Noticias Castellón
viernes, 22 de noviembre de 2024 | Última actualización: 22:28

El consum d’alcohol i cànnabis segueix a l’alça i la ludopatia és la quarta addicció més tractada al Lluís Alcanyís de Vila-real

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 9 segundos

Noticias Relacionadas

El centre de dia Lluís Alcanyís atén 104 nous usuaris amb problemes d'addiccions en 2020, (una vintena menys que en 2019) amb protocols adaptats a la situació de pandèmia. Respecte a les franges d'edat, els grups més nombrosos són de 40 a 50 anys i de 50 a 60 anys i principalment es tracta de persones sense treball o pensionistes. La situació sanitària agreuja la situació de les dones, que es redueixen en nombre d’usuaris per haver prés el paper de cuidadores

Castellón Información/S.N.

El centre de dia Lluís Alcanyís ha registrat un total de 104 nous usuaris durant l'any 2020, que han sigut atesos amb els protocols de prevenció corresponents en cada fase de la pandèmia, segons es desprén de la memòria de l'activitat d'aquest centre terapèutic per a la deshabituació, rehabilitació i reinserció social de les persones amb addiccions. La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, i el treballador social del centre de dia Lluís Alcanyís, Jaume Agost, han presentat hui les dades d'aquesta memòria. Gómez ha ressaltat “la gran tasca que l'equip del centre ha dut a terme durant l'any passat per a adaptar-se a la situació de pandèmia i a l'atenció telefònica dels usuaris durant el confinament, i després amb els corresponents protocols de prevenció per a l'atenció presencial amb garanties de seguretat sanitària”.

 width=

En aquest sentit, Agost ha indicat que “ha sigut un any extremadament difícil perquè, encara que els usuaris no han estat desatesos en cap moment, la impossibilitat de realitzar un seguiment presencial durant el confinament i haver de dur-lo a terme de manera telefònica, ha dificultat la relació terapèutica”. El tècnic ha recordat que “els nostres usuaris són drogodependentsque quan entren en crisis necessiten una atenció immediata i a més un suport personal dels professionals”.

El treballador social del centre Lluís Alcanyís ha explicat que en 2020 es van registrar un total de 104 nous usuaris, la qual cosa suposa un descens respecte a anys anteriors (en 2019 van ser 129 nous expedients i 139 l'any 2018), unes dades que, segons els tècnics del centre, respondrien a “la impossibilitat de realitzar atenció presencial durant uns mesos, i també perquè la població ha estat confinada, perimetrada o contagiada”.

Respecte a les substàncies més consumides, s'ha mantingutl'alcohol en primer lloc (29%), seguit del cànnabis (28%), la cocaïna (21%) i en el quart lloc de les addiccions se situa la ludopatia (10%). Agost ha posat l'accent en l'increment en el consum del cànnabis en els últims anys, “una droga que molta gent considera blana i que no té riscos”, però la realitat és que “en 2006 era una substància de consum residual i des de 2014 es manté entre les tres substàncies més consumides”.

 width=

Normalització del consum en tots els grups d'edat

Respecte a les franges d'edat, els grups més nombrosos són de 40 a 50 anys i de 50 a 60 anys,“la qual cosa evidencia que les addiccions no són únicament un problema de la gent jove”. Així mateix, les dades constaten que es redueixen les diferències entre els grups d'edat, una cosa que s'interpreta per part dels tècnics del centre de dia com “una normalització del consum en tots els grups d'edat”.

 width=

Sessions grupals

Agost ha informat que el servei va ser représ a finals de juny amb totes les mesures de prevenció sanitària.“Va ser de les primeres activitat en tornar a la normalitat i en la desescalada vam començar amb les sessions grupals, que fins i tot hem realitzat a l’aire liure”, apunta. Aquest servei, encara que està format en majoria per persones de Vila-real, també atén a usuaris d’altres localitats veïnes

La situació sanitària agreuja la situació de cuidadores de les dones, que es redueixen en nombre d’usuaris

En relació a la perspectiva de gènere, el 79,8% d'usuaris són homes, enfront del 20,2% de dones. En 2019, el percentatge de dones era del 22,48%, una reducció que el tècnic explica perquè “davant la crisi sanitària i social provocada pel confinament, novament les dones s'encarreguen de cuidar els altres, cosa que fa que no es cuiden a elles i no es dediquen a curar-se de l'addicció que tenen”. Quant al temps de permanència en el centre de dia, la majoria d'usuaris segueix el tractament durant més de 10 mesos, la qual cosa es considera “un èxit” des del punt de vista terapèutic.

 width=I pel que fa al perfil professional, la majoria dels usuaris són pensionistes (17%) o aturats amb (14%) o sense prestació (18%), un 21% són persones amb contracte indefinit i un 14% estudiants

Finalment, la regidora de Sanitat ha fet una crida a totes les persones que tinguen un problema de consum de drogues o qualevol tipus d'addicció perquè “acudisquen al centre de dia perquè comptem amb uns grans professionals”. A més, Gómez ha recordat que aquesta pandèmia ha evidenciat que, ara més que mai, “hem d'afrontar el futur en bon estat físic i mental, alguna cosa que no és compatible amb el consum de drogues o les addiccions”.