura mural i restes ceràmiques.

 width=

Després d'11 campanyes d'excavació arqueològica dutes a terme en el jaciment entre 2008 i 2018, bona part de les quals sota la direcció de l'Àrea d'Història Antiga de la Universitat Jaume I, i amb la col·laboració de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, ara es delimitarà tot el perímetre i la superfície amb què compta la vila romana.

Per part seua, el Museu Arqueològic Municipal de Borriana ha dedicat una nova sala exclusivament a exhibir les troballes recuperades en el jaciment de Sant Gregori, amb una gran quantitat de peces procedents de les excavacions que  completen els fons del Museu Arqueològic Municipal, entre ells, figuren fins i tot gots de cristall i restes de mosaics i de pintures murals.