La Regidoria d’Economia de Vila-real, encapçalada pel regidor Jesús Madrigal, pot presumir de ser part crucial en el treball de recuperació econòmica de la ciutat davant els efectes de la pandèmia amb múltiples iniciatives que tenen com a eixos l’aliança amb la societat civil, la proximitat i la sostenibilitat. Aquest diari ha parlat amb el regidor que ha explicat el treball que s'està realitzant
Castellón Información/S.N.
Recentment la Regidoria d’Economia ha informat del retorn del mercat al centre abans de l’estiu. De què dependrà aquest trasllat i en quines condicions es farà?
El trasllat del mercat al centre dependrà principalment que hi haja unes condicions sanitàries adequades, un risc baix de contagi i que la pandèmia estiga controlada. Hauríem d’ampliar l’espai al mercat per a matenirles distanciés de seguretat entre les parades, cosa que abans no era necessària. Aleshores hem d’estudiar les possibles ubicacions per a fer possible l’ampliació i poder retornar el mercat. La nostra idea és posar-nos a treballar en la possibilitat de calibrar els llocs, quantificar i dimensionar i a partir d’ací, quan es puga portar cap al centre.
En 2019 van posar en marxa una bateria de mesures per a reactivar el mercat central, entre ells la conversió en Gastromercat. Quina ha sigut la resposta de la ciutadania? Hi ha més activitats de dinamització previstes ara que sembla que podrien tornar a la normalitat?
La idea del Gastromercatva tindre una bona acollida i estem satisfets del funcionament. De fet ara estem licitant nous llocs perquè hi ha demanda i quan les condicions sanitàries ho permeten, com el cas del mercat ambulant, anar avançant en noves acciones per a dinamitzar i fer del mercat un espai més sostenible i més verd.
En un moment de tanta necessitat, hi haurà Ruta de la Tapa?
Encara no que no és una activitat que organitze el departament d’Economia, sinó Turisme, en el marc de les reunions amb Ashiovi, la nova Associació d’Hostaleria de Vila-real han plantejat fer activitats fins de la Setmana de la Ruta de la Tapa i nosaltres ens hem posat a disposició del company, el regidor Diego Vila per a poder impulsar les activitats que es pacten.
Com és la relació amb Ashiovi?
Per a nosaltres qualsevol associació que se creei aglutine a la gent de Vila-real és benvinguda. L’aliança amb la societat civil és la nostra bandera, per tant estarem al costat de qualsevol entitat que nasca sense cap dubte. La relació amb la Junta d’Ashioviés excel·lent i tenim contacte pràcticament a diariamb ells, per la situació de pandèmia i les dificultats sobrevingudes.
Vila-real activarà accions de dinamització per a reactivar la ciutat quan l’evolució de la Covid ho permeta amb Ucovii Ashiovi. S’ha concretat alguna mesura?
En la taula del Pacte del Renaixement, en la que estan tant Ucovicom Ashiovi, es va emplaçar que en la propera reunióels partits polítics aportarien mesures i també aquestes entitats per a fer activitats de dinamització i les quals que plantejaran per a comprovar si són factibles, encara que n’estic segur que ho seran i es presentaran davant el Pacte perquè siguen acceptades.
A pesar de no haver-hi festes en maig, està prevista la instal·lació de la fira d’atraccions com s’ha fet en novembre?
Estem pendent amb una reunió amb l’Associació de Firantsper a abordar les seues possibilitats i facilitar nosaltres la instal·lació de la Fira si volen.
Fa unes setmanes es va anunciar l’acord amb Carrefour perquè es posen a la venda fruita i verdura dels productors locals. Podria parlar d’aquest projecte, i contar si ja es pot trobar en l’hipermercat els productes de proximitat?
L’Ajuntament va fer d’intermediari entre l’hipermercat i els productors. Vam parlar amb el director i a partir d’ací van acordar una visita al mercat i a partir d’ací les dues parts són les que han d’arribar a acords en preus de venda, quantitats i productes. Em consta que ja estan alguns d’ells fent els tràmits per a ser proveïdors de Carrefour i quan estiga, començarem a veure els productes locals al supermercat.
Compten amb dades sobre el nombre de negocis o llocs de treball que ha destruït la Covid a Vila-real?
És complicat perquè hi ha vàries dades a tindre en compte com els ERTES, algunes empreses han eixit dels quals. No obstant això, tenim un atur del 14,48%, ens mantenim com a ciutat de més de 40.000 habitants amb menys desocupació de la Comunitat i les xifres, a pesar de l’afectació de la Covid i dins de la dificultat sanitària, no estan disparades.
Quan la pandèmia siga controlada, quedaran els efectes col·laterals, la crisi econòmica. Quina serà o està sent la línia de treball del Departament d’Economia per preparar la ciutat i que no siga tan colpejada com en 2008?
Nosaltres tenim clar que hem de treballar per la diversificació de sectors, de fet ho estem aconseguint. No només som una ciutat industrial, som de serveis, el nostre comerç està viu, per això hi ha algunes propostes en marxa com crear una Taula sobre comerç. El que tenim clar és que hem de posicionar a Vila-real a pesar de les dificultats perquè siga atractiva i vinga gent a viure i que tinguen els seus serveis coberts i és en el que estem treballant. També mantenim el nostre vessant industrial amb els plans de modernització que s’estan treballant des de la Regidoria de Territori i intentem que la ciutat estiga posicionada perquè quan arranque la nova normalitat que Vila-real estiga en una situació òptima per a ser focus d’atracció d’empreses i serveis.