L’alcalde insisteix que el full de ruta dels pròxims dos anys serà el de finalitzar els projectes en marxa o iniciar altres anunciats i que la pandèmia ha paralitzat i ha informat que després d’una reflexió personal i col·lectiva, tornarà a presentar-se com a candidat a l’alcaldia, ja que amb la crisi que està per vindre després de la pandèmia, la situació econòmica de l’Ajuntament i l’urbanisme, no pot anar-se’n en el pitjor moment de la ciutat. Assegura també que ha sigut un repte gestionar la ciutat amb el pas de tres presidents diferents en Diputació, Generalitat i Govern central.
Castellón Información/Soumaia Nejjar
Castellón Información i Vila-real Informació han parlat aquest matí amb l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, que a més d’insistir que el full de ruta dels pròxims dos anys serà el de finalitzar els projectes en marxa o iniciar altres anunciats i que la pandèmia ha paralitzat, ha informat en primícia que després d’una reflexió personal i col·lectiva, tornarà a presentar-se com a candidat a l’alcaldia, ja que amb la crisi que està per vindre després de la pandèmia, la situació econòmica de l’Ajuntament i l’urbanisme, no pot anar-se’n en el pitjor moment de la ciutat. Ha destacat que deixarà d’estar en la vida política quan note que ‘sobra’ i que això de moment encara no ha passat. Ha assegurat que ha sigut un repte gestionar la ciutat amb el pas de tres presidents diferents en Diputació, Generalitat i Govern central.
Benlloch ha subratllat que no hi ha cap projecte en marxa que no siga públic.“La situació econòmica de l’Ajuntament ens du a ser a seriosos i responsables, ja que per desgràcia estem pagant el poble de fa vint anys. És la realitat, les sentències que ens arriben són dels anys 2001 fins al 2007. El poble és prou intel·ligent per a entendre-ho, ja que i si diem el nom i cognom del jardí del qual és la sentència, com és el cas del Jaume I, sap qui va traslladar l’escultura de la Plaça Major, va fer l’empastre, el va dur a un solar en el Barranquet sense pagar als propietaris i les obres d’urbanització”, lamenta.
L’alcalde assenyala que si Vila-real tinguera la situació econòmica d’Onda, Almassora, Benicàssim, Orpesa, o la capital, amb endeutaments molt baixos, “perquè no van tindre un equip de govern desastrós" i amb els projectes europeus que s’aveïnen dels fons de reconstrucció, “en aquests moments s’estarien impulsant deu o dotze projectes que són necessaris Però estem en un moment que hem de prioritzar els que estan en marxa fa temps i que són fonamentals per a la ciutat”. No obstant això, José Benlloch no tira per terra tot el que s’ha fet a la ciutat. “Hem donat un impuls brutal a la ciutat, i per més que córreguen alguns, no tindran més infraestructures esportives o culturals que nosaltres en la pròxima dècada, perquè hem sabut optimitzar, no ho tindran fàcil per a agarrar-nos el ritme en temes com la innovació. Per tant, no vaig a parlar de cap projecte nou perquè hem centrar-nos a garantir i assegurar la finalització de la ronda sud-oest, el seu enllaç amb l’AP7 per descomptat, perquè si no estarà a mig acabar, continuar amb els projectes de modernització dels polígons industrials, acabar el jardí del Botànic Calduch, el qual fa només cinc anys vam pagar el solar i ara gràcies a una subvenció de la Diputació anem a restaurar l’alqueria”, manifesta. Posa en valor altres projectes en marxa o a punt de ser una realitat com el Bici-vila’t o el bus urbà, que s’adjudicarà aviat.
“La Covid-19 va arribar d’un dia per a altre, no ens ha paralitzat, però sí ens ha frenat i la prova és que certs projectes continuen en marxa com els de les obres dels antics jutjats per a traslladar Economia i Tresoreria i també la futura reforma de la planta baixa del Gran Casino per a traslladar Atenció i Tràmits i poder recuperar el treball presencial al 100%, ja que alliberaríem l’Ajuntament, que s’ha quedat xicotet”. Benlloch destaca que està un dels projectes pendents és la reforma de la Cambra Agrària, a més de les infraestructures d’altres administracions com el quart IES, el nou centre de salut de Torrehermosa o l’IES integrat d’Edificació i Obra.
