Noticias Castellón
miércoles, 18 de diciembre de 2024 | Última actualización: 16:37

Castelló renova els plans d'integració social per facilitar l'accés a un habitatge digne a persones sense llar

Tiempo de Lectura: 48 segundos

Noticias Relacionadas

Benestar Social aposta pel 'Housting first' que té com a objectiu l'autonomia total dels veïns en exclusió social que presenten una patologia addictiva

Castellón Información

L'Ajuntament de Castelló, a través de la Regidoria de Benestar Social, Dependència i Infància, renovarà projectes que fomenten la integració social de les persones en situació de vulnerabilitat i sense llar a través d'un model d'intervenció social pel qual es facilita l'accés a un habitatge digne com a pas previ a un procés de millora de l'autonomia personal i de les condicions de vida. La regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Mary Carmen Ribera, ha visitat les instal·lacions i mantingut reunions amb responsables de la Fundació Salut i Comunitat i la Companyia de les Filles de la Caritat de Sant Vicent de Paúl, dos de les associacions que desenvolupen a Castelló aquest tipus de projectes encaminats a la integració de les persones sense llar.

 width=

“Des dels serveis socials municipals s'articulen un gran nombre de recursos i polítiques d'inclusió social en coordinació amb organitzacions locals que porten anys treballant per a millorar la situació de persones en exclusió social”, ha indicat Ribera. En aquest sentit, ha anunciat que l'Ajuntament renovarà el projecte ‘La llar primer, programa ‘housing first’ de la Fundació Salut i Comunitat, així com els projectes del Centre Social Marillac i el de pisos pont que desenvolupa la Companyia de les Filles de la Caritat Sant Vicent de Paúl. Es tracta de projectes per als quals el consistori va destinar 143.000 euros durant 2020 i que es renovaran enguany.

El projecte ‘La llar primer, programa ‘housing first de la Fundació Salut i Comunitat consisteix en un model d'intervenció que facilita l'accés a un habitatge digne i independent a persones en situació d'exclusió social severa i sense llar que, a més, presenten patologia addictiva. “Gràcies a aquest projecte se'ls ofereix un allotjament estable, seguiment personalitzat i suport socioeducatiu per a desenvolupar un procés de transició cap a l'autonomia personal en el qual, a més, s'obtenen resultats positius en la salut tant física com mental de les persones que participen i es milloren habilitats personals i d'autogestió”, ha explicat Ribera.

Al llarg del passat any han participat nou persones, la majoria d'elles portaven més de sis anys sense llar i presentaven un trastorn addictiu de llarga duració. Durant la trobada, representants de la Fundació Salut i Comunitat han explicat com el fet de facilitar un habitatge i un acompanyament els permet iniciar un itinerari amb l'objectiu de l'autonomia total. Així, en l'any passat, dos de les persones participants van finalitzar el projecte aconseguint la seua plena autonomia en un habitatge autònom. “És un procés en el qual a poc a poc no sols van recuperant habilitats, sinó que van assumint responsabilitats com a despeses de manutenció, habitatge, es reprén el contacte familiar i s'accedeix a xarxes de serveis públics als quals tenen dret”, afirma Ribera. D'altra banda, la regidora de Benestar Social, Dependència i Infància també va avançar la renovació de projectes com el del Centre Social Marillac i els pisos tutelats de la Companyia de les Filles de la Caritat Sant Vicent de Paúl.

L'objectiu del Centre Social Marillac és oferir una atenció integral de qualitat a les persones sense llar convalescents que manquen d'una xarxa soci-familiar de suport, la qual cosa els fa trobar-se en situació de vulnerabilitat/exclusió social greu. El centre suposa així un suport soci-sanitari per a les persones sense llar convalescents i facilita la seua integració social. L'Ajuntament va destinar 35.000 euros l'any passat a aquest projecte.

Quant al projecte ‘Allotjament Alternatiu Puente’, aquest consisteix a facilitar pisos semitutelats i seguiment social en el propi habitatge amb un pla d'intervenció conjunt amb els centres municipals de serveis socials de l'Ajuntament. L'objectiu és iniciar i progressar en processos autònoms d'integració en el qual l'habitatge es considera un pont entre el carrer i l'accés a un habitatge normalitzat i una vida autònoma. El consistori va destinar prop de 80.000 euros a aquest projecte en 2020.