Noticias Castellón
domingo, 24 de noviembre de 2024 | Última actualización: 12:13

La Diputació celebra l'avançament en l'implementació d'una xarxa de punts d'atenció de majors

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 58 segundos

Noticias Relacionadas

El repte que busca aquest pla és el d'obrir en el termini màxim de quatre anys més d'un centenar d'espais públics

Castellón Información

La vicepresidenta de la Diputació de Castelló, Patricia Puerta, ha reivindicat el treball de l'equip humà de l'àrea de Benestar Social en el procés d'elaboració del mapa d'infraestructures de serveis socials i del 'Pla Convivint' de la Generalitat, un ambiciós projecte que, finalment, recull les reivindicacions de l'equip de govern d'ampliar el nombre d'equipaments públics socials a la província i la constitució d'una xarxa de punts d'atenció de majors que donen resposta al progressiu envelliment de la població. El repte que busca aquest pla és el d'obrir en el termini màxim de quatre anys més d'un centenar d'espais públics.

Puerta ha fet menció a "les hores de treball sense descans" per a recopilar totes les necessitats en l'àmbit social dels 135 municipis de la província, "una tasca que hem abordat amb el contacte directe amb els ajuntaments i recorrent el territori per a conéixer la realitat de cada comarca". Amb tota la documentació arreplegada ha servit perquè la Generalitat dictamine la localització dels centres, atenent a criteris de despoblació i de disseminació, tal com es reclamava des de la Diputació.

El treball conjunt entre ambdues administracions, considera Puerta, "ha donat bons fruits pel fet que la Generalitat haja tingut en consideració la peculiaritat territorial de la província, amb pobles cada volta més xicotets, i que actue des de les seus competències per a ampliar els serveis cap a les persones més vulnerables i les seus famílies".

Així doncs, el Consell preveu l'establiment de punts d'atenció arreu de la província per indicació provincial. Això serà possible gràcies a l'adaptació de part de la xarxa de serveis de promoció de l'autonomia personal -més conegudes com a 'unitats de respir'- a aquesta nova figura jurídica, que farà que amplien els seus horaris i que compten amb l'assistència del personal especialitzat dels seus centres de referència. És el cas de Vistabella, Sant Jordi, Sot de Ferrer, Suera, Teresa o Viver. "Des d'un primer moment hem buscat donar-li la cobertura legal a aquest servei i que s'amplie l'atenció que rep la ciutadania i ho hem aconseguit", ha afegit la titular de Benestar Social.

Pel que fa a altres punts del pla, Puerta ha aplaudit que s'aposte perquè cap persona estiga a més de 20 minuts d'un centre de dia o a mitja hora d'una residència. "La nostra insistència ha estat que les infraestructures socials estiguen com més properes a les persones usuàries millor, el que ha de servir d'excusa perquè tothom decidisca desenvolupar tota la seua vida a la seua localitat".

La vicepresidenta Patricia Puerta ha tingut bones paraules per a totes les persones que han format part de la comissió de l'elaboració del mapa d'infraestructures i del 'Pla Convivint', per al qual s'ha comptat amb la participació de les tres diputacions, la FVMP i el propi govern valencià.

L'objectiu actual de la Diputació, ara mateix, "és que aquest document passe de paper a la realitat". Segons ha explicar Puerta, per al seu finançament es recorrerà a fons comunitaris, autonòmics i aportacions municipals. En concret, la inversió a tota la província de Castelló ascendeix als 279 milions d'euros, amb els quals es reformaran o posaran en marxa 100 instal·lacions i es duplicaran el nombre de places públiques en residències i centres de dia.