Benlloch: “Per a mi el més fàcil seria anar-me’n, però és moment el de treballar per a vencer al virus i afrontar la crisi econòmica, social i sanitària que vindrà”
L’alcalde s’ha referit també al seu futur polític i ha manifestat que l’èxit mai està arregurat.“Una de les qüestions que hem d’intentar treballar i fer entendre és que jo no sóc garantia per a l’èxit d’un partit. Represente el cap d’un projecte, d’un equip format per un tot que és el PSOE de Vila-real, un projecte moderat per a tots i per a totes, capaç de fer que la ciutat avance”, indica. L’alcalde socialista insisteix que el seu full de ruta no estava previst tornar a presentar-se de cara a la quarta legislatura, ja que la seua idea era poder fer una transició i garantir que es produirà eixe relleu en el projecte, lògic, després de complir dotze anys en el govern.
Explica que després d’una reflexió col·lectiva i personal, no pot deixar la ciutat amb més deute i amb la incertesa que genera una crisi com aquesta. “Fa un any i tres mesos, teníem una realitat molt distinta, que és la reflexió que jo feia abans; però tenint en compte l’impacte brutal de l’urbanisme, el risc de l’endeutament altíssim i els efectes que va a tindre la pandèmia, a pesar que les administracions no hem parat de lluitar, amb quatre milions per a la lluita contra Covid i un pressupost desequilibrat, tots aquests arguments me duen a pensar que ha sigut una legislatura parèntesi, que el fet fàcil després de dues majories absolutes i històriques, un percentatge que mai ha tret ningú a la ciutat de Vila-real o arriscant-me a no eixir per la porta gran i després d’un examen de dotze anys, amb el risc que la crisi de la covid, junt amb la de l'urbanisme i la de l'endeutament, ens passe factura”, se sincera.
L’alcalde conta que potser el més fàcil seria anar a altre lloc, perquè té moltíssimes ofertes, la primera la del seu propi despatx d’advocats, a més que el PSOE governa en totes les insitucions de l’Estat. “He rebut moltes ofertes i molts plantejaments en els últims mesos i també de l’àmbit privat. La veritat és que ha sigut una decisió molt meditada que m’ha costat molt i que no formava part de la meua full de ruta. Davant aquesa tormenta que ningú esperava, crec que estaria traint al meu poble si davant aquesta crisi me n'anara i em protegira. Altres ho han fet. D’aquells que van començar en 2011 menys, en el meu equip, s’han renovat pràcticament tots. Uns es presenten ací i després se’n van a càrrecs autonòmics. Jo he decidit que encara queda més per fer a la ciutat i hem de treballar per vencer al virus i afrontar la crisi econòmica, social i sanitària”, assenyala.
Benlloch assegura que hi ha certes ‘pistes’ que et diuen quan hi ha arribat el fi d’una etapa. Una, quan es perd la il·lusió i no queden projectes al cap. “També està la vessant personal, del suport de la teua família, i del teu partit i el detector més potent, quan notes que molestes o 'sobres' i et reuneixes amb empreses o entitats i veus que no et tracten amb estima o que no et busquen per a compartir idees i projectes i has d’amagar-te del carrer. Eixe per a mi és l’element clau que et demostra que el temps s’ha acabat”, valora.
L’alcalde tampoc oculta que ha patit molt durant la crisi i s’ha replantejat certes ofertes. “Pels governs han passat Zapatero, Rajoy, Sánchez, Camps, Fabra, Puig, Fabra, Moliner i Martí i nosaltres continuem ací, reinventant-mos davant cada canvi d’administració amb una capacitat de connexió permanent amb el poble, sent conscient que estàs fent un projecte local que no traeix les teues sigles, perquè els teus també et voten. És difícil l’equació, però és moment de donar la cara de nou i remarcar el treball municipal. Crec en el meu poble i l’estime i pense que de vegades és més complicat gestionar un Ajuntament com Vila-real que una secretària autonòmica d’una Conselleria. En definitiva, estic molt content del que he aconseguit i mentre no moleste en el meu entorn i al carrer, seguiré al peu del canó”, conclou